Din copaci au mai rămas doar cioturi înnegrite, casele sunt distruse și aproape fiecare clădire din Avdiivka poartă urmele războiului. Cu toate acestea, Rusia a publicat un reportaj oficial în care arată orașul din regiunea Donețk pe care susține că l-a „eliberat”, relatează Reuters.

Avdiivka a devenit un oras-fantomaFoto: Sputnik / Profimedia Images

Orașul industrial, care odată găzduia o populație de 32.000 de locuitori, a căzut în mâinile forțelor ruse sâmbătă, marcând cea mai mare victorie în Ucraina a președintelui Vladimir Putin de la cucerirea Bahmutului, un alt oraș din Donețk, la sfârșitul primăverii anului trecut.

Reportajul publicat acum de ministerul rus al apărării și preluat de televiziunile rusești arată că aproape fiecare clădire din oraș a fost afectată de lupte.

Un soldat rus care nu este numit în reportaj se plimbă de-a lungul unui peisaj dezolant, vorbind despre faptul că apărătorii ucraineni s-ar fi retras în grabă și dezordonat.

Soldatul mai vorbește despre faptul că trupele „eliberatoare” au găsit rații militare furnizate de Canada Ucrainei, cartușe NATO și mortiere cu calibrul de 120 de milimetri.

Agenția Reuters notează că a putut confirma independent, bazându-se pe imagini realizate anterior din satelit, că filmarea publicată de ministerul rus al apărării a fost făcută în oraș.

Forțele pro-ruse au încercat să cucerească Avdiivka cu un deceniu în urmă

Femeia ce poate fi văzută în imagini le spune soldaților lui Putin că, în afară de câini, doar câteva sute de civili mai trăiesc printre ruinele orașului, adăpostându-se în beciuri și ieșind afară să colecteze apă în recipiente de plastic doar când auzeau că luptele au scăzut în intensitate.

„A fost înspăimântător, bineînțeles, foarte înspăimântător”, spune în limba rusă femeia pe nume Tatiana. „Suntem atât de fericiți că ați venit. Trăim în beciuri. Nu trăim în apartamente. Toate apartamentele noastre sunt distruse. După începerea operațiunii speciale am coborât în beciuri”, povestește ea.

O parte separată a reportajului, filmată din dronă, ilustrează și mai bine distrugerile pe care le-a suferit acest oraș în timpul lunilor de lupte:

Avdiivka, oraș pe care rușii îl numesc „Avdeevka”, a îndurat peste un deceniu de lupte. El are un simbolism aparte pentru Moscova întrucât separatiștii pro-ruși din Donbas care au ajuns să controleze zone întinse din estul Ucrainei în 2014 au reușit să îl cucerească pentru scurt timp, dar acesta a fost eliberat de forțele Kievului.

Orașul se află la aproximativ 15 kilometri nord de Donețk, capitala administrativă a regiunii omonine.

O înregistrare video publicată de militari ucraineni a surprins luptele grele ce s-au dus în timpul retragerii din Avdiivka, Kievul încercând să își scoată trupele din oraș pentru a evita încercuirea lor.

Urmărește ultimele evoluții din a 727-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.