BAC 2011 Sesiunea a II-a Absolventii au sustinut proba obligatorie a profilului: examenele de Matematica si Istorie / Subiectele la Matematica si la Istorie

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 31 august 2011, 9:18 Actualitate | Esenţial


Bacalaureatul 2011 sesiunea august-septembrie a continuat miercuri, 31 august, cu proba scrisa obligatorie a profilului: examenele de Matematica si Istorie. Examenul de Istorie a fost sustinut de absolventii de la profilurile umanist, artistic, pedagogic, educatie fizica si sport, teologic, iar examenul de Matematica de absolventii de la profilurile real, servicii, resurse naturale si protectia mediului, tehnic, pedagogic si militar.


UPDATE 7: Vezi aici Subiectele si Baremele integrale de la examenele de Matematica si Istorie

UPDATE 6: Fenomen la examenul de matematica, in Bucuresti: Multi absolventi au predat foile goale, la o ora si jumatate de la inceperea probei

UPDATE 5: 63 de absolventi au fost eliminati din examen, la nivel national, pentru frauda si tentativa de frauda,
potrivit unei centralizari partiale, au declarat pentru HotNews.ro surse din cadrul Ministerului Educatiei

UPDATE 4: Subiectele la istorie

La primul subiect din cadrul examenului la istorie, absolventii au avut de rezolvat mai multe cerinte pornind de la un text de doua paragrafe, unul privitor la cnezatele romanesti din Oltenia din prima jumatate a secolului al XIII-lea, iar al doilea legat de entitatile romanesti de la Sud de Carpati si invazia mongola din 1241, transmite
CityNews.ro

Cerintele celui de-al doilea subiect au pornit de la un text despre Spania in epoca moderna.

Ultimul punct al subiectelor de la istorie a avut ca cerinta elaborarea unui eseu de doua pagini despre statul roman in secolul al XIX-lea si prima jumatate a secolului al XX-lea, potrivit
CityNews.ro. Absolventii trebuie sa puncteze in cadrul eseului fapte care au contribuit la consolidarea statului roman modern si actiunile prin care Romania s-a implicat in relatiile internationale.

UPDATE 3: Doi elevi din Cluj au fost dati afara din examen dupa ce au fost prinsi incercand sa copieze, potrivit
CityNews.ro

UPDATE 2:
Profesorii dintr-o comisie din Timis au primit avertisment si salariul diminuat cu 10% timp de 6 luni, dupa ce la prima sesiune a Bacalaureatului 2011 au fost descoperite 98 de lucrari identice

UPDATE 1: Elevii din Timis sunt pusi sa isi scrie numele si pe ciorna la examenele de Bac, dupa ce au incercat sa copieze facand schimb de ciorne intre ei

"Este o masura suplimentara pe care a luat-o comisia judeteana de bacalaureat, din cauza ca au facut schimb de ciorne intre ei. Pe fiecare ciorna se va scrie numele si prenumele candidatului", a declarat inspectorul scolar al Inspectoratului Scolar din Timis, Marin Popescu, citat de Timis Online. In Timis, la prima proba scrisa au fost eliminati 18 candidati. In judet, supravegherea se face cu camere web, dar si audio.

La examenul la Limba si literatura romana sustinut luni, 29 august, au fost dati afara 240 de elevi la nivel national pentru frauda sau tentativa de frauda. La proba scrisa obligatorie a profilului s-au inscris 78.082 de candidati. Amintim ca 268 de elevi au fost dati afara din examenele de Istorie si Matematica in prima sesiune a Bacalaureatului 2011. Ei au fost eliminati de la proba scrisa obligatorie a profilului pentru tentativa de frauda sau detinere de telefoane mobile, potrivit unui centralizator al Ministerului Educatiei. Numai la un liceu din Hunedoara au fost eliminati 111 elevi.
Pe 2 septembrie, examenul de bacalaureat se incheie cu proba scrisa la alegere a profilului sau specializarii -  E(d). Conform metodologiei, afisarea rezultatelor se va face in data de 4 septembrie 2011, data la care pot fi depuse si eventuale contestatii. Termenul de rezolvare a contestatiilor este prevazut in intervalul 5-6 septembrie 2011. Rezultatele finale ale examenului de bacalaureat, sesiunea de toamna, vor fi afisate in data de 7 septembrie 2011.

