Aproximativ 1.000 de persoane au protestat vineri seara in fata Palatului Cotroceni, unde au scandat lozinci de sustinere pentru Raed Arafat si impotriva presedintelui Traian Basescu si a guvernului. Oamenii s-au adunat in Piata Universitatii din Bucuresti, iar in jurul orei 19:00 au pornit in coloana spre Palatul Cotroceni. Cei mai multi dintre manifestanti sustin ca au venit la protest in urma mesajelor lansate pe Facebook, Twitter si pe alte site-uri sau dupa ce au vazut imagini la tv. Au fost insa si participanti care au sustinut ca mitingul a fost organizat de tineretul PNL. Protestatarii au inceput sa plece de la Palatul Cotroceni incepand cu ora 23.00, ultimii 30 de oameni ramasi la fata locului fiind mutati pe trotuarul din fata Cotroceniului.

Foto:

Vezi in mai jos desfasurarea protestului pas cu pas

UPDATE 23.45: Mitingul s-a incheiat. Ultimii 30 de protestatari au fost mutati de jandarmi din fata Palatului Cotroceni

UPDATE 23.20: In fata Palatului Cotroceni mai sunt circa 200 de protestatari

UPDATE 23.07: Numarul de protestatari este in scadere. In pauzele dintre scandari, oamenii prezenti la manifestatie discuta in grupuri mici

UPDATE 23.00: Discutie intre manifestanti: "Ne-am facut datoria civica, am fost in miezul problemei, am urlat, am facut rating la televiziuni, acum mergem acasa si venim maine".

UPDATE 22.50: Printre protestatari se afla si Remus Cernea, de la Miscarea Verzilor, care sustine ca nu este vorba despre un protest politizat, ca oamenii au iesit in strada fiind nemultumiti de atitudinea presedintelui Traian Basescu. "Presedintele nu isi respecta menirea de mediator si doreste sa se amestece in toate si sa decida doar el", sustine Cernea, care precizeaza ca "cu cat pleaca mai repede de la Cotroceni, cu atat mai bine"

UPDATE 22.45: Scandare noua intre manifestanti: "Basescu e Anul nou, sa-l aducem in cavou!"

UPDATE 22.40: Alta discutie dintre manifestanti: "Uite cine conduce armata, Oprea care cred ca a luptat in Vietnam sau cred ca a luptat in Razboiul Rece, dar mai degraba a luptat cu cefele de porc".

UPDATE 22.33 Un protestatar a rupt cordonul de securitate si a vrut sa intre in curtea Palatului Cotroceni. Barbatul a fost prins si imobilizat de jandarmi.

UPDATE 22.30 Se scandeaza: "Arafat, roman adevarat!"

UPDATE 22.20 Protestatarii scandeaza din nou: "La Palatul Cotroceni canta cucuveaua, Basescu si cu ai lui si-au gasit beleaua!" - lozinci care au fost auzite si la protestele revolutionarilor din decembrie. Tonul a fost dat de persoane din spatele multimii, unde sunt mai multi oameni in varsta

UPDATE 21.40 Media de varsta a celor ramasi e destul de ridicata, multi dintre tineri plecand deja

UPDATE 21.20 Manifestantii au reusit sa sparga cordonul pentru cateva secunde, dar jandarmii au intervenit rapid si au refacut dispozitivul

Manifestari de solidaritate cu Raed Arafat in Brasov, Timisoara, Sibiu si Bacau

UPDATE 21.20 Protestatarii scandeaza din nou "Iesi afara, javra ordinara" si "Arafat, Arafat". Unul dintre cei aflati in fruntea protestatarilor este Nicolae Dide, revolutionar cunoscut pentru prezenta la mitingurile organizate pana acum pentru drepturile revolutionarilor

UPDATE 21.10 Au aparut manifestanti cu steagurile federatiei sindicale Sanitas

UPDATE 21.00 Un cordon de jandarmi ii tine pe manifestanti in fata Palatului Cotroceni. Alte zeci de jandarmi sunt in apropiere. Deocamdata, nu se forteaza barajul.

