Cei mai importanti politicieni din Romania, presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta, au avut diferite reactii fata de justitie, in contextul anchetarii sau condamnarii unor apropiati, parteneri politici, colegi de partid.

Traian Basescu si Victor PontaFoto: Presedintia Romaniei

Adversari politici, cei doi au ajuns la o intelegere unul cu celalalt intr-o imprejurare importanta pentru mersul justitiei in Romania: numirea sefilor din Parchet.

In 2013, premierul Ponta, in calitate de ministru interimar al Justitiei, l-a propus ca procuror general al Romaniei pe Tiberiu Nitu, dar si pe Laura Kovesi ca procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie. Cei doi au trecut prin filtrul Consiliului Superior al Magistraturii si au primit de la Traian Basescu decretul prezidential de numire in functie.

In afara de acel moment, Basescu si Ponta au avut atitudini publice diferite fata de sistemul de justitie din Romania, in imprejurari-cheie. HotNews.ro reaminteste modul in care au reactionat cei doi politicieni in cateva momente-cheie:

Traian Basescu si cazurile Mircea, Ridzi, "cariere distruse" de DNA

  • 18 iunie 2014. Mircea Basescu, fratele presedintelui, apare intr-o filmare cu camera ascunsa recunoscand ca a primit bani de la familia interlopului Sandu Anghel, zis "Bercea Mondial", sa faca interventii pentru eliberarea acestuia din inchisoare. In urma imaginilor inregistrate de fiul lui Bercea Mondial si prezentate de Antena 3, presedintele Traian Basescu a facut o declaratie la Palatul Cotroceni in care a subliniat necesitatea ca justitia sa isi continue cursul inclusiv in acest caz.

"Niciodata nu am avut cu fratele meu, Mircea Basescu, vreo discutie cu privire la sprijinirea domnului Sandu Anghel in procesele pe care le avea. (...) Inchei asigurandu-va ca intre nevoia de consolidare a justitiei si reflexul firesc de a-ti apara fratele aleg consolidarea justitiei", a spus Traian Basescu. Ulterior, Mircea Basescu a fost retinut de procurorii DNA pentru 24 de ore.

  • 25 aprilie 2014. Procurorii DNA au cerut Parlamentului incuviintarea arestarii preventive a deputatului PMP Florin Popescu, pentru infractiuni de coruptie. Presedintele a cerut atunci Parlamentului sa nu obstructioneze justitia. "Sper ca Parlamentul sa inteleaga ca nu trebuie sa obstructioneze ancheta, fiindca Parlamentul nu voteaza arestarea parlamentarului. Asta o va hotari un judecator. Problema este daca Parlamentul obstructioneaza ancheta sau nu, cum a facut-o in cazul lui Varujan Vosganian, cum a facut-o in cazul domnului Chitoiu, cum a facut-o in multe alte cazuri. Deci, cred ca Parlamentul nu trebuie sa obstructioneze justitia", a comentat Traian Basescu.

Camera Deputatilor l-a protejat, insa, si pe parlamentarul PMP in fata procurorilor, Popescu fiind cercetat in libertate. "Nu este blocata nicio ancheta. Dosarul lui Florin Popescu merge inainte", a spus Basescu dupa decizia deputatilor.

  • 21 decembrie 2011. Intr-un interviu acordat TVR, presedintele a lansat ideea instituirii unor masuri legale prin care magistratii sa raspunda nu doar disciplinar pentru "distrugerea carierei unui om politic". "Rezultatele date de instante nu sunt o confirmare a acuratetei cu care au lucrat procurorii de la DNA, in mod deosebit. Aici au fost oamenii politici ale caror mandate sau cariere s-au intrerupt. Si va pot spune ca nu numai ce ati vazut in sentinte deja date reprezinta o realitate. Cam jumatate din sentinte au aratat oameni nevinovati: din 8 sunt 4 si 4. (...) Conform legii, nu raspunde niciodata procurorul sau judecatorul pentru distrugerea carierei unui om politic sau unui om oarecare. Asta ma indreapta tot mai puternic catre ideea unei discutii cu majoritatea parlamentara si sa nu oprim raspunderea magistratilor numai la raspunderea disciplinara".
  • 23 iulie 2009. Procurorii DNA incepusera urmarirea penala impotriva fostului ministru al Tineretului si Sportului, Monica Iacob Ridzi (PDL, atunci). In cele din urma, in 27 ianuarie 2014, Ridzi avea sa fie si condamnata, de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 5 ani de inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu in dosarul 2 Mai - Ziua Tineretului, decizia fiind atacata la completul de 5 judecatori. In 23 iulie 2009, Ridzi era urmarita penal, ministrul de atunci al Turismului, Elena Udrea, era supusa investigatiei unei comisii  parlamentare de ancheta, intr-un alt caz semnalat de Gazeta Sporturilor (ca si cazul Ridzi), iar noul ministru al Tineretului, Sorina Placinta, era investigata de Agentia Nationala Anticoruptie. Atunci, intr-o conferinta de presa la Cotroceni, chestionat de presa, presedintele Basescu a facut urmatorul comentariu:

