Dronele rusești au distrus joi un depozit de combustibil în regiunea Rivne din vestul Ucrainei, potrivit guvernatorului Vitaly Koval. Nu au existat victime în urma atacului. Și ministerul rus al Apărării a anunţat joi, la primele ore ale dimineţii, că ar fi doborât 13 drone, dintre care 11 în apropiere de Crimeea şi două care zburau spre Moscova, în urma mai multor atacuri similare din ultimele zile.

Lupte pe frontul din UcrainaFoto: Muhammed Enes Yildirim / AFP / Profimedia

07:34Noul articol LIVE, cu evenimentele de vineri, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Armata ucraineană se confruntă cu atacuri aprige din partea trupelor ruse care folosesc focuri de artilerie şi loviturile aeriene pe multe fronturi din estul şi sudul ţării, conform unui raport emis joi, la Kiev, de Statul Major.
  • Zelenski: Azi am avut o discuţie secretă, dar eficientă cu reprezentanţi ai armatei britanice / Continuăm să pregătim Doctrina ucraineană
  • Fondatorul gigantului tehnologic rus Yandex denunță războiul din Ucraina ca fiind „barbar”
  • Ucraina acuză Rusia că a țintit în mod deliberat copii după atacul cu rachete din Zaporojie
  • Varșovia încearcă să negocieze achiziționarea a 22 de elicoptere AW101 ca parte a planurilor de modernizare a forțelor sale armate.
  • Oficialii ucraineni spun că întăririle substanţiale primite de ruşi au transformat frontul nordic din zona Kupiansk, în regiunea estică Harkov, în „epicentrul” ostilităţilor, dar dau asigurări că apărarea ucraineană rezistă, deşi autorităţile au ordonat evacuarea civililor.
  • Vladimir Soloviov, unul dintre cei mai cunoscuți prezentatori TV și propagandiști ruși, a avut un acces de furie în una din emisiunile sale după ce rubla s-a depreciat din nou, ajungând la o paritate de aproape 100 la 1 față de dolar.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 533, LIVETEXT:

00:51Trupele ucrainene se confruntă cu atacuri ruseşti susţinute pe fronturile din est şi sud

Armata ucraineană se confruntă cu atacuri aprige din partea trupelor ruse care folosesc focuri de artilerie şi loviturile aeriene pe multe fronturi din estul şi sudul ţării, conform unui raport emis joi, la Kiev, de Statul Major.

00:34Ucraina acuză Rusia că a țintit în mod deliberat copii după atacul cu rachete din Zaporojie

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că Rusia a vizat în mod deliberat copii, după un atac cu rachete asupra unui hotel din Zaporojie. "Au vizat copiii", a declarat ministerul pe X.

"Hotelul Reikartz din Zaporojie, care a fost lovit astăzi de un atac cu rachete al teroriștilor ruși, este locul unde se desfășoară o tabără de zi pentru copii cu vârste cuprinse între 6 și 13 ani", a adăugat acesta.

00:18Explozie la o fabrică din Rusia: Cel puțin 12 persoane sunt date dispărute, potrivit autorităților

Cel puțin douăsprezece persoane sunt în continuare date dispărute în urma unei explozii la o fabrică din Serguiev Possad, la nord-est de Moscova, a anunțat Comitetul de anchetă rus însărcinat cu acest caz, citat de AFP.

Un raport anterior anunța că nouă persoane erau date dispărute.

Fondatorul gigantului tehnologic rus Yandex denunță războiul din Ucraina ca fiind „barbar”

00:01Zelenski: Azi am avut o discuţie secretă, dar eficientă cu reprezentanţi ai armatei britanice / Continuăm să pregătim Doctrina ucraineană

Preşedintele Volodimir Zelenski i-a asigurat din nou pe ucraineni, joi seara, că lucrează pentru întărirea apărării aeriene a ţării şi a menţionat în context o discuţie eficientă, dar care rămâne secretă, pe care Kievul a avut-o cu reprezentanţi ai conducerii militare britanice. Pe de altă parte, Zelenski spune că vrea să obţină cu ajutorul Bisericii eliberarea copiilor ucraineni deportaţi de ruşi şi a avut discuţii în acest sens cu un reprezentant al Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol, potrivit News.ro.

23:54Un mort și un rănit în urma unui bombardament la Harkov

O persoană a murit și o alta a fost rănită după ce o lovitură de artilerie a lovit o clădire din Harkov, a declarat guvernatorul Oleg Sinegubov pe Telegram.

„Astăzi, în sat, un obuz inamic a lovit o clădire rezidențială de la periferia districtului Kupian”. „Din păcate, o femeie a murit. Un bărbat a fost rănit”, a adăugat el.

23:38Fondatorul gigantului tehnologic rus Yandex denunță războiul din Ucraina ca fiind „barbar”

Fondatorul și fostul director general al celei mai mari companii de internet din Rusia, Arkadi Voloj, a criticat invazia „barbară” a președintelui Vladimir Putin în Ucraina, devenind unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri ruși care și-au exprimat criticile față de ceea ce Rusia numește încă, în mod eufemistic, „operațiunea sa militară specială”, potrivit CNN.

22:47Biden cere încă 24 de miliarde de dolari pentru ajutorul acordat Ucrainei

Președintele american Joe Biden a cerut Congresului să îi acorde încă 24 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Biden a declarat că banii pentru Ucraina vor fi folosiți pentru asistență umanitară, economică și de securitate pentru această țară.

Forțele ruse au lansat noi atacuri asupra „infrastructurii civile”

20:39Două persoane au fost ucise și alte două rănite joi de bombardamente ucrainene în regiunea rusă Briansk, care se învecinează cu Ucraina, a anunțat guvernatorul acesteia, Alexander Bogomaz, potrivit AFP.

"Din nefericire, un alt bărbat a murit ca urmare a rănilor suferite în timpul bombardamentului asupra satului Chausy", a declarat Bogomaz pe Telegram.

20:19 Polonia se pregătește să negocieze achiziționarea de elicoptere

Varșovia încearcă să negocieze achiziționarea a 22 de elicoptere AW101 ca parte a planurilor de modernizare a forțelor sale armate. Ministrul polonez al apărării a declarat că Polonia încearcă să achiziționeze elicopterele de la PZL-Swidnik, unitatea poloneză a grupului de apărare și aerospațial Leonardo, controlat de statul italian.

19:51Forțele ruse au lansat noi atacuri asupra „infrastructurii civile” în orașul ucrainean Zaporojie, existând victime, conform lui Anatoliy Kurtev, secretarul consiliului local, citat de Reuters.

Potrivit acestuia, un incendiu a izbucnit la locul atacului, iar două persoane au fost rănite.

Rușii au transferat efective importante de trupe pentru un atac în estul Ucrainei

18:49Ministrul canadian al apărării, Bill Blair, spune că a avut, joi, o primă cdiscuție „productivă” cu ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov.

„Canada a angajat deja peste 1,5 miliarde de dolari în ajutor militar pentru Ucraina și a antrenat aproape 40.000 de soldați ucraineni. După cum i-am spus ministrului Reznikov, sprijinul nostru ferm va continua”, a scris pe Twitter oficialul canadian.

18:10 Oficialii ucraineni spun că întăririle substanţiale primite de ruşi au transformat frontul nordic din zona Kupiansk, în regiunea estică Harkov, în „epicentrul” ostilităţilor, dar dau asigurări că apărarea ucraineană rezistă, deşi autorităţile au ordonat evacuarea civililor.

18:01 Ucrainenii au distribuit pe rețelele de socializare un clip cu două tinere - Khrystyna și Svitlana - care ar fi cântat pe străzile din Zaporojie cu puțin timp înainte de atacul lansat miercuri de ruși, în urma căruia trei oameni au murit, iar o biserică a fost avariată, scrie The Guardian.

În urma atacului, una dintre fete - în vârstă de 19 ani - a fost ucisă, iar cealaltă, în vârstă de 21 de ani, a murit joi, în spital, spune Anton Gherasenko, consilierul ministrului ucrainean de interne.

17:39 Mitropolitul Emmanuel al Galiei (Adamakis), reprezentantul Patriarhului ecumenic Bartolomeu a sosit joi în Ucraina pentru o vizită oficială. „Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Patriarhul nostru Bartolomeu, am venit la Kiev pentru a mărturisi sprijinul constant al Bisericii Mame față de poporul eroic al Ucrainei, care rezistă agresiunii ruse nedreapte și crude”, a spus acesta.

Rușii înaintează spre Kupiansk, eliberat anul trecut de forțele ucrainene. Autoritățile cer oamenilor să plece din oraș

17:06Estonia oferă Ucrainei ajutor militar suplimentar, între care armament uşor şi muniţie, pentru lupta sa împotriva forţelor ruse invadatoare.

„Trebuie să sprijinim Ucraina în lupta sa împotriva agresiunii ruse care continuă. Încă o dată, am găsit o oportunitate prin care Estonia poate da o mână de ajutor”, a declarat ministrul estonian al Apărării, Hanno Pevkur, într-un comunicat.

16:34 Ucraina a inclus Bacardi Limited pe lista sa a sponsorilor internaționali ai războiului declanșat de Vladimir Putin, deoarece compania cu sediul în Insulele Bermude continuă să fie activă în Rusia.

16:20Andriy Yermak, șeful biroului președintelui Ucrainei, a declarat că a avut joi o videoconferință cu lideri militari și politici americani despre situația de pe linia frontului, potrvit The Guardian.

