Ministerul indian de Externe confirmă vineri că aproximativ 20 de cetăţeni indieni s-au înrolat în „posturi de susţinere” în armata rusă, iar cel puţin trei au fost „constrânşi” să lupte, şi anunţă că face demersuri în vederea repatrierii acestora, relatează AFP și News.ro.

Război în Ucraina: Militar din trupele pro-ruse, în regiunea HarkovFoto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia Images

Cotidianul The Hindu a dezvăluit miercuri că aproximativ 20 de indieni sunt blocaţi în diverse oraşe de la frontiera rusă, de-a lungul liniei frontului în războiul din Ucraina.

Cel puţin trei au fost obligaţi să lupte alături de ruşi, potrivit ziarului.

Ministerul indian de Externe nu confirmă faptul că indieni au luptat în războiul din Ucraina, însă anunţă într-un comunicat că este la curent cu faptul „că câţiva cetăţeni indieni au semnat (contracte) de locuri de muncă în susţinerea armatei ruse”.

„Ambasada Indiei a abordat cu regularitate această problemă cu autorităţile ruse competente, pentru ca acestea să rezilieze contractele”, se arată în comunicat.

„Îndemnăm toţi cetăţenii indieni să dea dovadă de prudenţă şi să stea departe de conflict”, cere New Delhi.

Promisiuni de salarii mari

Unul dintre indienii înrolaţi în armata rusă declară ziarului că „cererile (sale) repetate” de repatriere adresate Ambasadei Indiei de la Moscova au rămas „literă moartă”.

Potrivit The Hindu, recrutori din Dubai au escrocat indieni cărora le-au promis salarii mari şi un paşaport rusesc.

La sosirea la Moscova, aceşti recruţi au fost formaţi în mânuirea „armelor şi muniţiei de către armata rusă” şi trimişi în zone ale frontului, în ianuarie.

Ziarul precizează că unii cetăţeni indieni au intrat ca voluntari și în rândul forţelor ucrainene.

____