Președintele Vladimir Putin l-a demis pe generalul Serghei Surovikin, suspectat de coluziune cu mercenarii Wagner, din funcția de comandant al Forțelor Aerospațiale ale Rusiei pe care acesta o ocupa încă de dinaintea începerii războiului, a declarat marți un proeminent jurnalist rus citat de Reuters.

Generalul rus Serghei Surovikin și președintele rus Vladimir PutinFoto: Alexei Nikolsky / TASS / Profimedia

Informația a fost transmisă de către jurnalistul rus Alexei Venediktov, fostul redactor-șef al postului de radio Ecoul Moscovei. Chiar dacă anunțul său nu a fost confirmat oficial de autoritățile de la Moscova, el a fost citat deja de mai multe site-uri rusești și bloggeri militari ai Rusiei.

Venediktov a spus pe canalul său de Telegram că Surovikin a fost înlăturat din funcție prin decret oficial, fără să ofere însă mai multe detalii.

Generalul nu a mai fost văzut în public după rebeliunea mercenarilor Wagner declanșată de Evgheni Prigojin în noaptea dintre 23 și 24 iunie, existând informații că acesta a fost arestat. Kremlinul a refuzat însă sistematic să confirme acest lucru.

Surovikin a fost numit de către Vladimir Putin în funcția de comandant al Forțelor Aerospațiale ale Rusiei (numele folosit de Moscova pentru forțele sale aeriene) în 2017.

Aceasta este considerată una dintre cele mai prestigioase funcții din cadrul forțelor armate ruse care, pe lângă Forțele Aerospațiale, mai au alte 5 ramuri: Forțele Terestre, Forțele Navale, Forțele de Rachete Strategice, Forțele Aeropurtate și Forțele Speciale.

Serviciul de logistică al forțelor armate ruse este organizat și el ca o ramură distinctă.

Serghei Surovikin este considerat unul dintre cei mai capabili generali pe care îi are Rusia

Surovikin a fost numit în funcția de comandant al aviației militare ruse după ce tot în 2017 a comandat forțele rusești din Siria, perioadă în care și-a atras porecla de „Generalul Armaghedon” din cauza tacticilor sale nemiloase. Anterior, el a fost timp de 4 ani comandantul Districtului Militar Est.

În luna octombrie a anului trecut Putin l-a ales pe Surovikin drept comandant general al forțelor de invazie din Ucraina. Însă în luna ianuarie Putin a făcut o nouă remaniere la conducerea forțelor de invazie, numindu-l comandant al acestora pe generalul Valeri Gherasimov, șeful Statului Major Rus.

Mutarea i-a luat prin surprindere pe bloggerii și corespondenții militari ruși, ținând cont că Surovikin a comandat cu succes retragerea ordonată de pe malul de est al râului Nipru în regiunea Herson și era considerat un general competent, cu rezultate bune.

El a fost de asemenea cel care a ordonat extinderea masivă a liniilor de apărare rusești din estul și sudul Ucrainei, cele care acum pun probleme uriașe ofensivei declanșate de Ucraina în luna iunie. În pofida căderii în dizgrație a generalului, bloggerii militari ruși și o parte a presei de la Moscova încă se referă la aceste fortificații și câmpuri de mine drept „Linia Surovikin”.

În ianuarie Surovikin a fost păstrat în funcția de adjunct al lui Valeri Gherasimov la comanda forțelor de invazie însă soarta sa rămâne și eventualele funcții pe care le mai deține în cadrul forțelor armate ruse rămân o necunoscută după ce acesta a dispărut din public.

Urmărește ultimele evoluții din a 545-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.