În cea de-a 645-a zi a războiului, Rusia continuă să atace Ucraina. Un bombardament rusesc asupra regiunii Donețk s-a soldat cu cel puțin 10 răniți. În cursul nopții, dronele kamikaze de origine iraniană au vizat diferite regiuni ucrainene. Trei sferturi au fost doborâte de apărarea antiaeriană, afirmă oficialii ucraineni.

Militari ucraineni în HarkovFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

07:47Noul articol LIVE, cu evenimentele de vineri, este aici

Sinteza zilei de joi:

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 645, LIVETEXT:

00:40Zelenski cere construirea urgentă de fortificaţii pe linia frontului ameninţată de ofensiva rusă

Preşedintele Volodimir Zelenski, care joi şi-a continuat vizitele în regiunile prin care trece linia frontului, a avut întâlniri cu o serie de comandanţi militari - inclusiv cu unii al căror nume a fost vehiculat că ar putea fi demişi - cărora le-a trasat ca sarcină construirea cu prioritate de fortificaţii în condiţiile în care, pe măsură ce se apropie iarna, Rusia şi-a intensificat atacurile în special în estul ţării, potrivit News.ro.

22:56Comisarul pentru drepturile omului din parlamentul ucrainean, Dmitro Lubineț, a confirmat că familia deputatului rus, Setghei Mironov, a adoptat ilegal un copil ucrainean răpit dintr-o casă de copii din Herson și i-a schimbat identitatea, relatează Kyiv Independent

22:06Toate partidele politice reprezentate în Rada Supremă (parlamentul ucrainean) au convenit, printr-un memorandum semnat în noiembrie, să amâne organizarea alegerilor (prezidențiale și parlamentare) până la încheierea legii marțiale, respectiv până la sfârșitul războiului, relatează Ukrainska Pravda.

21:42Agenţi ai serviciilor secrete ucrainene (SBU) au aruncat în aer o linie de cale ferată din Siberia pe care Rusia o foloseşte pentru aprovizionarea militară, a declarat joi o sursă ucraineană pentru Reuters.

21:28Pe 12 decembrie, Comisia Europeană va publica proiectul final al unui plan privind modalitățile în care vor fi folosite activele rusești înghețate în UE în beneficiul Ucrainei, relatează Ukrainska Pravda, citând Bloomberg.

Planul Comisiei Europene prevede introducerea unui impozit pe profiturile excedentare din utilizarea activelor înghețate. Acesta va conține o avertizare că noua taxă nu va afecta „taxele naționale sau alte măsuri”.

Potrivit Bloomberg, soarta planului depinde de întâlnirea Comisiei Europene cu experții din statele membre UE din 6 decembrie, care ar urma să-și exprime îngrijorarea cu privire la utilizarea activelor rusești.

Unii dintre aceștia, cum ar fi Belgia, Germania, Franța, Italia și Luxemburg, s-au opus anterior accelerării procesului și au cerut o abordare graduală – de exemplu, începând cu un document mai informal mai degrabă decât o propunere legislativă.

Adoptarea planului de către Comisia Europeană le va permite liderilor UE să-l ia în calcul la un summit de la Bruxelles în decembrie.

Lavrov a spus că Moldova este „următoarea victimă a războiului hibrid declanșat de Occident împotriva Federației Ruse”

21:01Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a spus, joi, la reuniunea OSCE de la Skopje că Republica Moldova este „următoarea victimă a războiului hibrid declanşat de Occident împotriva Federaţiei Ruse” într-un discurs în care a acuzat, de asemenea, Occidentul că distruge Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, relatează News.ro.

20:34Ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, s-a întâlnit astăzi cu Serghei Lavrov, relatează The Guardian și News.ro.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Szijjártó a insistat că politica externă a Ungariei se bazează pe interesul național.

De aceea, în perioada următoare, vom coopera cu Rusia în același mod ca și până acum. Cele mai importante două știri despre asta.

„Noaptea trecută am finalizat lucrările la peretele de fundaţie de la Paks, ceea ce înseamnă că am construit 2,7 kilometri de perete de fundaţie cu o viteză record, astfel încât rămâne un obiectiv realist ca noile unităţi ale centralei nucleare de la Paks să intre în producţie până la începutul anilor 2030. De asemenea, în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze şi petrol, colegul nostru Serghei Lavrov ne-a asigurat că Rusia şi companiile ruseşti vor implementa şi respecta pe deplin contractele încheiate cu noi. Toate livrările sunt în grafic şi vor rămâne aşa”, a arătat Peter Szijjarto, referindu-se la proiectul comun cu Moscova de construire a unei centrale nucleare în sudul Ungariei.