Calendarul examenului de Bacalaureat Sesiunea august-septembrie 2011

22-23 august    Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana - proba A
22-24 august    Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna - proba B
23-24 august    Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala - proba C
25-26 august    Evaluarea competentelor digitale - proba D
29 august         Limba si literatura romana - proba E)a) - proba scrisa
30 august         Limba si literatura materna - proba E)b) - proba scrisa
31 august         Proba obligatorie a profilului - proba E)c) - proba scrisa
2 septembrie    Proba la alegere a profilului si specializarii - proba E)d) - proba scrisa
4 septembrie    Afisarea rezultatelor (pana la orele 16:00) si depunerea contestatiilor (orele 16:00 - 20:00)
5-6 septembrie    Rezolvarea contestatiilor
7 septembrie    Afisarea rezultatelor finale

Ministerul Educatiei a alocat linia TEL VERDE 0800801100 (linie gratuita), la care cetatenii pot semnala orice neregula constatata in derularea examenului de bacalaureat. Ministerul le reaminteste parintilor ca examenul de bacalaureat este gratuit pentru elevii clasei a XII-a si solicita elevilor si parintilor sa semnaleze la numarul amintit orice situatie in care se solicita bani pentru organizarea examenului sau pentru protocol. Linia de telefon va fi disponibila zilnic, pe toata durata desfasurarii examenului, intre orele 9.00-19.00, incepand cu data de 22 august 2011.

Accesul candidatilor in centrul de examen

Accesul candidatilor in centrul de examen la probele scrise se face in intervalul 7:30 - 8:30. La accesul elevilor in centrul de examen se procedeaza astfel:
 • un cadru didactic si un membru al personalului de paza solicita la intrarea fiecarui candidat prezentarea actului de identitate si verifica daca fotografiile corespund;
 • candidatii sunt indrumati spre zona din centrul de examen unde se gasesc salile de examen;
 • candidatii care au materiale/obiecte nepermise in sala de examen sunt indrumati spre sala de depozitare a acestora.
 • Candidatul care are asupra sa materiale nepermise in sala de examen (telefoane mobile, culegeri, manuale, notite, insemnari etc., precum si orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poseta/geanta etc.) va primi o punga/plic in care sa le introduca, impreuna cu o declaratie tip in care se mentioneaza numele si prenumele si obiectele personale care vor fi depozitate si va fi indrumat de catre un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale.
 • Dupa ce au trecut de punctul de legitimare si de cel de depozitare a obiectelor personale (nepermise in sala de examen), candidatii se deplaseaza spre sala de examen, unde sunt repartizati conform tabelelor afisate pe usi.
 • Nerespectarea dispozitiilor referitoare la introducerea de materiale interzise in sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de catre presedintele comisiei de examen, indiferent daca materialele interzise au fost folosite sau nu, si, dupa caz, la sanctionarea asistentilor.
 • Candidatii se aseaza cate unul in banca, in ordine alfabetica, in functie de disciplina si de tipul de subiect primit, conform listelor afisate. Fiecare candidat primeste o coala de hartie tipizata, pe care isi scrie cu majuscule numele, prenumele tatalui, toate prenumele personale, in ordinea in care sunt trecute in actul de identitate si completeaza citet celelalte date de pe coltul ce urmeaza a fi lipit.
 • Timpul destinat elaborarii unei lucrari scrise este de trei ore, socotit din momentul in care s-a incheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Pentru elaborarea lucrarii scrise, candidatii folosesc numai cerneala sau pasta de culoare albastra, iar pentru executarea schemelor si a desenelor folosesc numai creion negru
Metodologia de desfasurare a examenului

Potrivit metodologiei de organizare si desfasurare a examenului de Bacalaureat 2011, aprobat prin ordinul de ministru nr. 4799/31.08.2010, examenele se desfasoara astfel:
 • Candidatii au dreptul sa sustina examenul de bacalaureat, fara taxa, de cel mult doua ori. Prezentarile ulterioare la examen sunt conditionate de achitarea unor taxe. Taxele de examen se stabilesc anual, pana la data de 1 martie, de catre Ministerul Educatiei
 • Candidatii care au fost eliminati de la o proba, pentru frauda sau tentativa de frauda, nu mai pot participa la probele urmatoare si sunt declarati 'eliminati din examen', fara posibilitatea recunoasterii, in sesiunile urmatoare, a notelor la probele promovate anterior eliminarii sau a probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale. Se considera ca acesti candidati nu au promovat examenul de bacalaureat.
 • Candidatii care au fost eliminati de la o proba, pentru frauda sau tentativa de frauda, nu mai au dreptul de a participa la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de bacalaureat. Acestia vor relua integral examenul de bacalaureat, cel mai devreme in a treia sesiune dupa cea in timpul careia au fost eliminati.
 • Elevii care, in una din clasele a IX-a - a XII-a, au obtinut premii individuale la concursuri/olimpiade scolare internationale recunoscute de catre MECTS au posibilitatea de a-si echivala, la cerere, proba scrisa de examen la disciplina la care au obtinut premiul. Echivalarea se face cu nota maxima.
 • Candidatii care au participat si au fost respinsi la sesiuni anterioare de bacalaureat organizate incepand cu anul 2003 si care solicita recunoasterea unor probe promovate in aceste sesiuni vor prezenta la inscriere si o adeverinta, eliberata de unitatea de invatamant absolvita, din care sa reiasa rezultatele obtinute la examenul de bacalaureat in sesiunile mentionate. 
BAC 2011 Sesiunea de vara: Cele mai slabe rezultate din ultimii 20 de ani si numar record de eliminati pentru frauda

