Sursa foto: Mediafax

Ex-premierul Adrian Nastase, condamnat miercuri definitiv la doi ani de inchisoare cu executare, a incercat sa se impuste in momentul in care doi reprezentanti ai Politiei au venit pentru a-l ridica de la resedinta sa din strada Zambaccian. Parchetul General a anuntat ca a deschis o investigatie legata de tentativa de suicid: "Se pare ca Nastase Adrian ar fi incercat sa se sinucida. S-a deschis un dosar penal. Au fost ridicate mai multe obiecte printre care un revolver si un proiectil. Arma era detinuta in mod legal", a declarat procurorul Valentin Horia Selaru.

Potrivit Mediafax, Nastase le-ar fi cerut voie politistilor ce urmau sa-l insoteasca la inchisoare sa-si ia citeva carti. In acel moment a incercat sa se impuste, dar politistii l-ar fi impiedicat.

Nastase a fost dus cu o ambulanta la Spitalul de Urgenta si internat la Terapie Intensiva. Fostul premier a fost stabilizat, air cardiologul Serban Bradisteanu, venit special la spital pentru acest caz, a anuntat ca Nastase, care e "diabetic, cardiac si hipertensiv", va fi operat in cursul diminetii.

Nastase a fost vizitat la spital de mai multi lideri PSD, printre care si premierul Victor Ponta, care a spus "Ma gindesc daca Basescu e fericit acum".

Avocatul Ion Cazacu a declarat ca vorbise cu Adrian Nastase la telefon imediat dupa aflarea sentintei: "nu a tradat niciun moment ca ar avea probleme, era un om calm si absolut responsabil".

Vezi mai jos desfasurarea evenimentelor:

UPDATE 7:30 Ioan Lascar: Adrian Nastase este intr-o stare stabila. Nu doresc sa fac alte declaratii pentru ca aceasta este relatia medic-pacient si in plus familia si-a exprimat dorinta de a nu face publice anumite detalii.

UPDATE 3:05 Procurorul Valentin Horia Selaru: Se pare ca Nastase Adrian ar fi incercat sa se sinucida. S-a deschis un dosar penal. Au fost ridicate mai multe obiecte printre care un revolver si un proiectil. Arma era detinuta in mod legal. Este foarte probabil sa se fi tras un singur foc de arma.

UPDATE 2:20 Prof. Dr. Ioan Lascar la Realitatea TV: Adrian Nastase este stabilizat. In cursul diminetii va fi operat de o echipa multidisciplinara.

UPDATE 1.49. Declaratii Serban Bradisteanula Antena 3: Este internat la terapie intensiva, stabilizat si foarte probabil vom intra in operatie in cursul diminetii. Glontul a intrat in regiunea mijlocie a gatului. Nu as vrea sa intru in amanunte medicale. Nastase e diabetic, cardiac, hipertensiv. E aparent calm, vorbeste.

UPDATE 1.48: Traian Basescu a sunat la Ambulanta pentru a se interesa de starea de sanatate a lui Nastase.

UPDATE 1:16: Ion Iliescu: Gestul lui Nastase nu e fondat / Reporterii ca o haita infometata dupa stiri au agravat starea de stres.

UPDATE 1:16: Rodica Stanoiu, fost ministru al Justitiei, la Antena 3: "Adrian Nastase este prietenul meu. A fost cel mai bun prim ministru al Romaniei. Nu se poate asa ceva. Ce se intampla cu noi, ce se intampla cu tara asta, ce se intampla cu oamenii. Adrian Nastase este un om cu totul si cu totul deosebit."

UPDATE 1.15: Glontul nu a ramas in git, transmite B1, care spune ca Nastase are rani usoare la git si la umeri. Ex-premierul e la terapie intensiva.

UPDATE 1:07: Ecaterina Andronescu la Antena 3: "Am auzit la spital ca Adrian Nastase a incercat sa se impuste in cap. Unul dintre politistii veniti sa ii aduca mandatul a sarit sa il impiedice, iar glontul a ricosat in gat."

UPDATE 1:05 Mai multi membri PSD au sosit la spital pentru a verifica starea de sanatate a lui Adrian Nastase.

UNPDATE 00:50 Crin Antonescu la Realitatea TV: Sunt impresionat de aceasta intamplare. De vreo sapte anisori seful acestui stat a vorbit despre condamnarea lui Adrian Nastase. Faptul ca un lider politic a fost condamnat nu ma entuziasmeaza. S-au facut presiuni politice de tot felul in acest dosar.

UPDATE 00.43: Avocatul Ion Cazacu: Plangerea la CEDO nu este o masura care sa anuleze decizia data de instanta.

UPDATE 00.41: Avocatul Ion Cazacu, dupa ce l-a vizitat pe Nastase la spital: Adrian Nastase e constient, a fost urcat la alt etaj, nu stiu daca e vorba de operatie sau nu. Am schimbat doua cuvinte, e ok, e constient. Cred ca va lupta pentru viata lui. Am vorbit la o jumatate de ora dupa declararea sentintei si nu a tradat niciun moment ca ar avea probleme, era un om calm si absolut responsabil.

UPDATE 00.29: Nastase va fi operat de Serban Bradisteanu, spun surse din Spitalul de Urgenta. A venit si Mircea Beuran.

UPDATE 00.26: Medicii il pregatesc pe Nastase pentru operatie. Doctorul Daniela Bartos i-a comunicat printr-un SMS Ecaterinei Andronescu, prezenta in studioul Antena 3, ca glontul a ramas in git.

UPDATE 00.12: Comunicat oficial al Parchetului General: "Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost sesizat de organele de politie, iar din primele date comunicate a rezultat ca, ar fi existat o tentativa de suicid a numitului Nastase Adrian" - sursa Agerpres.

UPDATE 00.09: Ponta, la iesirea din spital: "Ma gindesc daca Basescu e fericit acum. Nu am voie sa vorbesc despre justitie. Nastase arata groaznic, cum poate sa arate un om care s-a impuscat?

UPDATE 00.04: Mediafax scrie, pe surse, ca Nastase le-ar fi cerut permisiunea politistilor care i-au adus mandatul sa-si ia citeva carti din birou. El ar fi profitat de moment si ar fi incercat sa se impuste cu un pistol. Un politist l-a oprit, dar Nastase s-a ranit la git.

UPDATE 12.02: Premierul Victor Ponta a ajuns la Spitalul de Urgenta. "Nu stiu nimic, doar ce am vazut la tv", a spus Ponta.

UPDATE 23.57: Surse din Spitalul de urgenta sustin ca Adrian Nastase ar avea trei rani la git.

UPDATE 23:43 Adrian Nastase a fost dus la Spitalul de Urgenta Floreasca. El a fost scos din ambulanta pe o targa. Imaginile difuzate in direct de B1 TV il aratau pe Nastase culcat pe o targa, acoperit cu o patura albastra. Nu se vedeau urme de sange, nu exista nici o perfuzie, nici un tub de oxigen.

UPDATE 23:40 Ambulanta a plecat de la resedinta lui Adrian Nastase, cel mai probabil fostul premier fiind inauntru. Imediat a plecat cu un automobil si fiul lui Adrian Nastase.

UPDATE 23:37 Digi 24 il citeaza pe Raed Arafat care spune ca Adrian Nastase ar fi incercat sa se sinucida.

UPDATE 23:36 Toate televiziunile de stiri sustin, citind surse, ca din casa lui Adrian Nastase s-ar fi auzit o impuscatura.

Reamintim ca Adrian Nastase a fost condamnat la 2 ani inchisoare cu executare de magistratii Curtii Supreme, dupa trei ani si patru luni de la trimiterea in judecata a dosarului Trofeul Calitatii. Decizia este definitiva si a fost luata cu unanimitate de completul de 5 judecatori, dupa deliberari ce au durat mai bine de sase ore.