Rusia a declarat luni că nu va avea loc nicio întâlnire între ministrul de externe Serghei Lavrov și secretarul de stat american Antony Blinken în cadrul unei reuniuni a OSCE din Macedonia de Nord în această săptămână, potrivit Reuters.

​Serghei RiabkovFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Lavrov declarase anterior că se va alătura miniștrilor de externe ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), din care fac parte Canada și Statele Unite, la Skopje, dacă Bulgaria îi va deschide spațiul aerian. El a declarat că unele țări occidentale au solicitat întâlniri cu el.

UPDATE 00:35 Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a fost autorizat să survoleze spațiul aerian al Bulgariei pentru a participa la o reuniune ministerială a OSCE la Skopje, a anunțat luni seară Ministerul de Externe de la Sofia. „Autorizația de survol diplomatic este de natură temporară și se încadrează în excepțiile regimului de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei”, potrivit unui comunicat de presă, citat de AFP.

De când președintele Vladimir Putin a ordonat intrarea trupelor rusești în Ucraina în februarie 2022, Occidentul a încercat să izoleze Rusia, iar întâlnirile față în față între miniștrii de rang înalt au fost rare.

Dar, ca răspuns la o întrebare în cadrul aceluiași forum de politică externă, agenția de știri TASS l-a citat pe ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov spunând că Washingtonul nu a solicitat o întâlnire „și nici nu va solicita una”.

Reuniunea celor 57 de membri ai OSCE, care are ca scop prevenirea conflictelor și a crizelor de securitate, are loc în perioada 30 noiembrie - 1 decembrie.

„Se pare că Bulgaria a promis Macedoniei că își va deschide spațiul aerian - dacă acest lucru se va întâmpla, atunci vom fi acolo. Să vedem”, a declarat Lavrov.

„Există deja mai multe cereri de întâlniri - inclusiv din partea reprezentanților occidentali”, a spus Lavrov, fără a numi vreo țară.

Ministrul de externe, Bujar Osmani, a declarat luna aceasta că vecinii Macedoniei de Nord nu au luat încă o decizie finală cu privire la regulile de survolare a delegației ruse. Un purtător de cuvânt al președinției OSCE din Macedonia de Nord nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

„Bineînțeles, ne vom întâlni cu toată lumea”, a declarat Lavrov. „Dacă cineva se apropie de noi, noi nu fugim niciodată și nu ne ascundem”.

Spațiul aerian bulgar este închis pentru avioanele rusești ca parte a sancțiunilor Uniunii Europene impuse ca răspuns la intervenția Rusiei în Ucraina, pe care Moscova o numește „operațiune militară specială”.