Amintim ca in cadrul sesiunii iunie-iulie a Bacalaureatului 2011 au fost dati afara din examene 661 de elevi, pentru frauda sau tentativa de frauda, au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii Ministerului Educatiei. Numarul elevilor eliminati in sesiunea de vara este dublu fata de cel inregistrat in 2010, tot in sesiunea iunie-iulie.

65 de elevi din intreaga tara au obtinut media 10 la examenul de Bacalaureat din acest an. Cele mai multe note maxime s-au luat in judetul Dolj, de unde provin 10 dintre cei 65 de elevi.

Promovabilitatea la nivel national in sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului 2011 a fost de 44.47%, inainte de solutionarea contestatiilor. Dupa rezolvarea contestatiilor, promovabilitatea a fost de 45,72%, ramanand cea mai scazuta din ultimii 20 de ani.

In ce priveste numarul contestatiilor depuse la prima sesiune a BAC-ului 2011, acesta a fost de 80.160 de solicitari de recorectare a lucrarilor, dublu fata de 2010, cele mai multe fiind la Limba si literatura romana si Matematica. In 2010 au fost inregistrate aproximativ 43.000 de contestatii la nivel national.

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7556 vizualizari

 • +2 (4 voturi)    
  Banal (Miercuri, 31 august 2011, 11:16)

  NZoli [anonim]

  Subiecte banale. Cam o recapitulare pt teza in clasa a 12a. In 45 de minute gati lejer
  • +2 (4 voturi)    
   Da... (Miercuri, 31 august 2011, 11:45)

   Anthoine de Bertrand [anonim] i-a raspuns lui NZoli

   Da .., sunt banale dar astea sunt la M2 ... :) cele de la M1 au fost greute dar cu o pregatire serioasa se trecea fara nicio problema . Dar lenea e cucoana mare ....
  • -1 (3 voturi)    
   Einstein... (Miercuri, 31 august 2011, 12:24)

   halimiaticucuveaua [utilizator] i-a raspuns lui NZoli

   Ia pune tu rezultatele desteptule...
   Ai 45 de minute incepand de acum!
   • +2 (2 voturi)    
    sdfgf (Miercuri, 31 august 2011, 13:17)

    ion [anonim] i-a raspuns lui halimiaticucuveaua

    Subiectele la M2 nu sunt asa de usoare cum pare.

    Ca sa iei 10 trebuie sa recapitulezi cateva chestii.

    Sunt curios cum arata M1.
    • 0 (0 voturi)    
     10... (Miercuri, 31 august 2011, 15:14)

     coldnews [utilizator] i-a raspuns lui ion

     Ar fi aiurea sa poti sa iei 10 fara sa "recapitulezi". 5 totusi se ia foarte usor fara sa ai nevoie de foaie.
   • -1 (1 vot)    
    altu'... (Miercuri, 31 august 2011, 15:31)

    Ionut [anonim] i-a raspuns lui halimiaticucuveaua

    ...care a fost dat afara din examen:)
    Iti dai singur plus?
  • -1 (3 voturi)    
   hy (Miercuri, 31 august 2011, 13:26)

   seby [anonim] i-a raspuns lui NZoli

   banale pentru tine ca nu sti sa le rezolvi :)) fratilor cand va vad prosti asa , numai basini da-ti din curu ala , voi nu stiti ce e ala determinant si ziceti ca au fost usoare , REZVOLVATILE VOI daca va credeti asa destepti
   • +1 (1 vot)    
    ... (Miercuri, 31 august 2011, 15:07)

    AnaB [anonim] i-a raspuns lui seby

    Dar tu stii ce e aia gramatica? Sau tu doar la matematica nu esti prost ca astia care isi "da-u" basini pe aici, ca sa te citez...
    Si tu ai predat foaia goala?

    Si da, subiectele au fost USOARE, cele din Sub I la nivel de clasa a 8-a, poate cu exceptia logaritmilor care am impresia ca se fac la liceu.

    La subiectul 2, pt prima problema, daca stiai sa calculezi un determinant nu mai trebuia decat sa inlocuiesti pe x si y in functie de cerinta. Si sa fim seriosi ca nu trebuie sa fi olimpic sa faci 3 inmultiri. Doar ca trebuie sa treci pe la scoala, ceea ce intr-adevar pentru unii e o problema.
    La cea de-a doua, un factor comun si o asociativitate care punea probleme doar in cazul in care elevul habar nu avea ce e aia...

    La subiectul 3 functia de derivat a fost de tot rasul, noroc cu acel 3 la puterea "x" care putea sa mai incurce.

    Concluzia e ca nota 6 era floare la ureche. Chiar si pentru cele 2 ore pe saptamana (sau cate or fi...) de matematica M2.
    • -1 (1 vot)    
     :) mai invata (Joi, 1 septembrie 2011, 1:09)

     seby [anonim] i-a raspuns lui AnaB

     bai anonimule repede te uiti la greselile altora :)) de asta sunteti buni sa comentati si sa criticati oameni , sunteti pe primul loc sa criticati , crezi tu ,,desteptul Romaniei,, ca ii intereseaza pe cineva criticile foastre ieftine, si sa iti spun un secret eu nu am dat bacul am o varsta si m-am realizat in viata asta si fara asa zisul ..examen al maturitatii ,, :)) am avut scoala vieti :) si am ajuns cineva si nu permit sa vina un copil ratat sa imi zica mie ca nustiu sa rezolv ceva , atat timp copile ca esti copil pe langa mine , sunt sanatos pot sa ma descurc si fara bac , am scoala vieti stiu cum sa ma pot descurca , asa ca te-as ruga sa taci , o seara buna
 • -1 (3 voturi)    
  inegalitate crasa!! (Miercuri, 31 august 2011, 12:31)

  vali [anonim]

  E total inegal ca nivel de dificultate sesiunea din toamna cu cea din vara.

  Eu am terminat liceul acum 12 ani si prima sesiune m-a surprins ca nivel de dificulate. Chiar mi-a placut ca se cerea ca absolventii sa nu fie niste trancanai cu capul gol ci trebuia studiat pt a trece.
  Subiectele astea insa sunt extrem de banale. Nu e deloc corect fata de cei din vara ca acum sa se dea astfle de subiecte. Asta inseamna ca toti bongaii o sa treaca ba chiar o sa ia note mai mari decat cei din vara care au trecut studiind intens.

  Sa le fie rusine celor care au creat aceste subiecte. Elevii care au trecut in vara ar trebui sa protesteze. Asta e motiv de iesit in strada. Cei care muncesc vs susitinerea prostimei.

  daca nu se face nimic si in continuare se sprijina vadit prostia si lipsa de necesitate de a invata pt a promova un examen, in cativa ani suntem in situatia Londrei cand prostimea realizeaza ca orice ar face, ei o sa fie in continuare sprijiniti
 • 0 (0 voturi)    
  subiectul I punctul 3 (Miercuri, 31 august 2011, 12:47)

  repetent [anonim]

  sunt o infinitate de triunghiuri care au un unghi de 120 de grade si latura opusa lui de 9. Raza cercului circumscris variaza intre (4.5, 5.19]
  umltila valoare este cu aproximarea lui radical din 3
  • +3 (3 voturi)    
   Daca reduci problema (Miercuri, 31 august 2011, 14:45)

   Constantin [anonim] i-a raspuns lui repetent

   la un triunghi isoscel valoarea razei este 9 x tg30, adica 5,196. Acum, daca strici echilibrul triunghiului isoscel si misti varful A, dar pastrezi unghiul la varf de 120, acesta se va misca tot pe acelasi cerc de raza 5,196. De ce?
   • 0 (0 voturi)    
    solutii inteligente si... (Miercuri, 31 august 2011, 15:23)

    scepticul [anonim] i-a raspuns lui Constantin

    La pr. cu triunghiul se aplica teorema sinusurilor: a/sinA=b/sinB=c/sinC=2R.
    Deci R=a/(2sinA =9/(2sin60)=9/sqrt(3)=3sqrt(3)...
  • 0 (0 voturi)    
   nu cred (Miercuri, 31 august 2011, 15:17)

   vlad [anonim] i-a raspuns lui repetent

   a trecut ceva vreme de cand am luat bacul dar daca cercul e circumscris triunghiului atunci a,b,c sunt pe cerc. daca unghiul BAC are 120 unghiul BOC :)) (O fiind centrul) are 60. OB si OC sunt raze => sunt egale deci BOC e echilateral (aici tre sa iau + si de la pdlisti) deci raza are 9cm :)
   • 0 (0 voturi)    
    a trecut prea mult timp (Miercuri, 31 august 2011, 16:39)

    vlad [anonim] i-a raspuns lui vlad

    e o idiotenie ce am scris mai sus; va rog ignorati
   • 0 (0 voturi)    
    era buna directia (Joi, 1 septembrie 2011, 16:14)

    gigi [anonim] i-a raspuns lui vlad

    Ati spus bine, directia de rezolvare era buna, doar ca BOC are 120, nu 60. Restul e scris mai jos...