El a precizat că au fost prezenți consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și șeful Statului Major al șefilor de stat major interarme, generalul Mark Milley.

15:38Autoritățile din Kupiansk, regiunea ucraineană Harkov, au cerut joi populaţiei să evacueze această localitate, spre care înaintează trupele ruse, relatează AFP şi CNN.

15:33VIDEO Vladimir Soloviov, unul dintre cei mai cunoscuți prezentatori TV și propagandiști ruși, a avut un acces de furie în una din emisiunile sale după ce rubla s-a depreciat din nou, ajungând la o paritate de aproape 100 la 1 față de dolar.

14:12Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a exclus din nou posibilitatea unor negocieri de pace între Volodimir Zelenski și Vladimir Putin.

„Putin nu este partener (pentru negocieri, - n.red.). A comis prea multe infracțiuni foarte grave. Există și alte mijloace diplomatice de luptă indirectă. Dar este clar pentru noi că nu vom putea niciodată să-i vedem pe Putin și Zelenski la aceeași masă”, a spus Kuleba într-un interviu acordat presei italiene.

Șeful diplomației ucrainene a reiterat de asemenea că negocierile de pace cu Rusia sunt posibile doar după retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei.

Rusia „umflă” numărul de echipamente distruse pe front. Cele două motive expuse de un ofițer

13:54Un ofițer al armatei ruse a oferit o relatare fără perdea asupra modului în care forțele armate ale Moscovei „umflă” numărul de echipamente pe care le-ar fi distrus în timpul luptelor, explicând că datele adesea fantasmagorice prezentate de ministerul apărării au cel puțin două cauze.

13:45Marina ucraineană a declarat că un nou „coridor umanitar" temporar din Marea Neagră a început să funcționeze joi și că primele nave ar urma să îl folosească în câteva zile, informează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al marinei ucrainene, Oleh Chalyk, a declarat pentru Reuters că acest coridor va fi destinat navelor comerciale blocate în porturile ucrainene din Marea Neagră și pentru cereale și produse agricole.

Marina ucraineană a mai precizat că riscul reprezentat de minele din Marea Neagră și amenințarea militară din partea Rusiei rămâne.

12:55Polonia are în vedere să desfăşoare circa 10.000 de soldaţi, cu titlu de „descurajare", la frontiera sa de est cu Belarus, aliat al Moscovei, a anunţat joi ministrul apărării polonez Mariusz Blaszczak, citat de AFP.

11:05 Bloggerii militari ruși și alte surse au început să vorbească despre faptul că ucrainenii sunt pe cale să încercuiască trupele de invazie din Urozhaine, o redută cheie a armatei ruse din sudul regiunii Donețk care apără drumul către orașul-port Mariupol.

10:40Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, ocupată de ruși, a pierdut din nou conexiunea la ultima linie electrică externă principală rămasă în timpul nopții și a fost comutată pe o linie de rezervă, a declarat joi compania de stat Energoatom, care produce energie electrică, transmite Reuters.

Energoatom a precizat că cea mai mare centrală nucleară din Europa a fost în pragul unei pene de curent, deoarece linia de rezervă avea mai puțin de jumătate din capacitatea de energie a liniei principale.

„Un astfel de regim este dificil pentru centrala reactorului, durata sa este limitată de proiectarea proiectului și poate duce la defectarea principalelor echipamente ale unității energetice", a precizat Energoatom.

09:22Ucraina are o unitate de elită a Forţelor pentru Operaţii Speciale, cunoscută sub numele de Batalionul Șaman, care se concentrează să distrugă infrastructura rusească care este folosită pentru a ataca teritoriul ucrainean. Forțele speciale fac parte din Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării și printre obiective se numără și eliminarea ofițerilor ruși de rang înalt, relatează The Times, citată de The Moscow Times.

Austria este unul dintre „idioții utili ai lui Putin”

09:00Două persoane au fost ucise şi alte şapte rănite miercuri în urma unui atac rusesc asupra oraşului Zaporojie, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume în sudul Ucrainei, a comunicat Ministerul de Interne ucrainean, revizuind în scădere bilanţul anterior după resuscitarea unei persoane, potrivit AFP.

„Zaporojie: două persoane au fost ucise şi şapte rănite. Iniţial, informaţiile consemnau trei morţi. Din fericire, o persoană a fost resuscitată", a indicat pe Telegram ministrul de interne Igor Klimenko.

Bilanţul anterior de trei morţi a fost anunţat de preşedintele Volodimir Zelenski, care a difuzat o înregistrare video ce arăta o biserică avariată, cu flăcări şi fum în curte, precum şi o altă clădire în flăcări, potrivit Agerpres.

