Moment de tensiune intre presedintele Basescu si Andrei Marga la ceremonia de depunere a Juramantului la Cotroceni, presedintele intarziind in prima faza sa dea mana cu acesta parand ca-l avertizeaza. Dupa putine momente in care i-a soptit grav cateva cuvinte seful statului i-a intins mana lui Marga.

Traian Basescu si Andrei MargaFoto: Colaj foto

Sociologul Sebastian Lazaroiu a declarat la "Discutia de Luni"de pe HotNews.ro ca "am auzit ca a avut un prieten imaginar in perioada comunista, un alter ego, Andrei Muresan... Cum sa-l pui pe Andrei Muresanu ministru de externe"? Lazaroiu a evitat sa spuna clar daca sugereaza ca Marga ar avea dosar la CNSAS, spunand doar ca "ii placea sa semneze cu numele asta mai sonor".

Andrei Marga a explicat ulterior la Romania TV incidentul avut cu presedintele Traian Basescu spunand ca presedintele i-a reprosat declaratiile facute luni prin care-l compara cu Mussolini.

Marga i-a raspuns ca nu a fost bine informat despre sensul acestor declaratii sustiand ca nu l-a asemanat pe presedinte cu dictatorul italian ci doar ca a facut o comparatie intre anumite masuri luate de seful statului si dictatorul italian.

  • Guvernul Ponta a depus luni seara jurmantul de investitura in fata presedintelui Traian Basescu. Presedintele a semnat luni seara decretul pentru numirea Guvernului Romaniei

Presedintele Traian Basescu si-a inceput alocutiunea de la finalul ceremoniei printr-o ironie la adresa actualului Guvern spunand ca-i felicita pentru votul obtinut in Parlament care se apropie de "celebrul 322, o cifra care v-a adus noroc data trecuta".

Seful statului i-a avertizat pe guvernanti ca le va fi partener doar daca vor continua munca facuta pana acum si ca nu va accepta "daca un proces de restauratie" s-ar produce in Invatamant, in domeniul Muncii sau Justitie. "M-as astepta la o continuare la ce s-a facut bun pana acum. Poate ca Legea Sanatatii si Legea reorganizarii administrative pot fi promovate pana la alegeri", a declarat acesta.

Declaratiile presedintelui Traian Basescu la finalul ceremoniei:

  • Incep prin a va felicita pentru votul impresionant obtinut astazi. Va apropiati de 322, o cifra care "v-a adus noroc" data trecuta, a declarat razand seful statului.
  • M-as astepta la o continuare la ce s-a facut bun pana acum. Poate ca Legea Sanatatii si Legea reorganizarii administrative pot fi promovate pana la alegeri.
  • O izolare a institutiilor statului de partide. Ma refer la parchete, la parchetul genera si DNA, la serviciile de informatii, la ICCJ si CSM. Cred ca sunt niste castiguri extraordinare prin faptul ca aceste institutii nu au mai fost niste anexe ale partidelor aflate la guvernare
  • Sa gasiti solutii de creare de noi locuri de munca. Deficitele structurale majore pe care le avem la fondul se sanatate si de pensii deriva din faptul ca nu resusim sa cream noi locuri de munca. 
  • Exploatarile de aur si de cupru sunt o solutie (n.r la problema locurilor de munca) datorita cresterii pretului acestora. Modul in care poate fi facut tine de fiecare Guvern.
  • Ma astept la o buna colaborare. In mine veti avea un bun partener.
  • Nu pot ramane impasibil daca un proces de restauratie s-ar produce in Invatamant, in domeniul Muncii sau Justitiei
  • Va asigur de toata buna credinta atata timp cat lucrurile vor merge inainte. Va doresc succes pentru ca de succesul dumneavoastra depinde viitorul tarii

Reamintim ca Parlamentul a acordatul luni votul de incredere pentru guvernul format de premierul desemnat Victor Ponta.

Iata lista ministrilor din Guvernul Ponta:

Finante si vicepriministru: Florin Georgescu - Profil Florin Georgescu

Afaceri Externe: Andrei Marga - Profil Andrei Marga

Justitie: Titus Corlatean - Profil Titus Corlatean

Economie: Daniel Chitoiu - Profil Daniel Chitoiu

Interne: Ioan Rus - Profil Ioan Rus

Aparare: Corneliu Dobritoiu - Profil Corneliu Dobritoiu

Agricultura: Daniel Constantin - Profil Daniel Constantin

M. Muncii - Mariana Campeanu - Profil Mariana Campeanu

Educatie - Ioan Mang - Profil Ioan Mang

Transporturi - Ovidiu Silaghi - Profil Ovidiu Silaghi

Sanatatii- Vasile Cepoi - Profil Vasile Cepoi

Dezvoltare si Turism: Eduard Hellvig - Profil Eduard Hellvig

Cultura: Mircea Diaconu

Comunicatii: Dan Nica - Profil Dan Nica

Afaceri Europene: Leonard Orban,

Ministrul Administratiei: Victor Paul Dobre

Mediu: Rovana Plumb

Trei ministri delegati:

Dialog social: Liviu Marian Pop

Mediul de Afaceri: Lucian Isar

Relatia cu Parlamentul: Mircea Dusa