​Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care l-a înlăturat pe generalul Serghei Surovikin din Consiliul de Administrație al Roscosmos, prima veste despre fostul comandant al forțelor ruse de invazie după mai bine de jumătate de an.

Generalul rus Serghei Surovikin și președintele rus Vladimir PutinFoto: Alexei Nikolsky / TASS / Profimedia

Pe lângă Surovikin, din consiliul de Administrație al Roscosmos, agenția spațială a Rusiei, a mai fost destituit și Andrei Grigoriev, șeful Fundației pentru Cercetare Avansată. Surovikin făcea parte din Consiliul de Administrație al Roscosmos în virtutea funcției ocupate anterior, de comandant al forțelor aeriene ruse, pe care Moscova le numește la nivel oficial „aerospațiale”.

Decretul a fost publicat pe portalul oficial de informații juridice al guvernului rus „pentru a înceta atribuțiile membrilor consiliului de supraveghere al corporației de stat pentru activități spațiale 'Roscosmos' A. I. Grigoriev și S. V. Surovikin”, se arată în document.

Vladimir Putin l-a destituit oficial pe generalul Surovikin din funcția de comandant al Forțelor Aerospațiale ale Rusiei în data de 23 august a anului trecut, agenția RIA Novosti confirmând la momentul respectiv informațiile în acest sens apărute cu o zi înainte.

Informația că Surovikin a fost demis oficial din funcție a fost transmisă pentru prima dată de către jurnalistul rus Alexei Venediktov, fostul redactor-șef al postului de radio Ecoul Moscovei, interzis de autoritățile ruse după începerea „operațiunii militare speciale”.

„Generalul Armaghedon” nu a mai fost văzut în public din septembrie 2023

Generalul Surovikin nu a mai fost văzut în public timp de mai bine de o lună după rebeliunea mercenarilor Wagner declanșată de Evgheni Prigojin, mai multe surse afirmând că acesta a fost arestat pe fondul suspiciunilor că a susținut rebeliunea „wagneriților”.

Kremlinul a refuzat însă sistematic să confirme acest lucru.

Surovikin a fost numit de către Vladimir Putin în funcția de comandant al Forțelor Aerospațiale ale Rusiei în 2017. În octombrie 2022 Putin l-a ales pe Surovikin drept comandant general al forțelor de invazie din Ucraina.

Însă în ianuarie anul trecut liderul de la Kremlin a făcut o nouă remaniere la conducerea forțelor de invazie, numindu-l comandant al acestora pe generalul Valeri Gherasimov, șeful Statului Major Rus.

Surovikin a comandat cu succes retragerea ordonată de pe malul de est al râului Nipru în regiunea Herson și era considerat un general competent, cu rezultate bune. El a fost de asemenea cel care a ordonat extinderea masivă a liniilor de apărare rusești din estul și sudul Ucrainei, cele care au oprit în cele din urmă ofensiva declanșată de Ucraina în iunie 2023.

Presa de stat rusă a confirmat demiterea lui Surovikin din funcția de comandant al Forțelor Aerospațiale ale Moscovei în aceeași zi în care Evgheni Prigojin a murit într-un accident aviatic.

Ultima imagine cu o ieșire în public a lui Surovikin pare să dateze din data de 15 septembrie a anului trecut, când ziarul financiar Kommersant a publicat o fotografie cu acesta, afirmând că el se află în Algeria ca parte a unei delegații a ministerului apărării de la Moscova.

Știrea despre înlăturarea sa din Consiliul de Administrație al Roscosmos este marți cea mai citită știre de pe TASS, cea mai mare agenție de presă a statului rus.

Urmărește ultimele evoluții din a 727-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.