    Metoda asta insa nu e in baremul de corectare, deci depinde de profesorul care corecteaza daca are chef s-o-nteleaga si s-o puncteze.
 • 0 (0 voturi)    
  hmmm.. (Miercuri, 31 august 2011, 15:49)

  jet [anonim]

  daca idiotii au dat foaia goala la subiectele astea, romania isi merita soarta...
  • 0 (0 voturi)    
   :) (Joi, 1 septembrie 2011, 1:10)

   eu [anonim] i-a raspuns lui jet

   si tu ce esti , nu te numeri si tu printre ei ?
 • 0 (0 voturi)    
  ghidul micului mafiot (Joi, 1 septembrie 2011, 13:34)

  ... [anonim]

  vad ca HN nu indraznesc sa detalieze subiectele la istorie... oare de ce?

  http://smartwoman.hotnews.ro/Ce-fel-de-copil-de-la-clasa-a-II-a-in-sus-nu-ar-fi-putut-raspunde-in-scris-la-asa-ceva-Poate-doar-unul-orb

  "Li s-au oferit elevilor la primul subiect doua texte pe care nu le voi reda integral. Textul A: "Importanta este totusi, in acest sens, mentionarea cnezatelor romanesti din Oltenia din prima jumatate a secolului al XIII-lea [...]. Cnezatele lui Litovoi, Farcas si Ioan, pomenite de [...]" si textul B: "Teritoriul dintre Carpati si Dunare era impanzit de tari cu statute politico-juridice diferite: voievodate - dispunand de autonomie fata de regalitatea ungara si cnezate - dependente fata de Tara Severinului [...]. Stapanirea lui Litovoi in Oltenia se afla intr-o legatura [...]." Intrebarile apoi au sunat cam asa:

  1. Precizati secolul la care se refera sursa A;
  2. Precizati, din sursa B, spatiul istoric de care depind cnezatele;
  3. Numiti spatiul istoric si conducatorul care apar atat in sursa A, cat si in sursa B."

  ii rog pe disperatii aparatori ai marionetei Funeriu sa-mi explice CUM inteleg ei corectitudinea (si, chipurile, echitabilitatea) unui bac in care imbecilii trec vajaind (dand, evident, subiecte la romana, istorie, geografie - de "dificultatea" celui de mai sus), iar fraierii se impiedica la matematica...

  amintesc ca majoritatea covarsitoare a facultatilor organizeaza admiteri pe dosare, unde se ingramadesc mai ales imbecilii susmentionati, cu dosare burdusite cu note fioroase.
  iar pentru a beneficia de un asemenea "bac" e suficient ca, dupa ce iti obtii locul in liceu printr-o onorabila nota de 3 la capacitate, sa iti alegi o clasa cu profil umanist :D
 • 0 (0 voturi)    
  barem (Joi, 1 septembrie 2011, 16:08)

  gigi [anonim]

  Sper ca profesorii care corecteaza au decenta sa accepte si alte rezolvari decit cele puse in barem.

  De exemplu la problema cu cercul circumscris, o solutie simpla este sa observi ca BC ramine "fixa" pe cerc, oricum s-ar plimba A intre B si C. Deci, se formeaza un triunghi fix BOC (cu O centrul cercului) cu BOC de 120 de grade, iar asta inseamna ca raza e BC / radical din 3.

  Alta ar fi la problema cu ecuatia mediatoarei. Se observa ca segmentul AB are panta -1, deci e paralel cu a 2-a bisectoare a sistemului de coordonate, iar orice perpendiculara pe asta e paralela cu prima bisectoare, deci mediatoarea are panta evident 1.

  Multe probleme de geometrie analitica se rezolva cu cea sintetica daca ai "norocul" sa dai peste cazuri particulare "bine alese" :o) Doar ca nu toti profesorii au orizontul suficient de deschis ca sa accepte rezolvari care sar din schema si prefera sa poarte in continuare ochelari de cal.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by