UPDATE 20,50 Protestatarii au ajuns la Palatul Cotroceni. Se scandeaza "Jos Basescu", "Demisia" si "Iesi afara, javra ordinara!"

UPDATE 20.40 In fata Palatului Cotroceni s-au strans deja peste o suta de oameni care scandeaza "Demisia, demisia".

UPDATE 20,30 Protestatarii au inceput sa strige "Anticipate, Anticipate".

UPDATE 20,20 Ion Ciochina, revolutionar: Oamenii trebuie sa inteleaga ca statul e subordonat poporului

"Sper ca populatia sa inteleaga ca puterea e doar a ei si ca statul e subordonat interesului poporului", a declarat, pentru HotNews.ro, unul dintre cei care conduc coloana de manifestanti, Ion Ciochina, revolutionar si presedintele organizatiei Radio Libertatea 22.

El a precizat ca a "inteles" ca initial protestul a fost o idee a tineretului de la PNL la care s-au raliat ulterior revolutionarii, "noi, care am adus libertatea".

Ion Ciochina l-a acuzat pe Traian Basescu ca a incalcat art 2 din Constitutie care mentioneaza ca suveranitatea este a poporului.

Intrebat daca intr-o demisie a lui Traian Basescu, acesta a raspuns: "Intr-un viitor apropiat cand populatia va intelege forta ei. Altfel, nu avem nicio sansa".

UPDATE 19.45 Aproximativ o mie de persoane merg inspre Palatul Cotroceni, circulatia pe bulevardul Regina Elisabeta fiind blocata. Circula sporadic troleibuze pe sens invers, inspre Piata Universitatii. La aceasta ora, coloana a ajuns in dreptul Parcului Cismigiu.

Manifestantii din coloana care se indreapta spre Cotroceni striga la persoanele care merg pe trotuar sa se alature protestului. In coloana sunt si parinti care isi tin copiii pe umeri.

In randul manifestantilor se afla si cativa oameni care au participat la mitingurile revolutionarilor

Protestatarii au scandat: "Iesi afara, javra ordinara", "Unu’ mic si unu’ chior si-au batut joc de popor". Multe dintre scandari sunt similare celor rostite in timpul protestelor revolutionarilor de la finalul anului trecut

Informatii legate de manifestare sunt prezentate de televiziunile de stiri (Antena 3, Realitatea TV, Romania RV)

Rectificare: TVR Info a inceput sa transmita primele imagini in direct de la protestul din Piata Universitatii, in Debate-ul de ora 18.00, mai precis la ora 18.36.

UPDATE 19.33: Numarul manifestantilor a crescut pana la aproximativ 500. Tot mai multi oameni se alatura coloanei in drumul spre Palatul Cotroceni

UPDATE 19.24: Manifestantii au plecat din Piata Universitatii spre Cotroceni

UPDATE 19.20: Dan Diaconescu a aparut in Piata Universitatii, dar a fost huiduit copios si a plecat imediat

In jurul orei 18:30, protestatarii au inceput sa scandeze impotriva TVR-ului, amenintand reporterul si operatorul si acuzandu-i ca sunt aserviti lui Basescu.

Huiduielile impotriva TVR-ului au continuat, din timp in timp, de-a lungul protestului.

Cateva sute de persoane se afla vineri seara in Piata Universitatii din Bucuresti, unde participa la o manifestare de sustinere a lui Raed Arafat. Protestatarii cer demiterea presedintelui Traian Basescu.Protestul nu este autorizat.

Potrivit jandarmilor din Piata, la miting participa circa 200 de oameni, in timp ce estimarea reporterului HotNews.ro aflat la fata locului este de aproximativ 250.

Reporterul HotNews.ro aflat in Piata Universitatii relateaza ca o parte din manifestanti folosesc un limbaj extrem de dur la adresa lui Basescu, similar celui intilnit la mitingurile revolutionarilor. Ei striga "Basescu - Chiorul" si "Iesi afara, javra ordinara".

Cei mai multi dintre manifestanti sustin ca au venit in Piata Universitatii in urma mesajelor lansate pe Facebook, Twitter si pe alte site-uri sau dupa ce au vazut imagini la tv.

Vezi desfasurarea evenimentelor

Citeste si: