Dașa Navalnaia, fiica disidentului rus Alexei Navalnîi, îi aduce un omagiu emoționant tatălui ei, fiind prima sa reacție de la moartea disidentului rus, în urmă cu o săptămână, scrie Sky News.

Alexei Navalnii in inchisoareFoto: Alexander Zemlianichenko / AP / Profimedia

​​Dașa Navalnaia, în vârstă de 23 de ani, a postat vineri pe contul său de Instagram o fotografie cu ea copil, alături de mama și tatăl ei.

Fotografia este însoțită de mesajul: „Te iubesc, te sărut, te îmbrățișez strâns și îmi este foarte, foarte dor de tine”.

Este prima reacție a Dașei Navalnaia, de la moartea tatălui său, în urmă cu o săptămână, într-o colonie penală din Siberia, conform Sky News.

Alexei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, cel mai cunoscut politician al opoziției din Rusia, a murit într-o colonie penală, iar echipa și familia sa acuză că a fost ucis de către Kremlinul.

Cronologia evenimentelor din jurul morții lui Alexei Navalnîi

  • 14 februarie

Când Navalnîi a fost plasat în izolare pentru a 27-a oară, echipa sa a publicat o postare pe Instagram dedicată soției sale, Iulia Navalnaia, de Ziua Îndrăgostiților. Ar fi ultima declarație pe rețelele de socializare.

Între timp, un grup de angajați de la Serviciul Federal de Securitate (FSB) și de la Direcția L legată de FSB a Serviciului Federal de Penitenciare a ajuns la colonia penală IK-3 unde Navalnîi își ispășește pedeapsa, potrivit Gulagu.net.

Angajații FSB au reconfigurat echipamentele de supraveghere și sistemele de supraveghere video ale unității, potrivit ONG-ului.

„Există un motiv să credem că camerele ascunse, care ar fi putut înregistra ceea ce i s-a întâmplat lui Alexei Navalnîi în perioada 15-16 februarie, au fost oprite și demontate”, a spus Gulagu.net.

  • 15 februarie

10:00 a.m.: Navalnîi a apărut prin link video la un tribunal regional.

„S-a simțit bine, nu a exprimat nicio plângere cu privire la sănătatea sa, a participat activ [la audiere], a prezentat argumente în apărarea poziției sale”, a declarat serviciul de presă al instanței pentru presa RBC.

În clipurile de la audiere care au circulat online, Navalnîi părea să fie bine dispus.

18:00: Verificarea de rutină de seară a deținuților a fost accelerată, potrivit unui deținut care a vorbit cu Novaya Gazeta Europa sub condiția anonimatului.

  • 16 februarie

Înainte de ora 8:00: Gardienii închisorii au efectuat o percheziție amănunțită a tuturor deținuților de la primele ore ale zilei și au confiscat telefoane mobile, cărți de joc, potrivit sursei Novaia Gazeta.

8:00 a.m.: Un deținut intervievat de Novaia Gazeta susține că toată lumea din închisoare a aflat despre moartea lui Navalnîi la acest moment.

„Cred că Navalnîi a murit mult mai devreme decât ora anunțată. Cel mai probabil, aseară”, a spus deținutul. „În caz contrar, de ce au trebuit să ne închidă bine în cazarmă și să organizeze o verificare dimineața?”

În jurul orei 10:30: Conform afirmațiilor făcute de autoritățile închisorii, Navalnîi ar fi făcut o plimbare de o oră. S-a prăbușit imediat după ce s-a întors de la plimbare.

Navalnîi, însă, a scris într-o scrisoare anterioară că deținuții plasați în izolare la IK-3 aveau voie să facă o plimbare la 6:30 dimineața.

În jurul orei 11:45: După ce Navalnîi s-a prăbușit, o ambulanță a sosit la IK-3 pentru a „a îndeplini măsurile de resuscitare pe care medicii coloniei le-au aplicat deja” lui Navalnîi, potrivit Interfax.

14:17: Ora exactă a morții lui Navalnîi, așa cum este menționată în informarea oficială.

14:19: Serviciul penitenciar al districtului autonom Yamal-Nenets a publicat un comunicat de presă care anunță moartea lui Navalnîi

14:20: Agențiile de presă administrate de stat au raportat moartea lui Navalnîi.

14:21: Radiodifuzorul RT, finanțat de Kremlin, a raportat, citând o sursă anonimă, că Navalnîi a murit din cauza unui cheag de sânge

14:30: Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spune că nu știe nimic despre cauzele morții lui Navalnîi.

Peskov confirmă că președintele Vladimir Putin a fost informat despre moartea lui Navalnîi.

Cine ar fi torționarul lui Alexei Navalnîi, avansat în grad de Putin după moartea sa

Liderii occidentali și-au exprimat indignarea față de vestea anunțată de autoritățile ruse că Navalnîi, cel mai proeminent critic intern al președintelui Vladimir Putin, și-a pierdut cunoștința și a murit în închisoare.

Între timp, Putin l-a avansat în grad pe şeful adjunct al Serviciului penitenciar rus (FSIN), Valeri Boiarinev, despre care susţinătorii lui Navalnîi afirmă că a fost personal responsabil de torturarea disidentului rus în închisoare. Boiarinev a fost ridicat la gradul de general-colonel al Ministerului de Interne rus.

„Aceasta trebuie înţeles ca o recompensă pe faţă din partea lui Putin pentru torturarea” lui Navalnîi, a declarat Ivan Jdanov, directorul Fondului de luptă împotriva corupţiei (FBK) într-o postare pe Telegram.

În iulie 2023, un ordin al lui Boiarinev de a limita posibilităţile ca Navalnîi să poată cumpăra alimente şi produse de primă necesitate a devenit cunoscut în timpul unei audieri în instanţă. În mod normal, deţinuţii îşi pot folosi banii pentru a-şi suplimenta raţiile sărăcăcioase cu achiziţii din magazinul închisorii.

Potrivit lui Jdanov, proaspătul general-colonel a fost responsabil şi de hărţuirea lui Navalnîi. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a negat că ar exista vreo legătură între moartea lui Navalnîi şi această promovare, afirmând că este vorba despre o procedură normală.

Citește și: