Moartea disidentului ​rus Alexei Navalnîi a întețit sancțiunile occidentale la adresa Rusiei și sprijinul Vestului acordat Ucrainei. Pe front, noaptea de joi spre vineri a adus explozii în Nipro și suburbii, iar Hersonul era sub focul rușilor, populația fiind somată să rămână în adăposturi.

Război în Ucraina. Soldat ucrainean în regiunea DonețkFoto: Muhammed Enes Yildirim / AFP / Profimedia

Președintele Volodimir Zelenski a cerut Congresului SUA să aprobe un ajutor suplimentar pentru Kiev, spunând într-un interviu difuzat joi că nerespectarea acestui lucru ar costa vieți ucrainene.

Parlamentarii republicani din Camera Reprezentanților au blocat aprobarea unui nou ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar Zelenski a făcut apel la acțiune în timpul unui interviu acordat Fox News – un canal favorit al conservatorilor americani. „Vor supraviețui ucrainenii fără sprijinul Congresului? Desigur. Dar nu toți”, a spus el. Liderul ucrainean a avertizat, de asemenea, că prețul pentru a ajuta acum Kievul este mult mai mic decât costul potențial al confruntării viitoare cu Putin.

SINTEZA ZILEI

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 729 - LIVE pe HotNews.ro:

01:01„Tirania nu va triumfa niciodată”, spune Sunak

La împlinirea a doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, premierul britanic Rishi Sunak a promis vineri că Londra va fi alături de Kiev „atât timp cât va fi nevoie” și că „tirania nu va triumfa niciodată”, potrivit AFP.

„La această aniversare sumbră, trebuie să ne reînnoim hotărârea”, a scris Rishi Sunak într-o declarație.

„Acum este momentul să arătăm că tirania nu va triumfa niciodată și să spunem încă o dată că vom fi alături de Ucraina acum și în viitor”, a adăugat șeful guvernului britanic.

„Suntem pregătiți să facem tot ceea ce este necesar, atât timp cât este necesar, până când (Ucraina) va învinge”, a promis el.

00:16 Bloomberg: Ungaria a împiedicat adoptarea unei declaraţii comune a statelor membre UE pentru a marca doi ani de la invazia rusă în Ucraina

23:47Aproximativ 18.000 de elevi ucraineni sunt în prezent școlarizați în Franța, în ușoară scădere față de primii doi ani ai conflictului ruso-ucrainean, unii copii revenind acasă, a declarat vineri ministrul francez al Educației, Nicole Belloubet, citat de AFP.

Forțele aeriene ucrainene au doborât încă un avion rusesc de recunoaștere A-50

23:15 Evoluțiile pe front: Sectorul Mariinka este noul punct fierbinte. Atacuri intense în estul Ucrainei

Armata rusă a efectuat circa 100 de atacuri în ultimele 24 de ore pe frontul din estul Ucrainei, dintre care aproape jumătate în sectorul Mariinka, un nou „punct fierbinte” împreună cu zona Avdiivka, a declarat vineri armata ucraineană.

22:48Trezoreria americană a impus sancțiuni principalului grup petrolier rus Sovcomflot pentru încălcări ale plafonului de preț impus de Occident pentru petrolul rusesc, se arată vineri pe site-ul departamentului, citat de Reuters.

22:08 Protestele agricultorilor: Oficialii polonezi nu au venit la graniţă la întâlnirea solicitată de Zelenski

Un grup de lucru condus de premierul ucrainean Denis Şmihal a sosit vineri după-amiază la graniţa cu Polonia, dorind să discute acolo cu oficialii polonezi despre tensiunile în creştere provocate de protestele agricultorilor polonezi ce au blocat graniţa, dar nicio întâlnire nu a avut loc, întrucât guvernul premierului Donald Tusk nu a dat curs apelului preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a veni la întâlnire, a anunţat premierul Şmihal.

21:35VIDEO Forțele aeriene ucrainene au doborât încă un avion rusesc de recunoaștere A-50 / „O altă lovitură serioasă” pentru Moscova / Bloggerii militari ruși confirmă

Forțele aeriene ucrainene au doborât un alt avion militar rusesc de recunoaștere A-50 (de tip AWACS) deasupra Mării Azov, a anunțat vineri comandantul forțelor aeriene Mikola Oleșciuk, potrivit Kyiv Independent.

Imagini publicate de bloggerul militar Dmitri pe contul său de X arată un posibil avion rusesc A-50 lovit de mai multe rachete ale apărării antiaeriene ucrainene, ceea ce a dus la distrugerea sa.

21:16Moscova consideră că noile sancţiuni ale SUA urmăresc să influenţeze alegerile prezidenţiale din Rusia

Cele circa 500 de noi sancţiuni împotriva Rusiei, anunţate vineri de Statele Unite, urmăresc să creeze disensiuni între cetăţenii ruşi înaintea alegerilor prezidenţiale din martie, a declarat ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov, conform agenţiei ruse TASS.

Olanda va semna un acord de securitate bilateral pe 10 ani cu Ucraina

20:57Ce sunt acordurile de securitate pe care Ucraina le discută cu aliații, inclusiv România? Ce prevăd ele

Danemarca a devenit vineri, în ajunul împlinirii a doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, cel mai recent stat membru NATO care a semnat un acord de cooperare în domeniul securității pe 10 ani cu Kievul, potrivit Reuters.

20:27„Departe de un acord” între Polonia și Ucraina privind importurile agricole

Șeful biroului premierului polonez a declarat vineri pentru AFP că Varșovia și Kievul sunt departe de un acord privind importurile de produse agricole ucrainene blocate la frontieră de fermierii polonezi furioși, potrivit AFP.

Stadiul discuțiilor „nu ne permite să spunem că avem o soluție satisfăcătoare pentru partea poloneză sau pentru fermierii polonezi. Suntem foarte departe de un astfel de acord”, a declarat Jan Grabiec, după ce premierul ucrainean a efectuat o vizită nereușită la un post de frontieră în speranța de a se întâlni cu oficialii polonezi.

20:04 Olanda va semna un acord de securitate bilateral pe zece ani cu Ucraina

Anunțul a fost făcut de guvernul olandez vineri, cu o zi înainte de marcarea a doi ani de la declanşarea invaziei ruse, scrie AFP. Acordul „demonstrează angajamentul guvernului olandez pentru furnizarea unui sprijin durabil Ucrainei, în domeniile securităţii, reconstrucţiei şi justiţiei”, a precizat Ministerul de Externe olandez într-un comunicat.

Acordul, ce urmează să fie ratificat „în curând”, „semnifică faptul că Olanda va ajuta Ucraina să se apere împotriva Rusiei şi să ajungă la o integrare mai avansată în Uniunea Europeană şi NATO”, subliniază MAE olandez. Nu se precizează la cât se va ridica sprijinul promis.

„Este o veste bună", a reacţionat pe platforma X premierul olandez Mark Rutte, favorit pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg la conducerea NATO. „Aceasta trimite un semnal puternic Rusiei: noi susţinem ferm Ucraina”, a adăugat el.

În total, Olanda a furnizat deja peste 2,63 de miliarde de euro ajutor militar Ucrainei şi a rezervat o anvelopă de 2 miliarde de euro pentru 2024, potrivit Ministerului Apărării olandez.

19:36Pentru Rusia, suspendarea CIO reprezintă o „discriminare fără precedent” împotriva sportivilor săi

Comitetul Olimpic Rus a denunțat vineri confirmarea de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a suspendării sale de către CIO, calificând măsura drept o „discriminare fără precedent” împotriva sportivilor săi, care au fost supuși unor „criterii umilitoare” pentru a participa la Jocurile din 2024, potrivit AFP.

TAS „și-a pierdut de mult timp obiectivitatea în toate chestiunile care privesc Rusia”, a atacat organizația rusă, făcând referire la „discriminarea sportivă împotriva rușilor care a atins proporții fără precedent”.

