Organizația Mondială a Sănătății recomandă persoanelor care prezintă simptome asemănătoare infecției Covid-19 să folosească mai degrabă paracetamolul, și nu ibuprofenul, ca automedicație, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sâmbătă, ministrul francez al Sănătății, Olivier Véran, a recomandat oamenilor infectați cu coronavirus să nu recurgă la medicamente anti-inflamatorii precum ibuprofenul sau cortizonul.

Un studiu recent publicat de revista medicală The Lancet sublinia rolul pe care ar putea să-l joace o enzimă în mecanismul de infectare cu coronavirus. Ori, producerea acestei enzime este sporită de consumul de ibuprofen.

Întrebat despre acest studiu, un purtător de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Christian Lindmeier, a declarat la Geneva că experții agenției "studiază chestiunea" înainte de a se pronunța.

"În așteptare, recomandăm folosirea mai degrabă a paracetamolului, și nefolosirea ibuprofenului ca automedicație. Este important", a precizat el.

Paracetamolul trebuie și el folosit cu respectarea strictă a dozelor, deoarece depășirea acestora poate crea probleme pentru ficat.

De la apariția sa la sfârșitul lui decembrie în China, Covid-19 a contaminat peste 180.000 de persoane în întreaga lume, dintre care peste 7.400 au murit în 146 de țări și teritorii.

Potrivit OMS, simptomele cele mai curente ale Covid-19 sunt febra, oboseala și tusea seacă dar există și persoane asimptomatice. Circa o persoană din șase infectate prezintă simptome mai grave, în special tulburări respiratori.

Majoritatea - circa 80% - persoanelor infectate se vindecă fără a avea nevoie de un tratament special, arată OMS, care recomandă tuturor persoanelor care "au febră, tușesc și au dificultăți respiratorii" să consulte un doctor.