Ministerul de externe al Rusiei a anuțat vineri că a „extins semnificativ” lista oficialilor și politicienilor din UE cărora le este interzis să intre în Rusia ca măsură de retorsiune față de ultima rundă de sancțiuni adoptată de blocul comunitar împotriva Moscovei, relatează Reuters.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov alaturi de Maria Zaharova, purtatoarea de cuvant a MAE rusFoto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Statele membre ale UE au aprobat miercuri al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei de la declanșarea războiului din Ucraina, penalizând aproape 200 de indivizi și entități acuzate că ajută Moscova să obțină armament sau că sunt implicate în răpirea de copii ucraineni în vederea deportării lor în țara condusă de Vladimir Putin.

„Uniunea Europeană își continuă tentativele inutile de a pune presiuni asupra Rusiei prin măsuri restrictive unilaterale”, a declarat vineri ministerul de externe de la Moscova într-un comunicat.

„Drept răspuns la aceste acțiuni neprietenoase, partea rusă a extins semnificativ lista reprezentanților instituțiilor europene și din statele membre ale UE cărora le este interzis să intre pe teritoriul statului nostru”, a adăugat acesta.

În condițiile în care Rusia le-a interzis deja majorității oficialilor europeni de rang înalt să intre în țară, diplomația rusă a anunțat că lista a fost extinsă acum pentru a-i include pe „reprezentanții agențiilor de ordine și organizațiilor comerciale care oferă asistență Ucrainei, reprezentanții instituțiilor europene implicați în punerea sub acuzare a unor oficiali ruși și a celor care au strâns materiale în vederea susținerii ideii de confiscare a unor active ale statului rus”.

Ministerul rus de externe notează de asemenea că lista a fost extinsă pentru a include reprezentanți ai Consiliului Europei, membri ai parlamentelor din diferitele state membre ale UE, membri ai Adunării Parlamentare a OSCE și ai Adunării Parlamentare a Consiliului European.

Rusia afirmă că au fost penalizați oficialii care „fac sistematic declarații agresive” la adresa sa, potrivit comunicatului remis de MAE rus.

Urmărește ultimele evoluții din a 730-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.