Ministerul rus al Apărării a afirmat miercuri că o fregată a Flotei ruse din Marea Neagră a lovit cu rachete de croazieră infrastructura militară ucraineană, deși nu e clar când a fost lansat atacul. Forțele aeriene ucrainene au anunțat la scurt timp că Rusia a lansat în vestul și sudul Ucrainei 21 de drone și trei rachete, majoritatea fiind doborâte. Singura rachetă care a trecut de apărarea aeriană nu și-a atins ținta, au mai susținut forțele aeriene ucrainene.

Soldați ucraineni din Zaporojie care încarcă un lansator de rachete „Mini Grad”Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Sinteza zilei:

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 644, LIVETEXT:

01:45Zelenski a vizitat Odesa, Mikolaiv şi Herson: „Sunt multe probleme, aproape toate se referă la securitate

Preşedintele Volodimir Zelenski i-a informat miercuri seara pe compatrioţi că a vizitat regiuni din sudul Ucrainei, inclusiv Odesa, unde efectele vremii rele s-au simţit cel mai pregnant, şi a cerut autorităţilor locale să pună la punct „centrele de invincibilitate” - puncte unde ucrainenii se pot încălzi sau pot avea energie electrică - pentru a beneficia de ele fie în caz de intemperii, fie după atacuri ale ruşilor, potrivit News.ro.

00:40 Un tribunal din Kazahstan a condamnat un bărbat la aproape şapte ani de închisoare pentru că a luptat în Ucraina cu miliţia paramilitară rusă Wagner, un semn al determinării ţării din Asia Centrală de a-şi descuraja cetăţenii să meargă la război pentru Moscova, relatează Le Monde, potrivit News.ro.

00:26Pentru prima dată în istorie, Rusia nu a reușit să fie aleasă în Consiliul Executiv al Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), relatează Ukrainska Pravda.

"În mai puțin de o lună, Rusia a eșuat în trei alegeri pentru organismele internaționale pentru prima dată în istorie. Acesta este rezultatul logic al acțiunilor Rusiei: rolul său în afacerile internaționale continuă să se diminueze și izolarea sa continuă să crească", a scris Zelenski pe X.

Zelenski a mai spus că Ucraina, Polonia și Lituania au fost alese în Consiliul Executiv al OPCW pentru perioada 2024-2026.

23:47Rusia a lansat drone de atac din Marea Neagră în direcția regiunii Odesa în seara zilei de 29 noiembrie, au spus Forțele aeriene ucrainene pe Telegram.

23:09Estonia vrea și ea să închidă granița cu Rusia, după mișcarea similară a Finlandei

Estonia a asigurat miercuri că este „pregătită” să-și închidă frontiera cu Rusia în urma unei măsuri similare luate de Finlanda, Tallinnul invocând o posibilă amenințare din partea vecinului său rus, potrivit AFP.

Ministrul estonian al Afacerilor Externe, Margus Tsahkna, a declarat că situația de la frontiera finlandeză, care a cunoscut o creștere a numărului de migranți fără acte în ultimele săptămâni, este „o atacare hibridă flagrantă inițiată de Rusia”.

22:48Țările membre ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) sunt divizate cu privire la reuniunea ministerială de joi, națiunile baltice, precum și Polonia și Ucraina refuzând să participe din cauza prezenței rusului Serghei Lavrov, relatează Reuters și AFP.

21:31Uniunea Transportatorilor Rutieri din Slovacia (UNAS) a decis să blocheze punctul de control Vyšné Nemecké -Ujgorod de la granița cu Ucraina începând cu 1 decembrie, scrie Ukrainska Pravda.

Decizia de blocare a punctului de trecere de la granița cu Ucraina a fost luată de conducerea UNAS după discuții cu Ministerul Transporturilor din Slovacia.

Se menționează că punctul de control va fi blocat de transportatori începând cu 1 decembrie la ora 15:00 „până la noi ordine”.

Un nou general rus a murit pe frontul din Ucraina

20:30Rusia a confirmat moartea generalului-maior Vladimir Zavadski în războiul din Ucraina. Acesta a murit după explozia unei mine, relatează Ukrainska Pravda, citând un site rusesc de știri.

20:24Programul nuclear ucrainean: pericolele se înmulțesc, avertizează AIEA

Pericolele se înmulțesc în jurul centralelor nucleare ucrainene din cauza apropierii luptelor și a întreruperilor de curent, a avertizat miercuri directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi.