Şeful NATO spune că Ucraina are dreptul de a lovi ţinte ruseşti din afara teritoriului său

19:08 Preşedintele român Klaus Iohannis a transmis vineri pe platforma X, în contextul împlinirii a doi ani de la începerea agresiunii ruse împotriva Ucrainei, un mesaj în care afirmă că România va continua să ofere sprijinul său Ucrainei, atât timp cât va fi nevoie, şi va susţine eforturile acestei ţări de integrare în Uniunea Europeană.

„Marcăm doi ani de când Ucraina luptă neobosit pentru a-şi apăra poporul şi teritoriul. Doi ani de când suntem uniţi împotriva agresorului şi luptăm cu toţii pentru democraţie, statul de drept, pentru valorile noastre, pentru libertatea şi securitatea noastre. Ca vecin de încredere al Ucrainei, la Marea Neagră, România va continua să ofere sprijinul său cuprinzător şi implicarea necondiţionată, atât timp cât va fi nevoie. De asemenea, vom susţine eforturile Ucrainei de integrare în familia europeană; viitorul ei se află în Uniunea Europeană”, a scris Klaus Iohannis.

18:40Produse agricole ucrainene, deversate din nou pe calea ferată în Polonia / Fermierii polonezi vor acum să blocheze și o autostradă cheie către Germania

18:14 Autoritățile ruse amenință că îl vor îngropa pe Navalnîi în cimitirul închisorii

Autoritățile ruse amenință că îl vor îngropa pe Alexei Navalnîi pe teritoriul coloniei penitenciare în care a murit, a declarat vineri echipa liderului opoziției, acuzând anchetatorii că încearcă să impună o înmormântare secretă.

17:58 Şeful NATO declară, în premieră, că Ucraina are dreptul de a lovi ţinte ruseşti în afara teritoriului ei naţional

Ucraina are dreptul de a lovi „ţinte militare ruseşti din afara Ucrainei”, în conformitate cu dreptul internaţional, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, o declaraţie pe care o face pentru prima dată de la începutul războiului, în urmă cu aproape doi ani, scrie Financial Times.

17:41Ucraina va deschide un nou punct de trecere a frontierei cu Ungaria

Guvernul ucrainean a decis să deschidă un nou punct de trecere a frontierei cu Ungaria la Velyka Palad-Nagyhodos, a declarat vineri premierul Denis Șmihal, în timpul unei ședințe de guvern, potrivit Kyiv Independent.

În prezent, există cinci puncte de trecere rutieră între cele două țări: Chop-Zakhon, Luzhanka-Berehshuran, Kosyno-Barabas, Dzvinkove-Lonya și Vylok-Tisabech.

Șmihal a declarat că punctul de trecere va fi deschis pentru vehiculele de pasageri și va contribui la reducerea cozilor, potrivit Ukrinform.

NTERVIU EXCLUSIV cu militarul ucrainean care a transmis mesajul-simbol din prima zi de război: „Navă rusească, du-te dracului!”

17:07 Pas uriaș al Ungariei, înainte de a ratifica în sfârșit aderarea Suediei la NATO: Cumpără avioane de luptă Saab JAS Gripen

Ungaria a anunţat vineri că a semnat un acord pentru a cumpăra patru avioane de luptă Saab JAS Gripen din Suedia, iar Budapesta se pregăteşte să aprobe, în cele din urmă, cererea Stockholmului de a adera la NATO, după aproape doi ani de tergiversări, scrie Reuters.

16:55 India cere repatrierea unor cetăţeni indieni înrolaţi în armata rusă

Ministerul indian de Externe confirmă vineri că aproximativ 20 de cetăţeni indieni s-au înrolat în „posturi de susţinere” în armata rusă, iar cel puţin trei au fost „constrânşi” să lupte, şi anunţă că face demersuri în vederea repatrierii acestora.

16:27 Statele Unite anunță sancțiuni împotriva a trei oficiali ruși pentru moartea lui Navalnîi

Statele Unite au decis să impună sancțiuni împotriva a trei oficiali guvernamentali ruși pentru moartea în închisoare a opozantului Alexei Navalnîi, a anunțat vineri Trezoreria americană.

