Ioan Mang (54 de ani) a fost propus in aceasta seara de Victor Ponta sa ocupe functia de ministru al Educatiei in locul Corinei Dumitrescu. Senator PSD de Bihor, Ioan Mang este membru al Comisiei pentru invatamant si al Comisiei pentru egalitatea de sanse din Senat si seful departamentului pe educatie din PSD.

Ioan Mang (foto arhiva)Foto: Agerpres

Ioan Mang scrie pe site-ul propriu ca este fondatorul firmei DEC srl, care activeaza in domeniul IT, o firma care are acum mai mult de 50 de angajati. Mang scrie ca firma sa a dezvoltat sistemul de control al accesului si ticketing pentru stadioanele mai multor echipe de top: FC Politehnica Timisoara, FC Steaua Bucuresti, FC CFR Cluj, FC Dinamo Bucuresti.

Sotia sa, Erica Mang, este profesor si prodecan la Facultatea de Inginerie Electrica si Tehnologia Informatiei, Universitatea Oradea.

CV Ioan Mang

Ioan Mang este din 2003 profesor universitar la Universitatea Oradea, la Facultatea de Inginerie Electrica si Tehnologia Informatiei - catedra Calculatoare. Printre cursurile pe care le preda se numara Ingineria programarii, Protectia impotriva virusilor, Managementul proiectelor in IT, Algoritmi de criptare, Securitatea in internet, Securitatea datelor in e-business, potrivit blogului sau. In 2001 – 2004 a fost Prorector la Universitatea din Oradea.

In perioada 1999-2003 a fost conferentiar, iar in 1990 - 1999 a fost Sef de lucrari la aceasta universitate. In 1985 - 1990 a fost Cercetator stiintific la Institutul de Proiectari Automatizari, iar in perioada 1983 - 1985 a fost inginer angajat al I.I.R.U.C. Bucuresti - fil.Oradea, potrivit CV-ului publicat pe site-ul Senatului.

Din 2000 pana in prezent este vicepresedinte al Consiliului National al IMM-urilor - Bihor.

In 1998 obtine titlul de Doctor inginer pe specialitatea calculatoare, cu teza "Contributii la cresterea securitatii in transmisia informatiei", la Universitatea "Politehnica" Timisoara, Facultatea de Automatica si Calculatoare.

In 1983 obtine licenta de Inginer, specialitatea Calculatoare, la Institutul Politehnic „Traian Vuia” Timisoara, Facultatea de Electrotehnica, sectia Automatizari si Calculatoare. Media anilor de studiu a fost de 9,91 si 10 la examenul de diploma, potrivit CV-ului publicat pe blogul sau.

In 1973 a absolvit Liceul teoretic Ineu, jud. Arad – sef de promotie.

Din 2007 este Membru al Asociatiei pentru Ingineria Calculatoarelor si Tehnologia Informatiei din Romania. Activitate publicistica: 8 carti de specialitate (IT), peste 80 de articole publicate in reviste de specialitate (IT), potrivit CV-ului.

Experienta politica

Din 2010 este presedintele departamentului de Educatie al PSD. Este membru in Comitetul Executiv National al PSD, potrivit declaratiei de interese din 2011, si presedinte PSD - Bihor.

2004-2005: Presedinte interimar PSD - Oradea

2004-2006: Consilier judetean

iun-dec 2008: Consilier judetean

Descarca de aici Declaratia de Interese a senatorului Ioan Mang

Potrivit Declaratiei de interese pe 2011, Ioan Mang detine firma DEC srl, care activeaza in domeniul IT, si este actionar la SC Tricotaje S.A. Ineu, Arad. Sotia si cei doi copii detin firmele SC Tipografia GrafX SRL Oradea si SC KeyTicket Solutions SRL.