„Există o serie întreagă de pericole care se înmulțesc și care ne vor însoți până la sfârșitul conflictului”, a declarat Grossi presei în marja unei vizite la locul prevăzut pentru îngroparea deșeurilor radioactive la Bure, în estul țării.

„Acțiunile militare s-au intensificat, iar în cadrul misiunii noastre permanente de experți, pe care o avem la Zaporijjia și, de asemenea, în celelalte centrale ucrainene, observăm o creștere a atacurilor în apropierea” centralelor, a remarcat dl Grossi. „Acest lucru este foarte îngrijorător pentru noi”.

19:37Aleksandr Pumpianski, fiul magnatului rus Dmitri Pumpianski, a câștigat un recurs împotriva sancțiunilor introduse de Uniunea Europeană pentru entități sau persoane care sprijină invadarea Ucrainei de către Rusia, a anunțat miercuri tribunalul UE, relatează Reuters.

19:06Franța intenționează să finalizeze un acord bilateral de garantare a securității cu Ucraina la începutul anului 2024, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al ministerului său de externe, relatează Reuters.

Parisul negociază de câteva luni cu Kievul acordul care vizează înțelegerea asupra liniilor generale de sprijin financiar, umanitar și militar pe termen lung, a declarat Anne-Claire Legendre reporterilor într-un briefing de presă săptămânal.

Polonia impune „controale consolidate” camioanelor ucrainene

18:58 Polonia a anunțat miercuri „controale consolidate” asupra camioanelor ucrainene care se întorc în Ucraina, în încercarea de a calma nemulțumirea șoferilor polonezi de camioane care protestează împotriva „concurenței neloiale” din partea colegilor lor ucraineni, relatează AFP.

„Vor fi inspecții cuprinzătoare menite să verifice conformitatea cu toate reglementările aplicabile transportatorilor ucraineni”, a declarat ministrul polonez al infrastructurii Alvin Gajadhur, în urma unei întâlniri cu șoferii polonezi de camioane. Potrivit acestuia, cei din urmă spun că plănuiesc să-și reducă mișcarea de protest dacă aceste controalele vor „da rezultate”.

18:41 Hackerii ucraineni, cu ajutorul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SSU), au spart site-ul web al Ministerului Muncii și Protecției Sociale al Federației Ruse și au descărcat peste 100 de terabytes de date, relatează Ukrainska Pravda, citând o sursă din interiorul fosțelor se securitate.

17:32Un bărbat care a scris cu degetul „Nu războiului” pe un turnichet acoperit cu zăpadă la intrarea pe un patinoar din parcul Gorki din Moscova a fost condamnat la 10 zile de închisoare, relatează Reuters.

16:55Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a afirmat miercuri că, „în circumstanţele actuale”, aderarea Ucrainei la NATO este exclusă de către statele membre.

Rusia a început să utilizeze cu frecvență crescută muniție cu dispersie - Ministerul britanic al Apărării

16:50 Este posibil ca Rusia să fi început să folosească mult mai frecvent muniție cu dispersie de 500 kg în Ucraina, potrivit informațiilor britanice, relatează The Guardian.

În cea mai recentă actualizare zilnică, Ministerul Apărării a declarat că bomba RBK-500 ar fi fost desfășurată în mai multe zone din estul regiunii Donețk.

În funcție de variantă, fiecare bombă RBK-500 generează 100-350 de submuniții. Fiecare submuniție detonează fie o singură încărcătură antitanc, fie cu sute de fragmente de mare viteză.

16:30Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a denunţat miercuri „lipsa de implicare” a autorităţilor poloneze în găsirea unei soluţii la blocajul de la frontiera cu Ucraina cauzat de transportatorii polonezi, estimând că situaţia este „absolut inacceptabilă”, transmit AFP și Agerpres.

„Dacă eu susţin dreptul oamenilor de a manifesta, ansamblul UE, fără a vorbi de Ucraina, o ţară actualmente în război, nu poate fi luat ostatic de blocajul frontierelor noastre exterioare”, a declarat Vălean.

Reprezentanta executivului UE a adăugat că Polonia riscă să facă obiectul unei proceduri de infringement.

Transportatorii polonezi au blocat deja mai multe puncte de trecere de la graniţa cu Ucraina, timp de trei săptămâni, cerând condiţii mai dure de acces pentru camioanele ucrainene. Ei şi-au început protestul în 6 noiembrie, cerând Bruxellesului să reintroducă un sistem de autorizaţii pentru camioanele ucrainene care intră în UE şi pentru cele europene care merg în Ucraina, cu excepţii pentru ajutoarele umanitare şi livrările pentru armată. Uniunea Europeană a eliminat permisele anul trecut, după ce Rusia a invadat Ucraina.

Camionagiii polonezi şi slovaci se plâng că ucrainenii oferă preţuri mai mici pentru transporturi şi efectuează curse şi în interiorul Uniunii Europene, nu doar între Ucraina şi UE.

Ucraina susţine că protestul din Polonia afectează economia ucraineană în condiţii de război, îngreunând exporturile şi blocând livrarea de produse esenţiale cum ar fi gazul petrolier lichefiat.

14:38Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a deplasat miercuri în regiunea Odesa (în sudul ţării) să se întâlnească cu responsabili militari din zonă şi să analizeze situaţia de securitate de la Marea Neagră, potrivit EFE și Agerpres.

„Astăzi lucrăm în regiunea Odesa. Am început cu informări militare şi reuniuni privind securitatea în regiune", a declarat Zelenski pe reţelele sale de socializare, subliniind situaţia din regiunea Mării Negre ca fiind una dintre problemele care urmează să fie discutate.

Printre problemele abordate, preşedintele ucrainean a evidenţiat „măsuri împotriva minelor" explozive cu care Rusia încearcă să îngreuneze navigaţia în largul coastei ucrainene la Marea Neagră şi „garanţiile de securitate pentru coridorul de cereale" deschis în mod unilateral de marina ucraineană pentru a permite din nou exportul de cereale ucrainene pe mare.

Zelenski a discutat, de asemenea, cu responsabili militari problema apărării antiaeriene a Odesei, a porturilor sale şi a infrastructurii de export de cereale.

14:16Președinții finlandez și polonez nu au discutat despre cooperarea militară în ceea ce privește frontiera Finlandei cu Rusia atunci când cei doi s-au întâlnit la Varșovia săptămâna trecută, a declarat miercuri biroul președintelui finlandez pentru Reuters.

Șeful Biroului polonez pentru Securitate Națională, Jacek Siewiera, a declarat marți că Polonia trimite „o echipă de consilieri militari" în Finlanda ca răspuns la „o cerere oficială de sprijin aliat".

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că Rusia ar putea vedea în trimiterea de „trupe" poloneze în Finlanda o amenințare.

Rusia susține că a cucerit un sat din Donețk

14:00Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că forțele sale au preluat controlul asupra unui sat din estul Ucrainei, în regiunea Donețk, transmite Reuters.

Khromove, pe care Rusia îl numește Artyomovskoe, se află la periferia Bahmutului, un oraș pe care Rusia l-a cucerit vara trecută după o bătălie de luni de zile. Satul avea o populație de 1.000 de persoane înainte de război.

Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent afirmația Ministerului Apărării și nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei.

13:15Rusia și-a făcut un stoc mare de rachete înainte de iarnă, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, informează Reuters.

Rusia a făcut noi încercări de a lovi rețeaua electrică și infrastructura energetică a Ucrainei, „încercând să lase Ucraina în întuneric și în frig", a mai spus el.

UE a livrat 300.000 de obuze Ucrainei, afirmă Kuleba

12:42Ministerul rus de interne a pregătit un proiect de lege care i-ar forța pe străinii care vor să intre în Rusia să semneze un „acord de loialitate” care le-ar interzice să critice politica statului rus, „discrediteze” istoria militară sovietică sau încalce „valorile de familie tradiționale”.

12:25Uniunea Europeană a livrat Ucrainei aproximativ 300.000 de obuze din cele un milion promise până în prezent, a declarat miercuri ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, care participă la o reuniune NATO la Bruxelles, informează Reuters.

12:03 Dacă se aşteaptă să câştige următoarea cursă a înarmărilor, SUA se înşală, a declarat ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov în remarci publicate miercuri, în care nu a exclus un posibil conflict militar între Rusia şi NATO, potrivit Reuters.

11:18După ce autoritățile le-au interzis să participe la mitinguri, soțiile rușilor aflați pe front au găsit o altă modalitate pentru a cere întoarcerea acasă a bărbaților mobilizați.

10:26 Uniunea Europeană a anunțat marți un ajutor suplimentar de aproape 200 de milioane de euro pentru instruirea soldaților ucraineni, ceea ce ridică bugetul total pentru această misiune la 255 de milioane de euro, transmite AFP.

Aproximativ 34.000 de soldați ucraineni au beneficiat în prezent de această misiune de formare, a declarat șeful diplomației europene, Josep Borrell, la finalul unei întrevederi la Bruxelles cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

În total, UE a cheltuit deja 27 de miliarde de euro pentru sprijinul militar acordat Ucrainei, dar „trebuie făcut mai mult și mai repede", a insistat Borrell.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană întâmpină mai multe dificultăți în a debloca noi fonduri pentru a ajuta Ucraina.

