​Un grup de lucru condus de premierul ucrainean Denis Şmihal a sosit vineri după-amiază la graniţa cu Polonia, dorind să discute acolo cu oficialii polonezi despre tensiunile în creştere provocate de protestele agricultorilor polonezi ce au blocat graniţa, dar nicio întâlnire nu a avut loc, întrucât guvernul premierului Donald Tusk nu a dat curs apelului preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a veni la întâlnire, a anunţat premierul Şmihal.

Premierul Ucrainei Denîs ŞmîhalFoto: Thomas Imo / imago stock&people / Profimedia

„Din păcate, o astfel de întâlnire cu oficialii polonezi nu a avut loc astăzi”, a deplâns premierul ucrainean Denis Şmihal într-un mesaj pe Telegram, citat de agențiile Reuters și Agerpres.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut miercuri premierului polonez Donald Tusk, preşedintelui polonez Andrzej Duda şi oficialilor UE să vină la graniţa ucraineano-poloneză pentru a discuta despre protestele fermierilor polonezi.

Zelenski a declarat că guvernul său se va deplasa la frontiera poloneză înainte de sâmbătă, 24 februarie, data când vor fi marcaţi doi ani de la declanşarea invaziei ruse, îndemnându-l totodată pe prim-ministrul polonez Donald Tusk să facă acelaşi lucru. „Suntem gata să facem propuneri, să luăm decizii, să facem paşi de întâmpinare”, a declarat Zelenski, adăugând că nu ştie „dacă partea poloneză va fi acolo sau nu”.

Premierul Donald Tusk a răspuns joi cererii formulate de Zelenski pentru o întâlnire rapidă la graniţă, refuzând această cerere şi amintind că o reuniune comună a guvernelor polonez şi ucrainean este deja programată să se desfăşoare pe 28 martie la Varşovia.

Fermierii polonezi au blocat aproape complet săptămâna aceasta punctele de frontieră cu Ucraina şi au deversat vagoane cu cereale ucrainene pentru a protesta împotriva concurenţei neloiale a produselor agricole ucrainene care, spun ei, în virtutea regulilor cerute de Comisia Europeană, intră „necontrolat” în Polonia.

____