Cei trei oficiali vor fi identificați de către Departamentul de Stat, care urmează să ofere mai multe detalii în cursul zilei de astăzi, a precizat Trezoreria într-un comunicat, citat de AFP.

16:09Biden dezvăluie un arsenal de sancțiuni pentru ca ”Putin să plătească un preț și mai mare”.

Joe Biden a anunțat vineri câteva sute de noi sancțiuni pentru a se asigura că președintele rus Vladimir Putin „plătește un preț și mai mare pentru agresiunea față de Ucraina și represiunea” din Rusia, potrivit AFP.

„Dacă Putin nu plătește prețul pentru moartea și distrugerea pe care le răspândește, va continua să o facă”, a avertizat președintele american într-o declarație care marchează doi ani de la invazia în Ucraina.

15:32 INTERVIU EXCLUSIV cu militarul ucrainean care a transmis mesajul-simbol din prima zi de război, „Navă rusească, du-te dracului!”. „Nu înțeleg cum Putin poate să-i amăgească atât de mult pe ruși”

14:55Liderii Consiliului Europei, instituţia care garantează statul de drept pe continent, şi-au reafirmat vineri sprijinul „de neclintit” pentru Kiev, cu o zi înainte de împlinirea a doi ani de la invazia Rusiei asupra Ucrainei, relatează AFP.

„Marcăm un moment pe care nimeni nu ar fi vrut să îl vadă”, a declarat Marija Pejcinovic Buric, secretarul general al Consiliului, în faţa a aproximativ 150 de persoane, membri ai Consiliului, reunite în faţa instituţiei cu sediul la Strasbourg. „Viitorul Ucrainei trebuie să fie un viitor liber şi european. Iar Consiliul Europei este ferm hotărât să contribuie la acest lucru”, a insistat ea.

Moscova anunță „contra-sancțiuni” împotriva unor oficiali europeni

14:37 Ministerul de externe al Rusiei a anuțat vineri că a „extins semnificativ” lista oficialilor și politicienilor din UE cărora le este interzis să intre în Rusia ca măsură de retorsiune față de ultima rundă de sancțiuni adoptată de blocul comunitar împotriva Moscovei.

14:19 Crucea Roşie Română a sprijinit, în ultimii doi ani, 1.313.520 de cetăţeni ucraineni, cu alimente, produse de igienă, servicii de sănătate şi suport psihosocial, programe de integrare socială, acoperind o gamă diversificată de necesităţi refugiaţilor din calea războiului.

Potrivit unui comunicat al Crucii Roşii Române, transmis vineri AGERPRES, Crucea Roşie a oferit, timp de doi ani, sprijin centrelor de cazare sau în punctele de tranzit - hrană, apă, produse de igienă, materiale sanitare, cazarmament - în valoare de 2.736.937 de euro pentru 50.530 de persoane. Peste 250.000 de cetăţeni au beneficiat de informare şi asistenţă umanitară în toate punctele de frontieră, aeroporturi şi gări din România.

13:58Premierul danez Mette Frederiksen se află în Ucraina, unde a comemorat la Liov alături de președintele Zelenski soldații și civilii pierduți de Ucraina în cei doi ani de la începutul invaziei rusești. La Kiev ar urma să ajungă și liderul Senatului american.

13:44 Congresmenul Chuck Schumer, liderul majorității democrate din Senatul SUA, se îndreaptă spre Ucraina pentru a-l asigura pe președintele Volodimir Zelenski că Congresul va aproba pachetul de asistență de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev, afirmă Associated Press.

„Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, se îndreaptă astăzi spre Ucraina pentru a încerca să-l liniștească pe președintele Volodimir Zelenski și alți oficiali că Congresul va aproba” pachetul, afirmă Associated Press.

Deocamdată nu este clar când urmează să aterizeze Schumer la Kiev sau dacă acesta intenționează să rămână până mâine în Ucraina, când se împlinesc 2 ani de la declanșarea invaziei rusești.

13:12Aliaţii liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, mort în circumstanţe suspecte în urmă cu o săptămână într-o colonie penitenciară dincolo de Cercul Polar, au lansat o campanie pentru ca autorităţile să-i predea trupul cât mai repede posibil familiei sale, care acuză Kremlinul că plănuieşte să-l înmormânteze în secret pe opozantul rus, relatează EFE.

