"Am auzit ca avut un prieten imaginar in perioada comunista, un alter ego, Andrei Muresan", a declarat sociologul Sebastian Lazoriu la Discutia de Luni, intrebat fiind ce a vrut sa spuna printr-o postare pe contul de Facebook in care a scris, in ziua nominalizarii lui Andrei Marga la externe, "Cum sa-l pui pe Andrei Muresanu ministru de externe"? Lazaroiu a evitat sa spuna clar daca sugereaza ca Marga ar avea dosar la CNSAS, spunand doar ca "ii placea sa semneze cu numele asta mai sonor". Intr-un interviu acordat HotNews.ro in ianuarie 2011, intrebat daca a semnat vreodata angajament cu fosta securitate sau a colaborat, Andrei Marga a raspuns: "Trebuie sa spun ca nici nu m-a chemat sa colaborez, nici nu am colaborat si n-am semnat nici un angajament vreodata. Deci stau senin in fata istoriei."

Asculta cele mai importante declaratii din cadrul Discutiei de Luni:

Descarca fisierul audio in format MP3

Fragment din Discutia de Luni

D.Tapalaga: La momentul nominalizarii lui Andrei Marga la externe ati scris pe Facebook Andrei Mursanu la externe. Nu inteleg.

S.Lazaroiu: Asa am auzit, ca avut un prieten imaginar in perioada comunista, un alter ego, Andrei Muresan.

D.T: Adica?

S.L: Domnul Marga cred ca-si aminteste mai bine despre ce-i vorba.

D.T: Stati putin, ce vreti sa spuneti... ca nu inteleg nimic...

S.L: Ii placea sa se semneze cu numele asta mai sonor.

D.T: Costi Rogozanu va intreaba de-a dreptul altceva.

C.Rogozanu: Vreti sa spuneti ca are dosar si ca va aparea?

S. L: Nu stiu, habar nu am, trebuie intrebat CNSAS.

D.T: Pai spuneti ce stiti, ati scris ceva pe Facebook.

S.L: Eu spun ce-am auzit. N-am intrebat la CNSAS, ar trebui cerut la CNSAS sau alte institutii.

D.T: Aveti vreo informatie in directia asta?

S.L: Am auzit, stiti cum e, in targ lumea vorbeste. Poate am fost dezinformat. Am indolieli insa ca am fost dezinformat.

Ce a declarat Andrei Marga la HotNews.ro in ianuarie 2011

D.T.: Ati semnat vreodata un angajament cu fosta securitate sau ati colaborat?

Andrei Marga: Trebuie sa spun ca nici nu m-a chemat sa colaborez, nici nu am colaborat si n-am semnat nici un angajament vreodata. Deci stau senin in fata istoriei. (…) Sa fim seriosi, dupa atatea decenii, problemele Romaniei sunt cu totul altele. Romania trebuie sa priveasca in prezent si sa construiasca viitorul.

Cele mai importante declaratii de la Discutia de Luni

Sebastian Lazaroiu:

  • Sunt sub imperiul socului dupa ce am citit declaratiile noului ministru de Externe din comisia parlamentara, de la audieri. Sunt realmente socante.
  • Mie mi s-a parut socanta declaratia despre masurile luate de Romania in ultimii 2 ani, care au fost masuri de tip Mussolini; evident a fost o comparatie indirecta a presedintelui Traian Basescu cu Mussolini. Ce semnal transmite viitorul ministru de Externe pietelor internationale, finantatorilor internationali care au girat aceste masuri de tip Mussolini, care au salvat Romania dupa parerea mea.
  • Viitorul ministru de Externe spune asta. Viitorul ministru de Externe care ar trebui sa colaboreze in politica externa cu Traian Basescu, cu presedintele in functie, care ar trebui sa faca politica Romaniei, nu politica lui Crin Antonescu - pentru ca asta a facut azi Marga in comisie, a facut politica radicala a lui Crin Antonescu si iresponsabila, dupa parerea mea.
  • Eu cred ca Marga a fost plasat special de Crin Antonescu in guvern. El stia foarte bine ca ministrul de Externe trebuie sa colaboreze cu Traian Basescu. L-a pus pe Marga special ca sa intre in contre cu presedintele in functie.
  • Liberalii au mai facut asta o data cu Cioroianu si nu au iesit bine, si nu a iesit bine nici Cioroianu din povestea aia. Sistemul se protejeaza destul de bine la genul asta de interferente politice, oameni incompetenti care vin sa faca politica partidului.
  • Deci cred ca Andrei Marga oricum nu va avea viata lunga acolo. Dar cred ca Andrei Marga va fi foarte curand, daca va continua pe linia asta, un motiv de cearta si intre PSD si PNL. Pentru ca nu cred ca Ponta il va tolera cu genul asta de declaratii in guvern.
  • Si Marga nu e de capul lui. Marga este purtatorul de vorbe al lui Crin Antonescu.     
  • D.Tapalaga: La momentul nominalizarii lui Andrei Marga la externe ati scris pe Facebook Andrei Mursanu la externe. Nu inteleg. S. Lazaroiu: Asa am auzit, ca avut un prieten imaginar in perioada comunista, un alter ego, Andrei Muresan. Domnul Marga cred ca-si aminteste mai bine despre ce-i vorba. Ii placea sa se semneze cu numele asta mai sonor.
  • C.Rogozanu: Vreti sa spuneti ca are dosar si ca va aparea? S. Lazaroiu: Nu stiu, habar nu am, trebuie intrebat CNSAS. Eu spun ce-am auzit. N-am intrebat la CNSAS, ar trebui cerut la CNSAS sau alte institutii. Am auzit, stiti cum e, in targ lumea vorbeste. Poate am fost dezinformat. Am indolieli insa ca am fost dezinformat.

Costi Rogozanu:

  • Mai degraba as fi ingrijorat, din declaratiile lui Marga, de provocarile si de genul de frecusuri care ar putea aparea prea devreme intre Guvern si Cotroceni.
  • Acum o saptamana Traian Basescu facea niste declaratii dure, dupa alte declaratii dure, venite dinspre Rusia in legatura cu scutul, cu razboiul. Deci la numai o saptamana sa faci astfel de declaratii, tu ca aproape sigur viitor ministru de Externe, are ceva o componenta de provocare. Mai mult decat teribilism.