20:26 Unele state membre spun că propunerea Comisiei Europene pentru al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei merge prea departe și s-ar întoarce împotriva comerțului global al UE și, în cele din urmă, ar eșua în obiectivele sale, relatează Reuters.

Țările au declarat, în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor de săptămâna aceasta, că articolul 12 G din propunere, denumit „clauza Fără Rusia”, ar putea face ravagii companiilor europene la nivel global, au spus surse familiare cu discuțiile.

Conform propunerilor, exportatorii UE ar fi obligați să introducă o interdicție de reexport al unor bunuri europene către Rusia, respectiv a tuturor mărfurilor incluse în lista codurilor vamale a Comisiei Europene.

20:00O serie de oficiali par să fi părăsit o sesiune a reuniunii miniștrilor OSCE, în timp ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a vorbit. Lavrov a mai spus că Occidentul că distruge orice şansă de revigorare a organizaţiei, despre care a spus că se află în pragul colapsului, relatează The Guardian și Reuters.

Rușii ar încerca să reproducă drona ucraineană Sea Baby

19:29Rușii încearcă să reproducă drona maritimă a ucrainenilor Sea Baby pentru a o folosi împotriva Ucrainei, relatează Ukrainska Pravda, citând surse din cadrul serviciilor de securitate.

19:08 Ministrul ucrainean pentru industriile strategice, Alexander Kamîșin, s-a întâlnit cu comisarul european Thierry Breton.

„Consolidarea cooperării este esențială”, a spus Breton.

18:40Forțele ucrainene au publicat un video în care arată cum au filmat din dronă momentul când un sistem antiaerian rusesc TOR - ce ar fi trebuie, teoretic, să detecteze dronele inamice - este distrus cu o lovitură HIMARS:

17:42Două persoane au fost ucise, 10 au fost rănite și se crede că o familie de trei membri este încă prinsă sub dărâmături în urma atacurilor ruse din timpul nopții cu rachete în regiunea Donețk din estul Ucrainei, au declarat joi oficiali ucraineni.

17:14Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a declarat că Federaţia Rusă nu are resurse pentru o agresiune militară, dar foloseşte instrumentele războiului hibrid, relatează News.ro.

„În mod evident, Federaţia Rusă, prinsă în acest război din Ucraina, nu are resurse pentru o agresiune militară, dar foloseşte instrumentele războiului hibrid - dezinformare, atacuri cibernetice, folosirea de cozi de topor care încearcă să slăbească încrederea noastră în drumul occidental. Trebuie să fim rezilienţi cu toţii. Instituţiile statului îşi fac datoria, dar trebuie să fim vigilenţi să putem discerne între ceea ce e o critică de multe ori justificată, şi ceea ce reprezintă elemente de erodare a încrederii în matca noastră occidentală. Sunt două lucruri profund diferite. Mişcări radicale apar în momente de mare transformare şi de anxietate publică”, a afirmat Mircea Geoană, joi la Digi 24, întrebat dacă este extremismul şi curentul pro-rus o ameninţare, potrivit News.ro.

Întrebat dacă Rusia hrăneşte curentele extremiste şi eurosceptice, Geonă a răspuns: „Da, o face în mod sistematic. Acesta este un lucru evident şi cunoscut. Există o încercare de subminare a sistemului nostru democratic”.

Serviciile secrete ucrainene, în spatele unui atac cibernetic asupra posturilor TV din Crimeea

16:47Serviciile secrete ucrainene au fost implicate într-un atac cibernetic care a vizat difuzarea unui discurs al președintelui Volodimir Zelenski la televiziunea din Crimeea, scrie Ukrainska Pravda.

16:33Curtea Supremă a Rusia a interzis joi pentru extremism „mişcarea internaţională” LGBT+, precum şi toate „filialele” acesteia în Rusia, în plin viraj ultraconservator al acestei ţări.

16:12Ministrul austriac de externe Alexander Schallenberg a discutat joi cu omologul său rus Serghei Lavrov în marja reuniunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) de la Skopje, a declarat purtătoarea de cuvânt a şefului diplomaţiei de la Viena

15:32 Comisarul ucrainean pentru drepturile omului a acuzat joi Rusia că blochează orice schimb de prizonieri de război între cele două ţări.