Un pachet de 20 de miliarde de euro pe patru ani propus de Borrell a fost blocat de reticența unor țări europene de a plăti mai mult, la fel ca și un alt pachet de 50 de miliarde de euro prevăzut pentru a consolida sprijinul european pentru Ucraina.

„Trebuie să continuăm cu toții să lucrăm din greu pentru a mobiliza capacitățile europene pentru a ne opune încercărilor Rusiei de a distruge Ucraina, de a distruge Europa", a declarat Kuleba.

Rusia a pierdut peste 1.100 de soldați în ultima zi, susține Ucraina

10:14Şeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că Dreptul internaţional trebuie să se aplice în toate conflictele, dar că războaiele din Ucraina şi Gaza sunt foarte diferite, el răspunzând astfel acuzaţiilor privind standardele duble ale Occidentului, potrivit Reuters.

09:49Ucraina suspectează că Rusia a otrăvit-o pe soţia şefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, a declarat purtătorul de cuvânt al GUR, Andrii Iusov, notează AFP și News.ro.

09:00Armata rusă și o nouă zi cu pierderi majore: 1.140 de soldați ar fi murit în ultimele 24 de ore, susține Ucraina.

În total, de la începutul războiului, Rusia a pierdut 327.580 de soldați, a afirmat miercuri Statul Major General al forțelor armate ucrainene.

Rusia a pierdut, de asemenea:

  • 5.538 de tancuri
  • 10.312 vehicule blindate de luptă
  • 10.348 de vehicule și rezervoare de combustibil
  • 7.908 sisteme de artilerie
  • 910 sisteme de rachete cu lansare multiplă
  • 600 de sisteme de apărare aeriană
  • 323 de avioane
  • 324 de elicoptere
  • 5.944 de drone
  • 22 de nave și ambarcațiuni și un submarin

07:47Rusia a lansat peste noapte 21 de drone și trei rachete de croazieră asupra Ucrainei, au anunțat miercuri Forțele Aeriene ucrainene, adăugând că toate dronele și două rachete au fost distruse înainte de a-și atinge țintele, informează Reuters.

07:27O fregată a Flotei ruse a Mării Negre a lansat un atac cu patru rachete de croazieră asupra infrastructurii militare din Ucraina, a anunţat miercuri dimineaţă Ministerul rus al Apărării, transmite Reuters.

Scurtă recapitulare a evoluțiilor recente:

  • Volodimir Zelenski le-a spus marţi seară compatrioţilor că au fost reanalizate tacticile de apărare a ţării şi că a trasat sarcini clare celor responsabili, inclusiv pentru producţia autohtonă a unor arme cu rază lungă de acţiune, în condiţiile în care contraofensiva ucraineană din vară şi din toamnă nu a dat rezultatele scontate, iar în estul ţării atacurile Rusiei par să se fi intensificat odată cu apropierea iernii.
  • Vladimir Putin a atacat din nou Occidentul, într-un discurs susținut marți. El a acuzat Statele Unite și alte națiuni occidentale că încearcă să „dezmembreze și să prăduiască” Rusia și a susținut că armata sa luptă „pentru libertatea nu doar a Rusiei, ci a întregii lumi”.
  • Ucraina și țările baltice vor boicota reuniunea OSCE din cauza prezenței lui Lavrov din Rusia.
  • Nemulţumire în creştere în legătură cu blocarea de către Turcia a aderării Suediei la NATO.
  • UE acordă aproape 200 de milioane euro în plus pentru formarea de militari ucraineni.
  • Statele americane care se opun ajutorului pentru Ucraina au beneficiat cel mai mult de pe urma comenzilor militare.
  • Patru oameni uciși marți în estul Ucrainei, în urma bombardamentelor rusești. Obuze rusești au lovit mai multe case, dar și o clădire rezidențială, au informat oficialii locali.
  • Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat că Kievul nu a simțit nicio presiune din partea partenerilor săi de a începe negocieri de pace cu Rusia.
  • Premierul olandez în exerciţiu Mark Rutte pare favoritul de moment în cursa pentru desemnarea viitorului secretar general al NATO.
  • ​Guvernul finlandez a anunțat marți că a decis închiderea tuturor punctelor sale de trecere a frontierei cu Rusia timp de două săptămâni într-o nouă tentativă de a opri fluxul de migranți despre care spune că este orchestrat de Moscova la granița sa de est.

------------------