Belgia este ultima țară care intră în carantină la nivel național, transmite Guardian. Oamenii sunt sfătuiți să rămână în casă și să își limiteze contactele la cercul familial restrâns.

De la prânz, majoritatea magazinelor care nu sunt considerate vitale, dar și piețele în aer liber vor fi închise, în timp ce oamenii vor lucra de acasă.

Angajatorii care își cheamă oamenii la muncă dar nu asigură distanța socială recomandată de specialiști riscă să fie amendați sau să li se închidă afacerea.

Măsurile sunt similiare cu cele adoptate și în alte state europene, dar nu la fel de dure ca în Franța. Oamenii vor putea merge la supermarket, la farmacii, bănci, oficii poștale, librării sau la cabinete medicale.

Supermarketurile trebuie să aibă grijă ca numărul de clienți care se află simultan în magazin să fie mic și să se respecte distanța socială.

Autoritățile nu au interzis, ba chiar ”încurajează” plimbările pe jos sau cu bicicleta ori joggingul, cu condiția respectării distanței.

Măsurile care sunt fără precedent pe timp de pace au fost adoptate marți noaptea de consiliul de securitate din care fac parte premierul Sophie Wilmès, vicepremierii și alți lideri politici sau șefi ai serviciilor de securitate.