Preşedintele Volodimir Zelenski i-a informat miercuri seara pe compatrioţi că a vizitat regiuni din sudul Ucrainei, inclusiv Odesa, unde efectele vremii rele s-au simţit cel mai pregnant, şi a cerut autorităţilor locale să pună la punct „centrele de invincibilitate” - puncte unde ucrainenii se pot încălzi sau pot avea energie electrică - pentru a beneficia de ele fie în caz de intemperii, fie după atacuri ale ruşilor, potrivit News.ro.

Volodimir Zelenski, în vizită pe front, discutând cu Oleksandr Tarnavski, şeful comandamentului militar „Tavria”Foto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Zelenski le-a spus ucrainenilor, în adresarea pe care o face în fiecare seară, că a mers la Odesa, Mikolaiv şi Herson. „Sunt multe probleme, aproape toate se referă la securitate, la protecţia statului nostru, la protecţia poporului nostru”, a recunoscut liderul de la Kiev.

El a spus că la Odesa a avut o întâlnire cu armata şi a discutat despre apărarea aeriană pentru oraş, pentru regiune, pentru porturile ucrainene de la Marea Neagră şi pentru coridorul de export pe care Ucraina şi l-a făcut pe Marea Neagră. „Aş dori să le mulţumesc tuturor celor care apără regiunea şi lucrează pentru a adăuga capacităţi de apărare aeriană în sud”, a menţionat Zelenski.

Preşedintele a avut o întâlnire detaliată şi pe tema regiunilor care au fost cel mai mult afectate de vremea rea. Printre acestea se numără Odesa, Mikolaiv, Kirovohrad, Cerkasi, Poltava şi Kiev. „Am dat instrucţiuni pentru a creşte numărul de echipe de reparaţii şi de echipamente pentru a asigura oamenilor curentul electric cât mai curând posibil. Dacă va fi necesar, vom aduce forţe ale serviciilor de urgenţă şi ingineri de electricitate din alte regiuni care nu au avut astfel de probleme cu vremea”, a declarat Zelenski.

El a spus că este foarte important ca numărul de Puncte de invincibilitate din toate regiunile - centre pe care Ucraina le-a înfiinţat în iarna trecută, când era supusă atacurilor ruse în valuri asupra infrastructurii energetice - să fie suficient pentru orice situaţie de urgenţă, fie că este vorba de vreme sau de securitate.

La Odesa, unde nu este căldură, pentru că vremea rea a avariat termocentrala, Zelenski a dat asigurări că autorităţile regionale sunt pregătite să ajute oraşul cu tot ceea ce are nevoie.

Tot la Odesa, Zelenski a spus că a vizitat centrul pentru persoanele strămutate, unde au fost aduşi cetăţenii care au fost evacuaţi din Gaza, şi s-a declarat mulţumit..

La Mikolaiv, Zelenski s-a întâlnit cu danezii care lucrează la reconstrucţia oraşului şi cu reprezentanţi ai corpului diplomatic din ţările care participă la programul de patronaj al reconstrucţiei. Preşedintele a avut o întâlnire „foarte emoţonantă şi importantă” şi cu studenţii de la trei universităţi din Mikolaiv. „Facem tot ce putem pentru ca ţara noastră, toţi oamenii noştri să fie mai puternici şi mereu liberi”, a promis Zelenski.

La Herson, preşedintele s-a interesat de apărarea oraşului şi a regiunii, iar liderii locali i-au prezentat situaţia construcţiei de adăposturi.

„Am avut o întâlnire foarte informativă şi detaliată cu militarii. A fost vorba despre munca din sud. Am discutat despre ceea ce este necesar. Am căzut de acord asupra obiectivelor. De asemenea, vedem clar priorităţile în comunicarea cu partenerii noştri în ceea ce priveşte aprovizionarea”, a asigurat Zelenski în finalul discursului său. (News.ro)