Transportatorii slovaci vor bloca începând de vineri principalul punct de trecere a frontierei cu Ucraina, a anunțat Uniunea Transportatorilor Rutieri din Slovacia (UNAS), alăturându-se astfel protestelor poloneze pentru a obține restricții împotriva șoferilor ucraineni, relatează Reuters.

camionagii in SlovaciaFoto: Robert Nemeti / AFP / Profimedia

Camionagiii polonezi au blocat mai multe puncte de trecere cu Ucraina începând cu 6 noiembrie pentru a cere condiții de acces mai dure pentru camioanele ucrainene.

Transportatorii polonezi și slovaci se plâng că ucrainenii oferă preţuri mai mici pentru transporturi şi efectuează curse şi în interiorul Uniunii Europene, nu doar între Ucraina şi UE.

Șoferii slovaci au organizat un protest simbolic la începutul acestei luni, dar își vor începe blocada la punctul de control Vyšné Nemecké -Ujgorod de la granița cu Ucraina începând cu 1 decembrie, de la ora 15:00. (1400 GMT).

„Scopul protestului este să se alăture transportatorilor din Polonia”, a declarat UNAS într-un comunicat miercuri pe pagina sa de Facebook. „Nu îi putem lăsa singuri în luptă”.

Ei spun că afacerea lor a fost subminată de când Uniunea Europeană a eliminat permisele anul trecut, după ce Rusia a invadat Ucraina.

Vysne Nemecke este singurul punct de trecere de la granița dintre Slovacia și Ucraina deschisă camioanelor grele. UNAS a declarat că blocada sa nu va restricționa ajutorul umanitar, sprijinul militar sau livrările de combustibil și alimente refrigerate.

Camionagiii polonezi au început protestele luna aceasta, cerând UE să reintroducă un sistem de permise pentru ucrainenii care intră în bloc și pentru transportatorii UE care intră în Ucraina, cu scutiri pentru ajutor umanitar și provizii militare.

Ucraina spune că protestul - care a blocat peste 1000 de camioane zile întregi formând cozi care se întind pe kilometri - dăunează economiei sale fragile pe timp de război, împiedicând exporturile și împiedicând intrarea aprovizionării cu produse esențiale, cum ar fi GPL-ul, în tara.

Polonia impune „controale consolidate”

Polonia a anunțat miercuri „controale consolidate” asupra camioanelor ucrainene care se întorc în Ucraina, în încercarea de a calma nemulțumirea șoferilor polonezi de camioane care protestează împotriva „concurenței neloiale” din partea colegilor lor ucraineni, relatează AFP.

„Vor fi inspecții cuprinzătoare menite să verifice conformitatea cu toate reglementările aplicabile transportatorilor ucraineni”, a declarat ministrul polonez al infrastructurii Alvin Gajadhur, în urma unei întâlniri cu șoferii polonezi de camioane.

Potrivit acestuia, cei din urmă spun că plănuiesc să-și reducă mișcarea de protest dacă aceste controalele vor „da rezultate”.

Adina Vălean consideră situația este „absolut inacceptabilă”

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a denunţat miercuri „lipsa de implicare” a autorităţilor poloneze în găsirea unei soluţii la blocajul de la frontiera cu Ucraina cauzat de transportatorii polonezi, estimând că situaţia este „absolut inacceptabilă”, transmit AFP și Agerpres.

„Dacă eu susţin dreptul oamenilor de a manifesta, ansamblul UE, fără a vorbi de Ucraina, o ţară actualmente în război, nu poate fi luat ostatic de blocajul frontierelor noastre exterioare”, a declarat Vălean.

Reprezentanta executivului UE a adăugat că Polonia riscă să facă obiectul unei proceduri de infringement.