Ucraina estimează că ar avea nevoie de un deceniu pentru reconstrucție

12:58 Vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov a declarat că, în opinia sa, ar putea dura până la 10 ani pentru reconstrucţia ţării dacă războiul s-ar încheia acum, relatează dpa.

„Cred că daunele cele mai urgente ar putea fi remediate în doi sau trei ani. Însă, per total, ar dura cinci până la 10 ani”, a declarat ministrul responsabil de reconstrucţie într-un interviu acordat dpa și citat de Agerpres.

Condiţia necesară este, totuşi, ca resursele financiare să fie disponibile, a mai spus el. Ucraina marchează sâmbătă doi ani de la începutul invaziei ruse. Kubrakov a declarat că pagubele de război se ridică la 500 de miliarde de euro (541 de miliarde de dolari), menţionând cifrele actuale oferite de Banca Mondială, Uniunea Europeană şi Naţiunile Unite.

12:23 Peter Stano, purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei Uniunii Europene (UE), Josep Borrell, l-a descris joi pe vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, drept „eternul număr doi” şi i-a recomandat să meargă la medic.

12:19​Dașa Navalnaia, fiica disidentului rus Alexei Navalnîi, îi aduce un omagiu emoționant tatălui ei, fiind prima sa reacție de la moartea disidentului rus, în urmă cu o săptămână, scrie Sky News. Detalii, aici.

11:36 Franţa este pe punctul de a convinge Uniunea Europeană să monitorizeze mai atent producţia de cereale a Ucrainei, într-un moment în care blocul comunitar vrea să prelungească, pentru încă un an, suspendarea taxelor de import pentru produsele ucrainene, transmite agenția Bloomberg.

La reuniunea de miercuri a ambasadorilor statelor membre, Franţa ar fi cerut Executivului comunitar să publice în mod regulat informaţii cu privire la importurile de produse din Ucraina care sunt sensibile pentru statele membre, au dezvăluit surse din apropierea acestui dosar.

La rândul său, Polonia, care a spus că ar prefera ca propunerea Franţei să se aplice la un număr mai mare de produse, a avertizat că sprijinul fără precedent oferit Kievului riscă să îi radicalizeze pe fermierii europeni, au adăugat sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul.

11:17 Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva l-a primit joi pe ministrul rus de externe Serghei Lavrov, care a acuzat ţările occidentale că au făcut „acuzaţii nefondate” împotriva Moscovei și că acționează precum „călăi”.

Noi imagini cu retragerea dramatică de la Avdiivka

10:40VIDEO „Dumnezeu să ne ajute!”: O nouă înregistrare video distribuită de soldații ucraineni pe rețelele de socializare arată cum aceștia s-au retras pe jos din orașul asediat, fiind surprinși de focul inamic în timpul evacuării.

10:30 Ungaria va semna un acord privind industria de apărare cu Suedia, a declarat premierul ungar Viktor Orban înaintea unei întâlniri cu omologul său suedez Ulf Kristersson, vineri, la Budapesta, în contextul în care Ungaria se pregăteşte să ratifice în cele din urmă aderarea Suediei la NATO, scrie Reuters.

09:57La o săptămână de la moartea lui Alexei Navalnîi, Guvernul lui Viktor Orbán încă nu a considerat necesar să vorbească pe această temă. Ungaria este singurul stat membru al Uniunii Europene ai cărui lideri nu au vorbit și nu au exprimat condoleanțe familiei opozantului rus, scrie publicația ungară „Népszava”, conform Rador Radio România.

09:12Condamnat împreună cu fratele său în afacerea Yves Rocher, în 2014, Oleg Navalnîi a petrecut trei ani de închisoare. El este căutat și astăzi, scrie Le Point.

09:10Rusia a lansat peste 8.000 de rachete şi 4.630 de drone asupra unor ţinte din Ucraina de la invazia sa de acum doi ani, conform purtătorului de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, Iurii Ihnat, citat de Reuters.

Apărarea aeriană ucraineană a doborât 3.605 dintre drone, a spus el la televiziune schiţând amploarea atacului aerian al Rusiei asupra Ucrainei în cei doi ani de război de la invazia la scară largă din 24 februarie 2022.

Ihnat a declarat că mici echipe mobile de vânători de drone doboară acum majoritatea dronelor trase asupra Ucrainei, inclusiv dronele Shahed de fabricaţie iraniană, iar rata lor de succes este ridicată. În cel mai recent atac, din noaptea de joi spre vineri, opt din cele 10 drone lansate de Rusia au fost doborâte deasupra a patru regiuni ucrainene, a declarat Ihnat.

După doi ani de război, Moscova controlează aproape o cincime din teritoriul ucrainean, inclusiv peninsula Crimeea pe care a anexat-o în 2014, deşi liniile de front au stagnat în mare parte în ultimele 14 luni.

Ce pierderi a suferit Rusia pe frontul din Ucraina, în cei doi ani de război - evaluarea Kievului

08:25 Potrivit Statului Major ucrainean, pierderile totale în luptă ale Federației Ruse din 24.02.22 până în 23.02.24 s-au ridicat la: aproximativ 408.240 (+1.000) persoane, tancuri - 6.526 (+3) unități, vehicule blindate de luptă - 12.410 (+37) unități, sisteme de artilerie - 9.916 (+49) unități, echipament de apărare aeriană - 682 (+2) unități, aeronave - 339 (+0) unități, elicoptere - 325 (+0) unități, UAV-uri de nivel operațional-tactic - 7.628 (+32) unități, rachete de croazieră - 1.903 (+0) unități, nave/ambarcațiuni - 25 (+0) unități, submarine - 1 (+0) unități.

07:30 Alte 3 persoane au fost ucise la Odesa iar 8 au fost rănite din cauza unui atac al dronelor rusești, potrivit Ukrinform. "Sub dărâmături au fost găsite cadavrele a încă două persoane moarte. În total, 3 persoane au murit în urma unui atac inamic. Căutarea a fost oprită.

07:00 În timpul unui atac inamic asupra regiunii Odesa, una dintre dronele de atac a căzut asupra unei fabrici din zona de coastă a Odesei, provocând distrugeri și un incendiu. Pompierii au salvat agentul de pază, dar au descoperit cadavrul unei alte persoane aflată acolo.

06:22Vineri, ministrul de externe Dmytro Kuleba va efectua o vizită de lucru la sediul ONU din New York unde va participa la dezbaterea Adunării Generale a ONU privind situația din Ucraina și la o reuniune ministerială a Consiliului de Securitate al ONU privind agresiunea Rusiei. Ministrul va vorbi și la un alt eveniment despre deportarea copiilor ucraineni.

06:00De la începutul invadării Ucrainei de către Rusia, peste 164.000 de copii au fost mutați din regiunea Donețk în regiuni mai sigure, scrie Ukrinform, citându-l pe Vadym Filashkin, șeful Administrației Militare Regionale Donețk.

„Autoritățile împreună cu grupurile de voluntari au evacuat cu succes peste 1,3 milioane de civili, inclusiv 164.000 de copii și 42.000 de persoane cu dizabilități”, a spus guvernatorul regional.

01:14Propaganda rusă încearcă să discrediteze unitatea specială ucraineană Kraken.

Propagandiștii Kremlinului răspândesc informații false despre o presupusă implicare a unității speciale ucrainene Kraken în uciderea unor localnici din satul Petropavlivka, regiunea Harkiv - transmite Centrul pentru Combaterea Dezinformării din cadrul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.

Informaţiile false sunt răspândite prin intermediul canalelor ruseşti de Telegram. Propagandiştii încearcă să convingă publicul că persoane din rândul populaţiei civile au fost ucise nu de către militari din armata rusă, ci de luptători ai unitaţii speciale Kraken a Directiei Principale de Informatii (GUR) din cadrul Ministerului Apararii de la Kiev şi că motivul crimei ar fi fost refuzul cetățenilor respectivi de a răspunde la un „salut naționalist".