Relatiile dintre Rusia si Turcia au avut o dinamica ascendenta in ultimii ani, dar s-au deteriorat rapid dupa ce Rusia a inceput sa bombardeze satele de turkmeni din Siria, iar doua avioane de vanatoare rusesti au incalcat in octombrie spatiul aerian suveran turc. Evenimentul a dus la o criza diplomatica si la convocarea unei intalniri de urgenta a NATO. Atunci, Erdogan a avertizat Rusia ca va ingheta relatiile din domeniul energiei, care aduc companiilor ruse de stat miliarde de dolari anual, potrivitpotrivit Hurriyet Daily News. Insa, Kremlinul nu s-a dezis, iar un avion de vanatoare Suhoi-24 a fost doborat marti de armata Turciei.

Lucrari la retea de gaze naturale, sub programFoto: AGERPRES

De altfel, Turcia este un partener economic important pentru Kremlin. Rusia este cel mai mare furnizor de gaze naturale al Ankarei, care cumpara anual 30 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc. Restul rezervelor de gaz natural sunt cumparate de turci din Iran, Azerbaidjan si Turkmenistan. Erdogan a amenintat Kremlinul, in octombrie, ca exista intotdeauna alte state dispuse sa-i vanda gaz,scrie Hurriyet Daily News. Dar amenintarile nu schimba fondul problemei: Turcia e dependenta de gazele rusesti intr-un grad inalt.

Un alt domeniu in care cele doua state au relatii stranse, de care beneficiaza financiar Kremlinul, este cel al energiei nucleare. In 2013, Turcia a oferit companiei ruse de stat Rosatom un contract de 20 de miliarde de dolari pentru construirea primelor patru reactoare nuclere de pe teritoriul sau.

Aceste sunt lucruri la care Rusia trebuie sa se gandeasca. Daca rusii nu construiesc centrala nucleara Akkuyu, atunci altcineva va veni sa o construiasca [...] Suntem cel mai mare cumparator al gazului natural rusesc. Rusia ar pierde mult daca Ankara ar renunta la gazul ei. Daca este necesar, Turcia isi poate cumpara gazul din alte tari”, a declarat Erdogan,citat de Hurriyet Daily News, dupa incursiunea in octombrie a doua avioane de vanatoare ruse in spatiul aerian turc.

Insa Hurriyet Daily Newssustine ca declaratiile lui Erdogan legate de renuntarea la furnizorul rus de gaze naturale nu sunt realiste. Astfel, infrastructura sistemului turc de transport al gazelor naturale nu permite schimbarea furnizorului peste noapte, intrucat Ankara importa cea mai mare cantitate de gaz prin gazoductul de sub Marea Neagra si prin cel care vine din Bulgaria. Turcia ar putea sa majoreze cantitatea de gaz lichefiat importat din Nigeria si Algeria, insa optiunea ar fi mult prea costisitoare pentru Ankara, care deja plateste o factura de peste 50 de miliarde de dolari anual.

In total, investitiile de capital ale Ankarei in Rusia se ridicau, in 2013, la peste 740 de milarde de dolari, in vreme ce, investitiile Kremlinului in Turcia insumau pana la 1,57 miliarde de dolari,potrivit site-ului Presedintiei Ruse.

Sub Putin, firmele de costructie turce au castigat contracte importante in Rusia, de la mall-uri si pana la constructii pentru Olimpiada de Iarna de la Soci. De altfel, cea mai mare firma de constructii straina care are afaceri in Rusia este Ronesans Holding, o companie turca. Ronesans are proiecte in valoare de peste 6 miliarde de dolari in Rusia.

Potrivit CNN, Moscheea din Moscova, una dintre cele mai mari din Europa, a fost construita de catre o firma turca, iar la inaugurarea din septembrie au participat Erdogan si Putin. Populatia musulmana a Rusiei depaseste 20 de milioane.

Rusia exporta anual in Turcia bunuri in valoare de pana la 25 de miliarde de dolari, insa Kremlinul importa de la turci bunuri pana la 6 miliarde de dolari. Astfel, balanta importuri-exporturi este defavorabila guvernului de la Ankara,asa cum noteaza The Huffington Post.

Insa, in ceea ce priveste politica din Orientul Mijlociu, Erdogan si Putin au interese divergente. De la izbucnirea Primaverii Arabe in 2011, Putin a fost un aliat al regimului lui Bashar al-Assad, in vreme ce Erdogan a sustinut in mod repetat rasturnarea aceluiasi conducator. Ankara a actionat in directia inarmarii fortelor insurgente care se luptau cu militia lui Assad, acele grupuri pe care Rusia nu s-a ferit sa le numeasca teroriste,noteaza The Huffington Post.

Citeste si: