Ultimele date prezentate de purtatorul de cuvant al Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), Marius Militaru, arata ca de la deschiderea urnelor, la ora 7.00 si pana la ora 16.00 au fost semnalate 688 de incidente electorale, dintre care doar 229 au fost confirmate, aplicandu-se 78 de sanctiuni contraventionale cu o valoare a amenzilor de 51.600 de lei.

De asemenea, au fost reclamate 83 de incidente de natura penala, dintre care 10 cu autori necunoscuti si 73 cu autori cunoscuti, fiind cercetate in prezent 92 de persoane.

"Potrivit datelor inregistrate, in ziua de 10 iunie 2012, intre orele 7.00 si 16.00, au fost semnalate 688 de incidente electorale. Pana la ora elaborarii acestui raport, in urma deplasarii la fata locului la toate evenimentele a echipelor de ordine publica, au fost confirmate 229 dintre acestea, reprezentand un procent de 33,3%. Au fost aplicate 78 de sanctiuni contraventionale cu o valoare a amenzilor de 51.600 de lei. Au fost reclamate catre politie 83 de incidente ca fiind fapte de natura penala, din care 10 cu autori necunoscuti si 73 cu autori cunoscuti, fiind cercetate in prezent 92 de persoane", a declarat Marius Militaru, potrivit Agerpres.

Potrivit oficialilor MAI, cele mai multe incidente, aproximativ 52%, au avut loc in mediul urban.

"Cele mai multe sesizari, aproximativ 80, au fost cele referitoare la promisunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase in scopul determinarii alegatorilor sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati, un anumit candidat, dintre care 52,3% s-au inregistrat in mediul rural. In legatura cu acest tip de incident, s-au inregistrat 24 de infractiuni. Au fost sesizate 73 de cazuri de continuare a propagandei electorale dupa incheierea campaniei electorale prin lansarea, afisarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip pentru care au fost aplicate 34 de sanctiuni contraventionale. De asemenea, au fost sesizate 5 cazuri de vot multiplu, fiind constatate 4 infractiuni", a precizat Militaru.

Peste 60% dintre incidente au fost inregistrate prin apelul de urgenta 112, dintre care aproximativ 11% au fost semnalate de catre mai multe formatiuni sau persoane politice.

"Cele mai multe infractiuni, 70, au fost sesizate in legatura cu fapte penale prevazute de Legea 67 din 2004, fiind cercetate 81 de persoane, iar 3 sunt infractiuni cu autori necunoscuti. Pentru faptele prevazute de acelasi act normativ s-au aplicat 49 de sanctiuni contraventionale cu cu o valoare a amenzilor de 40.000 de lei", a mai spus Marius Militaru.

Potrivit informatiilor reprezentantilor MAI, cele mai multe sesizari - 141 - s-au inregistrat in Bucuresti. Urmeaza Arges, unde au fost inregistrate 58 de incidente, Dambovita - 46, Giurgiu - 44, Buzau - 43 si Constanta - 28.

Cele mai putine incidente au fost sesizate in judetele Arad, unde s-a semnalat un singur incident, Alba, Bistrita-Nasaud, Iasi, Maramures si Satu Mare, unde au fost inregistrate cate trei incidente.

In ceea ce priveste sanctiunile contraventionale, acestea s-au aplicat in judetele Prahova - 11 sanctiuni, Botosani si Vrancea - cate 7 sanctiuni.

Totodata, in 13 judete nu au fost aplicate sanctiuni contraventionale.

Potrivit lui Militaru, pentru asigurarea unei transparente decizionale, cetatenii pot accesa si paginile de internet www.votlegal.mai.gov.ro sau www.comunicare.mai.gov.ro.

Ora 13.00 - MAI: Peste 500 de incidente inregistrate de la deschiderea sectiilor de votare

Peste 500 de incidente au fost sesizate, duminica, de la inceperea procesului electoral si pana la ora 13.00, fiind confirmate 163 dintre acestea, a declarat purtatorul de cuvant al MAI, Marius Militaru, potrivit Agerpres. "De la inceputul procesului electoral si pana la ora 13.00, la nivel national, au fost sesizate 534 de incidente, confirmate doar 163, dintre care 66 de contraventii, fiind aplicate amenzi in valoare de 43.800 de lei, si 56 de infractiuni", a spus Marius Militaru.

Din totalul incidentelor, 241 au fost sesizate in mediul urban si 293 in mediul rural.

"Cele mai multe sesizari - 104 - au fost referitoare la promisiunea si darea de mita. In ceea ce priveste modul de sesizare a acestor incidente, se constata ca majoritatea au fost facute prin 112, unde s-au inregistrat 329 de apeluri", a afirmat Militaru.

El a mentionat ca in 42 de cazuri reprezentantii MAI s-au sesizat din oficiu, restul reprezentand sesizari primite de la partidele politice, biroul electoral, de la cetateni, ONG-uri sau mass-media.

"Referitor la infractiunile inregistrate in aceasta perioada, precizam ca numai opt sunt cu autori necunoscuti pana la acest moment, in celelalte cazuri fiind cercetate 57 de persoane", a adaugat Militaru.

Ora 10.00 - MAI: Peste 300 de incidente inregistrate de la deschiderea sectiilor de votare

Peste 300 de incidente au fost inregistrate duminica, intre orele 7.00 si 10.00, a declarat purtatorul de cuvant al MAI, Marius Militaru. Potrivit oficialului MAI din cele 323 de incidente semnalate la nivel national doar 66 au fost confirmate pana in prezent. Militaru a precizat ca dintre incidentele confirmate 19 au fost contraventii, pentru care au fost aplicate amenzi in valoare de 15.200 de lei, si 24 de infractiuni.

"De la ora 7.00 pana la ora 10.00 au fost inregistrate, la nivel national, 323 de incidente - confirmate doar 66 dintre acestea (...) Dintre acestea, 42,3% au fost inregistrate in mediul urban si 57,7% in mediul rural. Cele mai multe sesizari, respectiv 65, au fost referitoare la promisiunea si darea de mita", a explicat Militaru.

In ceea ce priveste modul de sesizare al incidentelor el a spus ca majoritatea au fost facute prin 112, unde s-au inregistrat 147 de apeluri.

"In 18 cazuri reprezentantii MAI s-au sesizat din oficiu, restul reprezentand sesizari primite de la partidele politice, biroul electoral, cetateni, ONG-uri sau alte organizatii si nu in ultimul rand de la mass-media. La nivelul MAI nu se realizeaza evidente ale incidentelor electorale in functie de formatiunea politica care a formulat sesizarea. Referitor la infractiunile sesizate in aceasta perioada, numai sase sunt cu autori necunoscuti, pana la acest moment, in celelalte cazuri fiind cercetate 20 de persoane. Cele mai multe incidente s-au constatat in judetul Arges, urmat de Bucuresti si Dambovita", a adaugat Militaru.

Ora 11.00 - BEC reunit in sedinta pentru a discuta mai multe sesizari

De asemenea, membrii Biroului Electoral Central (BEC) s-au reunit incepand cu ora 11.00 intr-o sedinta pentru a discuta aproape 40 de sesizari privind desfasurarea procesului electoral.

Potrivit ordinii de zi a sedintei BEC, membrii biroului vor discuta despre solicitarile unor partide politice, reprezentanti ai unor ONG-uri si simpli cetateni legate de modul de activitate a sectiilor de votare, desfasurarea campaniei electorale.

PSD Mures aduce la cunostinta BEC ca presedintii sectiilor 39,41, 42, 72 si 8 au aplicat stampila de control a sectiei de votare pe buletine in ajunul zilei alegerilor, Biroul Electoral de Circumscriptie 2 din Mangalia doreste un punct de vedere privind competenta Biroul Electoral de Circumscriptie de a valida referendumul organizat de primarul municipiului Mangalia, Biroul Electoral de Circumscriptie 39 din Vaslui doreste precizari privind colectarea voturilor nule inregistrate la alegerile locale.

De asemenea, Cezar Preda, candidat la functia de presedinte al Consiliului Judetean Buzau solicita emiterea unei hotarari prin care sa se dispuna semnarea de catre toti membri Biroul Electoral ai sectiei de votare a buletinelor de vot, pe care se aplica stampila de control. De asemenea democrat-liberalul sesizeaza si unele nereguli aparute in desfasurarea procesului de votare.

Cetateanul Lulea Marius sesizeaza BEC despre faptul ca Sorin Oprescu nu a respectat termenul de incheiere a campaniei electoral, George Manciu - delegat USL in Biroul Electoral de Circumscriptie nr. 3 Bucuresti, reclama abuzuri cu privire la inlocuirea delegatilor din sectiile de votare.

PDL - Ieud Maramures, solicita precizari privind legalitatea utilizarii masinii scolii cu scopul de a duce votanti la sectia de votare, PNL Constanta sesizeaza BEC ca in sectiile de votare au fost montate dispozitive de filmat.

Printre sesizarile transmise BEC se mai afla si cea venita de la Cornel Briscaru, co-presedinte USL Maramures, care spune ca presedintele sectiei de votare 77 a aplicat stampila de control a sectiei de votare pe buletine in ajunul alegerilor. El aduce la cunostinta si faptul ca presedintii sectiilor 5, 10, 40, 52, 63 si 36 au aplicat stampila de control a sectiei pe buletine, in ajunul zilei alegerilor.

Citeste si: