Ucraina, Letonia, Estonia și Lituania au declarat marți că miniștrii lor de externe vor boicota o reuniune a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) care va avea loc în Macedonia de Nord în această săptămână, deoarece ministrul rus de externe Serghei Lavrov intenționează să participe, potrivit Reuters.

Serghei LavrovFoto: MAXIM SHIPENKOV / AFP / Profimedia

Ar fi pentru prima dată când Lavrov participă la o reuniune a OSCE de când Rusia a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei la 24 februarie 2022, ceea ce a determinat sancțiuni occidentale radicale.

Reuniunea celor 57 de membri ai OSCE urmează să aibă loc joi și vineri în capitala Macedoniei de Nord, Skopje.

Cel mai înalt diplomat al Rusiei a declarat că va participa la reuniune dacă Bulgaria, vecinul estic al Macedoniei de Nord, îi va deschide spațiul său aerian. Lavrov a declarat că unele țări occidentale au solicitat întâlniri cu el, dar nu nu vor avea loc discuții cu SUA.

Spațiul aerian bulgăresc este închis pentru avioanele rusești, ca parte a sancțiunilor Uniunii Europene impuse ca răspuns la războiul Rusiei din Ucraina.

„Delegația ucraineană nu va participa la reuniunea ministerială a OSCE la nivel de ministru al afacerilor externe”, a scris Oleh Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, într-o declarație pe Facebook.

Nikolenko a declarat că Rusia a abuzat de regulile de consens în cadrul organizației, a recurs la „șantaj și amenințări deschise” și, de asemenea, a ținut în închisoare trei reprezentanți ucraineni ai OSCE timp de 500 de zile.

„În astfel de condiții, prezența unei delegații rusești ... la nivel de miniștri pentru prima dată de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina nu va face decât să adâncească criza în care Rusia a împins OSCE”, a spus el.

Solidaritate baltică

Într-un gest de solidaritate cu Kievul, miniștrii de externe din cele trei țări baltice au emis ulterior o declarație în care au afirmat că nici ei nu vor participa la reuniune dacă Lavrov va fi prezent.

Participarea sa „riscă să legitimeze Rusia agresoare ca membru de drept al comunității noastre de națiuni libere, trivializând crimele atroce pe care Rusia le comite”, au spus ei.

Înaltul diplomat american Antony Blinken va participa la reuniune așa cum a fost planificat, a declarat reporterilor un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat, adăugând că acest lucru ar arăta solidaritate cu gazdele și cu OSCE, pe care oficialul a numit-o „o instituție cu adevărat importantă pentru abordarea problemelor politice și de drepturile omului în întreaga Europă”.

Rusia a dat dovadă de un „comportament obstrucționist” în cadrul OSCE prin blocarea activităților din Ucraina și prin împiedicarea candidaturii Estoniei la președinția organizației în 2024, se arată în declarația comună a lui Margus Tsahkna din Estonia, Krisjanis Karins din Letonia și Gabrielius Landsbegis din Lituania.

Rusia a acuzat în trecut Occidentul că subminează OSCE prin „extinderea nesăbuită” a NATO în Europa Centrală și de Est.