Unul dintre motivele pentru care Omar Hayssam nu poate fi extradat este ca Titus Corlatean (PSD) nu considera oportuna semnarea acordului de extradare dintre Romania si Siria, a declarat miercuri presedintele Traian Basescu, care a reamintit ca Hayssam se plimba in avionul unui fost presedinte al Romaniei, o referire la Ion Iliescu.

Omar Hayssam (foto arhiva)Foto: Rompres

"Din pacate, la Comisia de politica externa din Senat dl Coraltean considera ca situatia politica din Siria nu face fezabila avizarea acestui acord", a spus seful statului, la postul public de radio.

Siria este in prezent teatrul unor revolte populare sangeroase indreptate impotriva presedintelui Bashar al-Assad.

Basescu a sustinut, in acest context, ca Omar Hayssam circula in trecut "cu unul dintre presedintii Romaniei, era pe listele de candidaturi ale unui partid aflat in opozitie" acum, referire la Ion Iliescu si la PSD.

"Pot sa inteleg in toate felurile explicatia pe care o da, dar nu pot sa nu observ ca, fiind interese extraordinar de mari ale celor care guvernau cand dl. Omar Hayssam mergea cu avionul presedintelui tarii, se pare ca e un blocaj politic si asta e mai grav decat coruptia dl. Apostu", a continuat el.

Traian Basescu a precizat ca, atat timp cat acest acord nu este ratificat, "nu putem continua sa cerem Siriei sa ni-l predea pe Hayssam care, din informatiile noastre, este inca in puscarie, in Siria".

El a afirmat ca vizita pe care a efectuat-o in Siria s-a finalizat cu un acord de extradare intre Romania si Siria, care trebuie acum parafat de Parlament.

Omar Hayssam are dubla cetatenie, romano-siriana, si legislatia din aceasta tara nu prevede extradarea unui cetatean sirian, in lipsa unui acord bilateral: "Ca sa faci o exceptie trebuie sa existe un acord bilateral intre state".

Intrebat de ce considera ca problema extradarii lui Hayssam este mai grava decat dosarul Apostu, Traian Basescu a raspuns: "Toate (problemele) care privesc banii sunt grave, dare cele care privesc rapirea de oameni sunt crime. Discutam de trei cetateni romani rapiti, li s-a pus viata in pericol. Vinovatii irakieni au fost deja pedepsiti cu ani grei de puscarie de autoritatile irakiene".