Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a afirmat miercuri că, „în circumstanţele actuale”, aderarea Ucrainei la NATO este exclusă de către statele membre, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Peter SzijjartoFoto: Tomas Tkacik / Zuma Press / Profimedia

„Aliaţii au spus clar că în circumstanţele actuale aderarea Ucrainei la NATO este exclusă”, a declarat ministrul Szijjarto presei ungare, vorbind de la Bruxelles, unde a participat la reuniunea miniştrilor de externe din statele NATO.

„A devenit clar pentru toţi că Ucraina nu va fi invitată să adere la NATO nici până la următorul summit, nici în timpul următorului summit” al Alianţei, a mai spus el, adăugând că este normal ca o ţară să nu poată deveni membră a unei alianţe militare atât timp cât este implicată într-un război.

Szijjarto a vorbit şi despre tensiunile între ţara sa şi Ucraina, pe care o acuză de încălcarea drepturilor minorităţii maghiare, estimată la circa 150.000 de persoane.

Relaţiile dintre Budapesta şi Kiev s-au degradat puternic după începerea invaziei rusești, premierul ungar Viktor Orban numindu-l pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski un „adversar”, în timp ce guvernul său este singurul din ţările membre ale UE şi NATO care mai menţine relaţii apropiate cu Moscova.

În luna septembrie Orban a avertizat că Ungaria nu va sprijini Ucraina în niciun for internaţional atât timp cât nu sunt restabilite drepturile minorităţii maghiare din regiunea Transcarpatia.

Ungaria vrea să blocheze și intrarea în UE a Ucrainei

Mai devreme în cursul acestei luni Peter Szijjarto a declarat de asemenea că Ungaria este hotărâtă să blocheze și aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, comentariul său venind în aceeași zi în care Comisia Europeană a recomandat oficial începerea negocierilor de aderare cu Kievul, dar și cu Republica Moldova.

„Modul în care Ucraina încalcă cele mai fundamentale drepturi ale UE în problema drepturilor minorităților naționale este deosebit de evident. Și din moment ce, conform evaluării UE, Ucraina nu a îndeplinit condițiile de aderare, nu considerăm că este oportun să se facă progrese suplimentare în chestiunea negocierilor de aderare cu Ucraina”, a declarat șeful diplomației ungare.

Consiliul European va decide luna viitoare dacă va începe discuțiile de aderare cu Ucraina, care vor necesita sprijinul unanim al celor 27 de state.

„Orice țară care a luat, înainte de orice, decizia politică conștientă de a bloca decizia privind Ucraina va găsi un motiv (pentru a face acest lucru)”, a spus Olga Stefanișîna, ministrul ucrainean pentru integrare europeană.

Urmărește ultimele evoluții din a 644-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.