„Schimburile (de prizonieri) nu au loc pentru că Rusia nu doreşte asta”, a declarat pe Telegram comisarul ucrainean pentru drepturile omului din Parlamentul ucrainean, Dmitro Lubineţ.

14:58Preşedintele ucrainean Voodimir Zelenski s-a deplasat joi în apropiere de linia frontului în regiunea Harkov, unde a vizitat un post de comandă lângă Kupiansk, a anunțat preşedinţia ucraineană, informează AFP și Agepres.

„Combatanţii noştri din Kupiansk apără viaţa liniştită a ucrainenilor", a scris preşedinţia ucraineană pe canalul de Telegram, postând o înregistrare video în care se poate vedea cum Volodimir Zelenski înmânează decoraţii unor soldaţi.

Forţele ruse duc de mai multe luni o ofensivă în această zonă, înregistrând progrese minime.

Miercuri, Zelenski s-a deplasat în regiunea Odesa (în sudul ţării), unde s-a întâlnit cu responsabili militari din zonă, a discutat despre situaţia de securitate de la Marea Neagră şi a înmânat de asemenea decoraţii unor soldaţi.

14:40Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat în cadrul unei reuniuni a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa de la Skopje, în Macedonia de Nord, că OSCE se află în pragul prăpastiei și că Occidentul distruge șansele de revitalizare a grupului, informează Reuters.

13:35Președintele rus Vladimir Putin va susține conferința sa de presă anuală și va răspunde la întrebările publicului pe 14 decembrie, a anunțat joi Kremlinul, alimentând speculațiile că va folosi evenimentul pentru a anunța că vrea să obțină un nou mandat, informează Reuters.

12:29Salvatorii au scos o persoană decedată de sub dărâmături în urma atacului cu rachete rusești în regiunea Donețk, au anunțat autoritățile ucrainene, potrivit Reuters. Alte 10 persoane au fost rănite și patru sunt încă date dispărute.

Depozit cu drone kamikaze, lovit de ucraineni, spun surse rusești

11:02Canale rusești de Telegram susțin că un depozit de drone Shahed din regiunea rusă Briansk a fost lovit miercuri seară de vehicule aeriene fără pilot ucrainene. Locuitorii orașului ar fi auzit explozii în zona televiziunii locale, potrivit The Kyiv Independent.

Imaginile publicate pe canalul Telegram Bryanskyi Vestnik surprind ceea ce susține că sunt drone ucrainene care se apropie și un incendiu în oraș provocat de atac.

Surse oficiale rusești nu au comentat incidentul din Briansk.

10:50Ministrul afacerilor externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a sosit joi la Skopje, pentru a participa la o reuniune ministerială a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), „în pofida intrigilor inamicilor”, a anunţat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

10:44 7.098 de cetăţeni ucraineni au intrat miercuri în România, potrivit Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.

Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 29.11.2023, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 6.747.926 cetăţeni ucraineni.

10:16Rusia a pierdut 328.760 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, a raportat joi Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene.

Doar în ultima zi, 1.180 de soldați ruși au murit, mai susține armata ucraineană.

09:53Forțele Kievului au făcut progrese pe malul stâng al râului Nipru, în regiunea Herson din sudul Ucrainei, potrivit unor surse rusești, se arată în analiza de joi a Institutului pentru Studiul Războiului.

08:44 Zece persoane au fost rănite și cinci sunt prinse sub dărâmături după un atac rusesc cu rachete din cursul nopții în regiunea Donețk, în estul Ucrainei, a declarat joi ministrul ucrainean de interne Igor Klimenko, informează Reuters.

Rusia a tras șase rachete asupra a trei așezări din regiune, cea mai mare parte a acesteia fiind ocupată de forțele ruse, a declarat Klimenko pe canalul său de Telegram.

„Pokrovsk, Novohrodivka și Myrnohrad au fost ținta unor tiruri. Bombardamentele au rănit 10 persoane, inclusiv 4 copii. Alte cinci persoane sunt căutate sub dărâmături", a precizat ministrul.

El a mai spus că printre victime se numără o familie cu doi copii și doi copii de 13 ani. Un bloc de apartamente, nouă case, o secție de poliție, mașini și garaje au fost avariate.

Forțele rusești invadatoare au ocupat o mare parte din Donețk, iar Rusia a declarat că intenționează să preia întreaga regiune.

Armata ucraineană a declarat joi că apărarea sa antiaeriană a doborât 14 din 20 de drone într-un atac rusesc desfășurat peste noapte.

Sinteza ultimelor 24 de ore:

------------------