Titus Corlatean a fost propulsat in poltica la virf de Adrian Nastase. El a lucrat la capitolul politica externa al programelor de guvernare ale ultimilor ani (fie ca au efective - pentru guvernul de coalitie PDL-PSD, sau potentiale - cel al opozitiei), insa postul de ministru de externe a parut sa ii scape printre degete. Cristian Diaconescu a fost, in 2008, preferat in defavoarea lui Corlatean. Acum, presedintele comisiei de politica externa al Senatului devine ministrul Justitiei - o surpriza pe care a explicat-o Victor Ponta prin faptul ca Romania are nevoie de abilitatile de diplomat ale lui Titus Corlatean la Bruxelles.

Titus CorlateanFoto: AGERPRES

Corlatean a fost recent in centrul unei controverse majore legata de posibila extradare a lui Omar Hayssam. In noiembrie 2011, Traian Basescu il acuza pe Corlatean ca blocheaza semnarea acordului de extradare cu Siria.

Titus Corlatean a lucrat in Ministerul de Externe in perioada 1994-2001, iar in ultimii patru ani ai activitatii sale a fost adjunct al ambasadorului roman la Strasbourg, pe langa Consiliul Europei.

In 2001, la 32 de ani, a devenit consilier pe probleme de politica externa al premierului Adrian Nastase. “Din această postură am fost direct implicat in discuțiile privind eliminarea vizelor pentru românii care călătoresc în Uniunea Europeană, în negocierile politico-diplomatice pentru aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană", spune Corlatean in prezentarea de pe site-ul personal.

Intre 2003-2004, Titus Corlatean este numit secretar de stat pentru romanii de pretutindeni. Ulterior, au aparut acuzatii privind activitatea sa in aceasta functie, dar ele nu au fost niciodata probate. In 2004 a devenit deputat PSD, iar in activitatea sa se inscrie si initiativa unei legi privind sprijinul romanior de pretutindeni, adoptata de Parlament in noiembrie 2007.

In 2007 candideaza la legerile europene pe lista PSD si devine eurodeputat. Referitor la activitatea sa, la sfarsitul mandatului, un site care evalua activitatea membrilor PE - parlorama.eu - il punea pe un loc codas si ii acorda nota 0 pentru activitatea sa parlamentara.

Corlatean era cel mai prost plasat dintre eurodeputatii romani, aflandu-se pe locul 916 din 920. Prin urmare, el l-a acuzat pe autorul studiului de reavointa si amatorism. "Nu stiu ce sa zic ca e: ori facatura, ori lipsa crasa de profesionalism. O minima documentare l-ar fi ajutat pe domnul acesta sa constate ca eu am fost prim-vicepresedintele Comisiei Juridice din PE, am fost coraportor la o serie de rapoarte extrem de importante", spunea Corlatean la vremea respectiva pentru Gandul.

In 2008 devine senator si, in ciuda faptului ca a lucrat la capitolul de politica externa al programului de guvernare, pentru postul de sef al siplomatiei a fost preferat Cristian Diaconescu, la acea vreme membru PSD. Corlatean a trebui sa se multumeasca cu functia de presedinte al comisiei de politica externa din Senat.

Titus Corlatean este născut in 11 ianuarie 1968, la Medgidia, judetul Constanta. Este căsătorit, sotia sa fiind, potrivit prezentarii de pe site-ul personal, logoped la una dintre școlile speciale din București pentru copii cu dizabilități sau situații deosebite, si au o fiică născuta în 1996 – Diana