08:39Ocupanții ruşi au „înfrăţit” oraşul cecen Groznîi cu Mariupolul, oraş ucrainean distrus de armata Rusiei şi aflat acum sub ocupaţia acesteia. Primarul orașului Groznîi, Has-Magomed Kadîrov, și așa-numitul șef al administrației de ocupație din Mariupol, Oleg Morgun, au semnat un acord „pentru stabilirea relațiilor dintre orașe înfrăţite” și „au făcut schimb de cadouri”, scrie Korespondent, citat de Rador.

07:51Statele Unite şi Canada au anunţat miercuri noi sancţiuni împotriva Belarusului, la trei ani după protestele masive care au contestat realegerea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko al cărui guvern a calificat drept „acuzaţii false" criticile venite din partea Uniunii Europene, informează AFP ș Agerpres.

SUA au declarat că noile măsuri vizează inclusiv compania aeriană Belavia şi pe un magnat al tutunului din anturajul lui Lukaşenko. Pe lângă sancţiunile Trezoreriei americane împotriva a opt persoane şi cinci entităţi, Departamentul de Stat a anunţat miercuri că impune interdicţii de viză pentru 101 oficiali belaruşi.

Tot miercuri, ministrul canadian de externe a anunţat, la Ottawa, impunerea de sancţiuni împotriva a nouă persoane şi şapte entităţi din Belarus „ca răspuns la încălcări grave şi sistematice ale drepturilor omului".

„Autorii încălcărilor drepturilor omului nu trebuie să aibă dreptul la impunitate", a spus Melanie Joly într-o declaraţie, adăugând că „sprijinul adus" de Belarus „acţiunilor neruşinate ale liderilor ruşi nu va rămâne nepedepsit". Ea a subliniat că Uniunea Europeană, Marea Britanie şi Noua Zeelandă plănuiesc acţiuni în paralel.

07:27„Idioții utili ai lui Putin”: Cum i-a plătit fiecare austriac lui Putin câte 590 de euro

Potrivit „The Economist” , Austria este unul dintre „idioții utili ai lui Putin”. Țara din Alpi nu numai că importă în continuare gaz rusesc, dar a și semnat contracte pe termen lung în acest sens cu Rusia, scrie Deutsche Welle.

07:13 Ministerul rus al Apărării a anunţat joi, la primele ore ale dimineţii, că a doborât 13 drone, dintre care 11 în apropiere de Crimeea şi două care zburau spre Moscova, în urma mai multor atacuri similare din ultimele zile, potrivit AFP.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Preşedintele Volodimir Zelenski le-a vorbit compatrioţilor, miercuri seara, despre contraofensiva în curs şi despre cum ar putea fi ea îmbunătăţită, spunându-le că sarcina tuturor în Ucraina este de a creşte potenţialul capacităţilor de pe front şi de a-i slăbi pe ocupanţi.
    El a anunţat în context că Germania livrează sisteme Patriot suplimentare, dar a arătat că întregul teritoriu are nevoie de mult mai multe mijloace de apărare aeriană şi a promis că depune eforturi diplomatice în acest sens.
  • Un mic cartel". Crima organizată de la Constanţa şi corupţia din România sunt arătate cu degetul ca factori ce împiedică facilitarea exporturilor ucrainene - The Guardian
  • Un oficial ucrainean de rang înalt apără viteza contraofensivei: „Rusia va înceta să mai existe ca amenințare militară după războiul din Ucraina”
  • Ministerul ucrainean al Apărării susține că forțele sale armate au distrus 5.000 de unități de artilerie rusească de la începutul războiului, în februarie anul trecut.
  • Peste 11.000 de persoane din 53 de orașe și sate vor fi evacuate dintr-un oraș din regiunea Harkov, pe fondul intensificării luptelor, a anunțat guvernatorul ucrainean al zonei.
  • Germania a anunțat că a trimis Ucrainei încă două sisteme de apărare antiaeriană Patriot, foarte apreciate, în cadrul celui mai recent ajutor acordat țării.
  • Un oficial al agenției germane de achiziții militare a fost arestat în Germania, fiind acuzat că ar fi transmis informații secrete serviciilor secrete rusești, a anunțat miercuri Procuratura federală, scrie The Guardian, citând Reuters.
  • Ministerul rus al apărării a publicat miercuri un nou bilanț al pierderilor pe care susține că forțele sale le-au provocat Ucrainei de la începerea „operațiunii militare speciale” anul trecut.
  • Rusia îşi va consolida forţele la graniţele sale vestice, după aderarea Finlandei la NATO, a declarat miercuri ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu. El a spus, la reuniunea consiliului de conducere al ministerului, că „ameninţările la adresa securităţii militare a Rusiei necesită un răspuns adecvat şi în timp util”, scrie Reuters.

-----------------

Evenimentele de miercuri privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro