Forțele Kievului au făcut progrese pe malul stâng al râului Nipru, în regiunea Herson din sudul Ucrainei, potrivit unor surse rusești, se arată în analiza de joi a Institutului pentru Studiul Războiului.

Un soldat ucrainean desfășoară o misiune cu drona FPV pentru a ținti pozițiile rusești de pe malul estic al râului NipruFoto: Virginie Nguyen Hoang / AFP / Profimedia

Forțele ucrainene au continuat miercuri atacurile terestre pe malul estic (stâng) al regiunii Herson și ar fi avansat, porivit unor surse rusești.

Millbloggeri ruși au afirmat că forțele ucrainene au avansat la sud-vest de Krynky (la 30 km nord-est de orașul Herson și la 2 km de râul Nipru) și au stabilit un cap de pod într-o zonă forestieră din apropiere.

Surse rusești au mai spus că luptele sunt în curs de desfășurare în apropiere de Krynky și că unitățile rusești de aviație și artilerie lovesc puternic zona. Statul Major General ucrainean a raportat că forțele Kievului mențin pozițiile pe malul estic al râului Nirpu.

Corespondenții ruși au afirmat că forțele ucrainene continuă să transfere noi grupuri de asalt pe malul stâng și că 300-400 de militari ucraineni se află în apropiere de Krynky.

Forțele rusești se luptă să împiedice eforturile ucrainene de aprovizionare și întărire a pozițiilor lor pe malul estic al regiunii Herson, potrivit ISW.

Haos pe malul stâng al Niprului. Rușii nu se coordonează

Pe de altă parte, eșecul Moscovei de a stabili o structură de comandă coerentă între forțele care se apără pe malul estic (stâng) al regiunii Herson continuă să degradeze moralul și capacitățile de luptă ale Rusiei, mai afirmă ISW.

Statul Major General ucrainean a raportat miercuri că soldați ai Brigăzii 810 de Infanterie Marină, care aparține Flotei ruse de la Marea Neagră, ce operează în apropiere de Krynky (la 30 km nord-est de orașul Herson și la 2 km de râul Nipru) refuză să efectueze atacuri asupra pozițiilor ucrainene din cauza lipsei de coordonare a artileriei, a transmiterii de informații tactice și a unei comunicări adecvate cu privire la amplasarea câmpurilor de mine rusești.

Statul Major General ucrainean a raportat că hărțile câmpurilor minate rusești sunt clasificate și că comandanții ruși nu s-au coordonat cu unitățile de asalt cu privire la amplasarea acestor câmpuri minate, ceea ce a dus la 50 de victime în rândul Brigăzii 810 Infanterie Marină în ultima lună.

Incidentul de pe câmpul minat sugerează că comandații rușii responsabili cu apărarea malului estic nu reușesc să se coordoneze, subliniază ISW.

Infanteriștii marini au sosit în zona Krynky la începutul lunii octombrie 2023 și se pare că au preluat responsabilitatea pentru zonă de la Armata a 18-a Arme Combinate, după începerea operațiunilor terestre ucrainene pe malul estic al Niprului la mijlocul lunii octombrie 2023.

În octombrie, trupele ucrainene au traversat Niprul și au stabilit un cap de pod pe malul stâng al Niprului. Acum, forțele Kievului luptă pentru a extinde acest cap de pod.

Operatorii de drone ucraineni țintesc apărarea aeriană rusă și echipamente de radionavigații de-a lungul râului în speranța de a avansa în continuare în această zonă dificilă.

Atât forțele ucrainene, cât și cele rusești continuă să lupte în regiuna Herson, chiar dacă acum condițiile meteo sunt nefavorabile.