Contractele incheiate de firma SC Dec SRL (detinuta de Ioan Mang si sotia sa) in perioada noiembrie 2010 - iunie 2011 cu institutii publice - Valoare totala de 44.988 Lei ~ 10.000 euro:

  • Cinci contracte cu Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea, fiecare contract pe perioada de 30 de zile, obtinute fiecare prin selectie de oferte, pentru furnizare componente IT in valoare de 21.758 de lei
  • Un contract cu Primaria Municipiului Oradea, pe 12 luni, pentru furnizare de solutii de securitate a datelor, in valoare de 6.851 de lei.
  • Un contract cu Primaria Orasului Stei, pentru servicii si lucrari de tiparire si tehnoredactare, in valoare de 12.000 de lei
  • Un contract cu Curtea de Apel Oradea pentru Realizare si furnizare tiparituri diverse in valoare de 323 lei.
  • Un contract cu SC Oradea Transport Local SA pentru furnizare licente antivirus pe 30 de zile in valoare de 4.054 lei.

Contracte incheiate de SC KeyTicket Solutions (firma detinuta de fiul sau, Ioan Alexandru Mang) cu institutii publice:

  • Un contract cu Primaria Orasului Stei pe 30 de zile pentru Furnizare si echipamente produse IT in valoare de 19.362 lei
  • Un contract cu Universitatea Politehnica Timisoara, pe 45 de zile, pentru Furnizare POS emitere si programare carduri Mifare cu amprenta, in valoare de 65.386 lei
  • Un contract cu Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea, pe 30 de zile, pentru Furnizare componente calculatoare, pentru 9.220 lei.

Contracte incheiate de SC Tipografia GRAFX SRL (in care sunt asociate sotia Gerda Erica Mang si fiica Claudia Alina Ghiorghisor):

  • Un contract cu Curtea de Apel Oradea pentru Realizare si furnizare tiparituri diverse in valoare de 345 de lei
  • Un contract cu Primaria Orasului Stei pentru Servicii si lucrari de tiparire si tehnoredactare in valoare de 28.000 de lei

Descarca de aici Declaratia de Avere a lui Ioan Mang

Potrivit declaratiei de avere pe 2011 a senatorului Ioan Mang, acesta detine patru terenuri intravilane in Oradea, doua cumparate si doua mostenite, dobandite in perioada 1993 - 2005. De asemenea, Ioan Mang detine trei case de locuit in Oradea, doua mostenite si una construita impreuna cu sotia, toate dobandite in perioada 2003-2005.

Are in trei conturi peste 60.000 de lei la Alico Romania S.A., sub forma de asigurari de viata sau pensie privata, si un cont de 4.200 de lei la Banca Transilvania deschis in 2004.

Are un credit pe 20 de ani la BRD in valoare de 45.000 de euro si unul la Banca Transilvania, sub forma de card de credit, cu 115.000 lei disponibili contractat in 2010.

La capitolul venituri declarate in 2011, Ioan Mang a incasat o indemnizatie anuala de senator in valoare de 60.337 Lei, iar de la Universitatea din Oradea a avut venituri in valoare de 47.272 lei.

Ioan Mang in presa

In noiembrie 2010, Ioan Mang a cerut Senatului Universitatii "Babes Bolyai" sa ia in discutie retragerea titlului de profesor universitar de drept constitutional premierului Emil Boc.

In septembrie 2011, Ioan Mang declara ca vrea sa propuna un proiect de lege pentru modificarea regulamentului de sustinere a examenului de bacalaureat. Potrivit acestuia, examenul de bacalaureat trebuie diferentiat, pe trei niveluri. Primul ar fi cel in care candidatii obtin diplome de absolvire ce le dau posibilitatea de inscriere la orice facultate, al doilea este cel vocational sau tehnologic, care permite inscrierea doar la o facultate de acelasi profil, iar cel de-al treilea nivel presupune absolvirea cu probe de competenta, pe baza caruia candidatii se pot inscrie la scoli profesionale, postliceale sau la cursuri de calificare, transmite Citynews.ro.

Ioan Mang s-a nascut in 1958 in Ineu, judetul Arad, este casatorit si are doi copii.

Citeste si: