Agenția europeană pentru evaluarea produselor medicamentoase a spus miercuri că în acest moment nu există dovezi care să lege medicamentele antiinflamatoare precum ibuprofenul de agravarea COVID-19, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Agenția Europeană a Medicamentului a spus că monitorizează situația, iar pacienții și angajații din domeniul sanitar ar trebui să ia în considerare toate opțiunile inclusiv paracetamol și medicamente atiinflamatoare pentru a trata febra și durerile pacienților cu COVID-19.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă persoanelor care prezintă simptome asemănătoare infecției Covid-19 să folosească mai degrabă paracetamolul, și nu ibuprofenul, ca automedicație, a scris AFP.

Sâmbătă, ministrul francez al Sănătății, Olivier Véran, a recomandat oamenilor infectați cu coronavirus să nu recurgă la medicamente anti-inflamatorii precum ibuprofenul sau cortizonul.

Un studiu recent publicat de revista medicală The Lancet sublinia rolul pe care ar putea să-l joace o enzimă în mecanismul de infectare cu coronavirus. Ori, producerea acestei enzime este sporită de consumul de ibuprofen.

Întrebat despre acest studiu, un purtător de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Christian Lindmeier, a declarat la Geneva că experții agenției "studiază chestiunea" înainte de a se pronunța.

"În așteptare, recomandăm folosirea mai degrabă a paracetamolului, și nefolosirea ibuprofenului ca automedicație. Este important", a precizat el.