Forțele aeriene ucrainene au doborât un alt avion militar rusesc de recunoaștere A-50 (de tip AWACS) deasupra Mării Azov, a anunțat vineri comandantul forțelor aeriene Mikola Oleșciuk, potrivit Kyiv Independent.

Avion rusesc de avertizare timpurie A-50Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Agenția de informații militare a Ucrainei a confirmat că aeronava a fost doborâtă ca urmare a unei operațiuni comune cu Forțele Aeriene. Doborârea este „o altă lovitură serioasă” pentru capacitățile militare ale Rusiei, a declarat agenția.

Imagini publicate de bloggerul militar Dmitri pe contul său de X arată un posibil avion rusesc A-50 lovit de mai multe rachete ale apărării antiaeriene ucrainene, ceea ce a dus la distrugerea sa.

Oleșciuk a postat pe Telegram în jurul orei locale 20.00 (UTC+2) pentru a mulțumi "tuturor celor care au asigurat rezultatul".

Agenția de știri rusă de stat RIA Novosti a raportat câteva minute mai târziu că „un avion neidentificat s-a prăbușit în districtul Kaneiskoi din Krasnodar Krai”.

Informația este confirmată și de anumiți bloggeri militari ruși, canalul rusesc Romanov postând că avionul A-50 a fost doborât în aceeași zonă în care a fost doborât și precedentul.

Forțele aeriene ucrainene au doborât anterior un avion militar rusesc A-50 deasupra Mării Azov, la 14 ianuarie. Un Il-22 ar fi fost, de asemenea, avariat iremediabil în aceeași operațiune.

Rușii mai au doar câteva avioane A-50

A-50 – supranumit „Bumblebee” și denumirea de raportare NATO „Mainstay” – funcționează ca un sistem aeropurtat de avertizare și control (AWACS) pentru supraveghere, potrivit Defense România.

Echipajul A-50 este format din 15-16 persoane, dintre care 10-11 sunt operatori radar.

Potrivit ISW, armata rusă ar fi operat la începutul invaziei doar aproximativ 10 aeronave A-50 apte de zbor, dar doar 6 au fost moderinizate. Costul unui astfel de avion este estimat la 330 de milioane de dolari.

Așa cum remarcă și publicația ucraineană Defense Express, „Nimeni în istorie nu a doborât vreodată o aeronavă de detectare radar cu rază lungă de acțiune, iar Forțele Armate ucrainene au reușit ceea ce era considerat imposibil”.

Când A-50 este în aer, rușii văd teritoriul Ucrainei ca în palmă și știu cam tot ce se întâmplă acolo - unde decolează o aeronavă, lansări de rachete etc.

Mai mult, rușii se laudă că A-50 coordonează loviturile sistemelor moderne antiaeriene de tip S-400, astfel că armatei ruse îi va fi mai greu să-și dirijeze corect rachetele spre ținte.