"Este surprinzator ca aceste cazuri trebuie anchetate. Dar oare de ce nu se ancheteaza cum s-au risipit in ultimele trei luni de guvernare (Tariceanu - n.r.) 3,2 miliarde de euro? Cred ca si acest lucru ar trebui anchetat. Fondul de Dezvoltare, rezultat din vanzarea BCR-ului si a unei distributii de electricitate, erau 3,2 miliarde de euro, s-au risipit. (...) Trebuie aprofundat acest control pe toate palierele de interes si acolo unde exista suspiciunea risipirii banilor publici. Indiferent de suma, mare sau mica".

Victor Ponta si cazurile Nastase, Nicolescu, Duicu

  • 8 aprilie 2014. Procurorii anticoruptie il retin si obtin arestarea presedintelui Consiliului Judetean Mehedinti Adrian Duicu (PSD), intr-un dosar de coruptie. Anchetatorii sustin ca, in iunie 2013, Duicu a mers la Guvern, in antecamera sefului Cancelariei premierului Ponta, pentru a face interventii politice la seful Politiei Romane, Petre Toba, si la ministrul de Interne, Radu Stroe, pentru numirea sefului IPJ Mehedinti, Constantin Ponea, intr-o functie de conducere in MAI, la Bucuresti. Reactia lui Ponta in urma acuzatiilor procurorilor, aparute in presa: "O sa vedeti stenogramele de la mine din birou si o sa va convingeti. Toti premierii, si a fost si seful CIA impreuna cu seful SRI, vor fi deosebit de incantati sa vada in Gandul ce au vorbit cu mine... Eu stiu ca dl Duicu avea o relatie cu colegii dvs de la B1".
  • 8 aprilie 2014. Procurorii DNA l-au retinut pe primarul Constantei, Radu Mazare (PSD), intr-un dosar de coruptie. Premierul Victor Ponta isi exprima aprecierea fata de Mazare, afirmand ca perchezitii "vor fi peste tot", asa cum au fost si in 2012 dupa referendumul de demitere a presedintelui Basescu. "Si atunci oamenii au votat cu noi". "Vor fi peste tot (perchezitii - n.r.), si in 2012 dupa referendum s-a pornit acel val.  Si atunci au votat cu noi, si acum o vor face. Mazare rezista, ca toti ceilalti" a spus premierul.
  • 17 februarie 2014. Camera Deputatilor trebuie sa ia o decizie privind cererea procurorilor DNA de incuviintare a arestarii preventive a deputatului PSD Vlad Cosma, fiul liderului PSD Prahova, Mircea Cosma. Inainte de vot, premierul Ponta, care este si deputat, a fost intrebat de jurnalisti cum va vota. "Nu stiu daca merg la vot, in primul rand", a raspus Ponta. In Camera, deputatii Puterii aveau sa respinga cererea procurorilor.  In acelasi caz a fost arestat si Marcel Pavaleanu, fost presedinte PSD Plopeni si fost consilier in cadrul Secretariatului General al Guvernului.
  • 29 ianuarie 2014.  Procurorii DNA acuza Guvernul ca a adoptat o ordonanta de urgenta pentru a introduce un criteriu de incompatibilitate care sa-l dea jos pe un vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, in urma influentei altui membru al conducerii ASF, care urmarea sa protejeze astfel interesele firmei de asigurari Carpatica. Nota de fundamentare a ordonantei era semnata de ministrul de Finante de atunci, Daniel Chitoiu, si de ministrul Bugetului, Liviu Voinea. Ordonanta in sine poarta semnatura premierului Ponta, care in mod normal semneaza toate actele normative emise de Cabinet. In 25 februarie, procurorii cer Camerei Deputatilor incuviintarea inceperii urmaririi penale a lui Chitoiu, insa majoritatea USL respinge cererea.
  • 10 decembrie 2013. Majoritatea USL din Parlament a incercat - printr-o procedura total netrasparenta - sa adopte in Parlament o serie de legi controversate: legea amnistierii si gratierii (care urma sa gratieze pedepsele cu inchisoare de pana la 6 ani), doua legi care mutilau Codul Penal (prin care parlamentarii erau scosi din categoria functionarilor publici, iar alesii locali aveau liber la contractele cu statul) si legea lobby-ului (care permitea demnitarilor sa faca lobby).

Premierul Ponta, presedinte al PSD si copresedinte al USL, se afla atunci in Africa de Sud, la funeraliile lui Nelson Mandela, insa, cand s-a intors, s-a exprimat in favoarea proiectului legii amnistiei. "De amnistie am stiut, si in continuare cred ca, atata vreme cat nu intra sub incidenta legilor de amnistie infractiunile cu violenta si cele de coruptie, e buna o lege pentru amnistie. [...] Despre celelalte (modificarile Codului penal - n. red.) nu am stiut, dar Parlamentul de aia legifereaza, nu trebuie sa imi ceara mie voie", a comentat Ponta, pe 12 decembrie 2013.

  • 2 octombrie 2013. Procurorul general Tiberiu Nitu a decis incetarea delegarii procurorului Lucian Papici in functia de sef al Sectiei I a DNA. In 17 octombrie, premierul Ponta afirma ca Papici "a fost parasutat de la Timisoara unde era un fel de paria pentru a executa anumite ordine" (Antena 3).
  • 6 septembrie 2012. Premierul Victor Ponta isi exprima solidaritatea pentru colegul sau de partid, Liviu Dragnea, urmarit penal si ulterior trimis in judecata sub acuzatii de fraudare a referendumului de demitere a presedintelui Basescu. "Va anunt decizia mea de a anunta direct DNA-ul ca am stiut, l-am instigat pe dl Dragnea sa organizeze campania noastra pentru referendum. Da, am indemnat oamenii sa mearga la vot, sa voteze da si daca acest lucru e o fapta penala si dl Antonescu, si eu, urmeaza sa fim sanctionati penal de catre DNA, pentru ca nicio instanta si niciun judecator nu va accepta vreodata asa ceva. Ma voi prezenta la DNA cu toti membrii conducerii USL pentru a fi trasi la raspundere", spunea Ponta atunci.
  • 20 iunie 2012. Fostul prim-ministru Adrian Nastase era ridicat de acasa de politisti pentru a fi incarcerat in urma unei condamnari definitive la doi ani de inchisoare cu executare, in dosarul Trofeul Calitatii. Nastase s-a impuscat atunci in gat cu un pistol, dar a supravietuit si a fost dus la Spitalul Floreasca. Premierul Ponta, care se afla la o emisiune in direct la Antena 3, a urmarit pe monitoare operatiunea de ridicare a lui Nastase de acasa. "Sunt multe lucruri fortate", a comentat Ponta, referitor la faptul ca politistii au insistat sa puna mandatul in executare in acea zi. Dupa ce fostul prim-ministru s-a impuscat, Victor Ponta, caruia Nastase i-a fost profesor si mentor in politica, a mers la spital, la fostul premier. "Ma gindesc daca Basescu e fericit acum", a comentat Ponta, in fata camerelor TV.
  • 18 mai 2012. Premierul Victor Ponta il numeste , printr-o decizie de prim-ministru, pe Constantin Grajdan in functia de presedinte al Inspectoratului de Stat In Constructii. Anterior, Guvernul Ponta hotarase sa mute ISC din subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale in coordonarea directa a prim-ministrului. In 22 mai, Grajdan retrage ISC din calitatea de parte civila in dosarul Trofeul Calitatii, sustinand ca institutia nu a fost prejudiciata de faptele de care Adrian Nastase era acuzat. Pe 24 mai 2012, Grajdan este demis de premierul Ponta si audiat apoi de procurorii anticoruptie.
  • 29 ianuarie 2011. Presedintele de atunci al Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu, primea mandat de arestare intr-un dosar de coruptie, in urma caruia avea sa fie si condamnat, in anul 2014, insa cu suspendare. Victor Ponta, pe atunci doar presedinte al PSD si copresedinte al USL, s-a deplasat la Pitesti: "Asta e Boc (premierul de atunci, Emil Boc - n.r.), imaginea de azi a lui Emil Boc e identica cu imaginea acelei femei de serviciu din Parlament care a sters sangele de pe jos dupa ce Sobaru s-a aruncat din balcon. Acum Basescu si Morar au sangele celor care li se opun, iar Boc vine sa stearga sangele pentru ca dumneavoastra (presa, n.r.) sa nu mai filmati". Anterior, Ponta catalogase ancheta procurorilor drept "extrem de ciudata".