O nouă înregistrare video distribuită de soldații ucraineni pe rețelele de socializare arată cum aceștia s-au retras pe jos din orașul asediat, fiind surprinși de focul inamic în timpul evacuării.

Soldati ucraineni care au scapat din AvdiivkaFoto: Narciso Contreras / AFP / Profimedia

Înregistrarea distribuită de militarii Brigăzii 110 a armatei ucrainene arată cum aceștia s-au pregătit să iasă din orașul pe care rușii îl flancaseră din 3 direcții în ultimele zile ale asaltului ce a început în luna octombrie a anului trecut.

Evacuarea făcută într-un aparent moment de acalmie în timpul luptelor pare condusă de comandantul de pluton sau a grupului de foc, cel care a și filmat secvențele cu camera sa de umăr.

„Deci mergem, băieți? Faceți ca mine”, afirmă el la un moment dat, încurajându-și soldații din subordine.

La un moment dat (minutul 01:49) soldații sunt întrebați prin stațiile de emisie-recepție „cum merge treaba?”. „Ne mișcăm încet, ei trag”, răspunde comandantul.

„Tank!”, exclamă el câteva secunde mai târziu, deși nu e clar dacă se referă la sunete de foc sau un vehicul distrus din câmpul lor vizual. Însă soldații se liniștesc rapid după ce își dau seama că este vorba de un Bradley al armatei ucrainene.

Momente de confuzie în timpul retragerii din Avdiivka

„Ceva nu e bine, Oduvan! Mama mă-sii!”, mai spune comandantul, soldații părând nesiguri de direcția în care se află liniile lor, înspre care se retrag. „E undeva încolo, haide. O să ajungem”, mai spune el puțin mai târziu.

La scurt timp însă militarii ucraineni sunt surprinși de focul inamic și se aruncă la pământ. „Dumnezeu să ne ajute!”, exclamă comandantul. Deși filmarea se oprește la scurt timp după, apariția ei sugerează că militarii ucraineni au ajuns în cele din urmă la propriile linii.

După cum remarcă și Dmitri, fondatorul cunoscutului site War Translated, deși retragerea a fost pe alocuri haotică, militarii ucraineni au fost asistați constant prin stațiile radio.

O altă înregistrare video distribuită de forțele ucrainene mai devreme în cursul acestei săptămâni a surprins luptele grele ce s-au dat în unele zone ale orașului în timpul retragerii, arătând cum un vehicul MRAP MaxxPro primit de armata ucraineană din partea SUA a intrat în viteză în Avdiivka pentru a evacua apărători.

Sâmbăta trecută președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că decizia de a retrage trupele din Avdiivka a fost una „corectă” și că a fost luată pentru a salva viețile apărătorilor.

Ucraina estimează că 17.000 de soldați ruși au murit la Avdiivka

„A fost o decizie profesională pentru a salva cât mai multe vieți posibile (...) a fost o decizie corectă”, a subliniat președintele ucrainean la Conferința de securitate de la Munchen, în sudul Germaniei.

Ordinul a fost dat de noul comandant-șef al forțelor ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, pentru a evita încercuirea, marcând cea mai mare schimbare pe front de când forţele ruse au capturat oraşul Bakhmut în mai anul trecut.

Un reportaj video difuzat de televiziunile rusești arată că orașul a fost distrus complet în timpul luptelor, la fel ca Bahmut, Mariupol și alte orașe ucrainene.

Ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk, a declarat zilele trecute că soldații ucraineni s-au retras și pentru că au rămas fără muniție și tehnică de luptă suficientă.

„Am observat cum [rușilor] nu le pasă de viețile omenești pentru că au suferit pierderi de vieți uriașe doar în Avdiivka. Estimările noastre arată de pe 10 octombrie până pe 17 februarie că au pierdut în doar aceste patru luni de ofensivă peste 47.000 de militari. Din aceștia peste 17.000 au fost uciși în luptă”, a spus el într-o discuție cu presa la care a participat și HotNews.ro.

Bloggerul militar rus Andrei Morozov, vorbise de 16.000 de soldați pierduți la Avdiivka. El s-a sinucis la câteva zile după ce a vehiculat acest bilanț, acuzând presiunile puse asupra sa.

Urmărește ultimele evoluții din a 730-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.