Camera Deputatilor a respins luni seara cererea de incuviintare a arestarii preventive in cazul deputatului PSD Vlad Cosma. Votul a fost secret.

Vlad CosmaFoto: Agerpres

Potrivit agentiei Agerpres, au fost 222 de voturi impotriva si 105 voturi pentru arestarea parlamentarului social-democrat.

Votul a fost secret cu bile, iar singurii care au anuntat oficial, in plen, ca voteaza pentru incuviintarea cererii de arestare preventiva au fost reprezentantii PNL.

Anterior, Vlad Cosma afirmase, in plenul Camerei Deputatilor, care discuta cererea de incuviintare a arestarii sale preventive, ca a avut mandat de interceptare inca din prima zi de campanie si ca procurorii doresc sa-l aresteze fara sa detina probe si prin justificarea faptului ca, in calitate de deputat, reprezinta un pericol public.

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis sa analizeze luni raportul negativ dat in aceeasi zi de Comisia Juridica, care a respins cererea de arestare negativa a deputatului PSD.

Acesta a declarat, in timpul dezbaterilor, ca a avut mandat de interceptare inca din prima zi de campanie si telefoane implantate in casa si ca sora sa a pierdut o sarcina din cauza stresului provocat de procurori.

"Dragi colegi, cand va duceti deseara acasa, sa vorbiti in soapta cu copiii vostri, pentru ca aveti cu siguranta mandat de interceptare, cum am avut si eu din 2012", a spus Vlad Cosma, fiul presedintelui Consiliului Judetean Prahova, anchetat si el in acelasi dosar.

"Singura intrebare logica e de ce nu au facut un flagrant in cazul meu, daca tot m-au urmarit doi ani de zile? Raspunsul e simplu, pentru ca nu au avut pe ce sa faca un flagrant", a argumentat deputatul PSD.

Vlad Cosma a sustinut ca, dupa ce procurorii au "fortat" o arestare cu tatal sau, care "are 69 de ani, probleme de sanatate" iar din lipsa de probe Inalta Curte a considerat ca "un om care e cetatean de onoare in peste o suta de localitati" nu poate sa fie arestat preventiv.

"Azi a venit si randul meu", a spus el, precizand ca a fost "invinuit saptamana trecuta, drept cadou" de ziua lui, "totul pentru un spectacol televizat, ca si la Constanta".

Cosma a afirmat ca persoanele care l-au denuntat sunt anchetati in alte dosare si au fost sfatuiti de procurori sa-l acuze iar "drept rasplata vor primi reduceri de pedeapsa".

"Probabil ca voi fi un alt acuzat din Romania pentru telepatie", a continuat el, in timp ce citea o declaratie scrisa, acuzandu-i pe procurori ca motivatia pentru arestarea sa preventiva este ca "datorita functiei de deputat reprezint un mare pericol social".

"Asadar, dragi colegi, reprezentam cu totii un mare pericol social. Vreau, chiar daca ma numesc Cosma si sunt deputat, sa beneficiez de prezumtia de nevinovatie. Vor fi mai multi din aceasta sala in situatia mea si vanatoarea de politicieni va continua", a mai spus acesta, inainte de a incheia: "Va cer sa judecati daca in calitatea mea de deputat reprezint sau nu un pericol public".

Ponta: Nu stiu cum va vota PSD in plen privind arestarea lui Cosma. Nu stiu daca voi veni la vot

Anterior, premierul Victor Ponta a declarat ca nu stie cum va vota grupul parlamentar al PSD la cererea de incuviintare a arestarii preventive a deputatului Vlad Cosma, spunand ca nu stie daca va veni la votul din plen, de luni dupa-amiaza. "Nu stiu, si eu nu comentez nici deciziile Justitiei", a spus Ponta, potrivit Mediafax.

Intrebat cum ar vota ca deputat al PSD, Victor Ponta a raspuns: "Nu stiu daca merg la vot, in primul rand".

La ora transmiterii acestei stiri, liderul PSD Victor Ponta se afla in plenul Camerei, care a inceput dezbaterea ridicarii imunitatii deputatului Vlad Cosma. De asemenea, la plen au venit si Liviu Dragnea, Daniel Constantin, Mircea Dusa.

Dosarul in care Vlad Cosma si tatal sau, Mircea Cosma - presedintele Consiliului Judetean Prahova, presedintele PSD Prahova si vicepresedinte al PSD la nivel national - sunt pusi sub urmarire penala a fost deschis de DNA Ploiesti in decembrie, in urma denuntului omului de afaceri Ion Dumitru la adresa lui Razvan Alexe. Atunci, Razvan Alexe, cunoscut drept un apropiat al conducerii PSD Prahova, a si fost arestat preventiv in acest dosar.

Marti, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, a fost retinut de procurorii DNA Ploiesti pentru luare de mita si abuz in serviciu, iar ulterior, pentru ca avea tensiune foarte mare, a fost dus la Spitalul Judetean de Urgenta din Ploiesti, unde a fost internat in sectia de Cardiologie pana miercuri la pranz, cand a fost dus la instanta suprema. Cosma a fost adus cu ambulanta la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), el avand o perfuzie la o mana si fiind insotit de managerul Serviciului Judetean de Ambulanta Prahova, medicul Daniel Nicolae, care i-a tinut perfuzia.

Miercuri, in jurul orei 15.50, dupa judecarea propunerii de arestare preventiva formulata de DNA, presedintele CJ Prahova a plecat de la instanta suprema dupa ce i-a expirat ordonanta de retinere, dar inainte ca judecatorii sa decida cu privire la cererea de arestare. Cosma a plecat de la ICCJ tot cu perfuzia la mana si tot cu ambulanta, care l-a transportat la Spitalul Judetean din Ploiesti.

Miercuri seara, magistratii instantei supreme au decis ca Mircea Cosma sa fie cercetat in libertate, sub control judiciar, astfel ca acesta a ramas in continuare internat la Spitalul Judetean din Ploiesti. Presedintele Consiliului Judetean Prahova a fost externat, vineri, din spital.

In cazul lui Daniel Adrian Alixandrescu, director executiv al Directiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, care fusese retinut in acelasi dosar, tot sub acuzatiile de luare de mita si abuz in serviciu, judecatorii instantei supreme au stabilit ca masura preventiva arestul la domiciliu, pana in 13 martie.

Decizia de miercuri in cazul lui Cosma si Alixandrescu nu este definitiva, ea putand fi contestata la instanta suprema.

In dosarul in care a fost retinut Cosma, procurorii DNA au inceput urmarirea penala pentru trafic de influenta si impotriva fiului acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma, iar procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Tiberiu Nitu, a transmis, marti, ministrului Justitiei referatul DNA privindu-l pe Vlad Cosma pentru a cere incuviintarea arestarii preventive a acestuia. Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a sesizat, miercuri, Comisia juridica cu cererea Ministerului Justitiei privind incuviintarea arestarii preventive a lui Vlad Cosma.

Vlad si Mircea Cosma sunt acuzati de procurorii DNA ca ar fi cerut si primit peste 4,4 milioane de lei de la reprezentantii unor societati comerciale, denuntatori in cauza.

"Sumele de bani au fost pretinse in schimbul interventiei la factorii de decizie din cadrul Consiliului Judetean Prahova, pe langa care cei doi aveau influenta, respectiv presedintele CJ Prahova, Cosma Mircea (tatal inculpatului Cosma Vlad Alexandru), astfel incat societatile respective sa obtina de la institutia publica lucrari si servicii curente supraevaluate, de intretinere a drumurilor publice sau a drumurilor judetene pe timp de iarna, dar si decontarea, cu prioritate, a unor lucrari deja efectuate in temeiul unor contracte anterioare. Contractele erau supraevaluate tocmai pentru a se asigura sumele reprezentand comisioanele conform intelegerilor cu cei doi inculpati", sustin procurorii DNA.

Mircea Cosma, in varsta de 68 de ani, se afla la al treilea mandat de presedinte al Consiliului Judetean Prahova. De asemenea, Mircea Cosma este presedinte al PSD Prahova si vicepresedinte al PSD la nivel national.

Fiul lui Mircea Cosma, Vlad Cosma este deputat la primul mandat, ales in colegiul uninominal 8 Prahova.