Rusia a scos aproape jumătate din tancurile și blindatele sovietice ținute în cel mai mare depozit militar al său, peste o mie de unități fiind trimise pe front sau la reparații pentru a le face apte de luptă. Primarul Moscovei susține că apărarea aeriană a doborât două drone care vizau capitala Federației Ruse. Guvernatorul regiunii Briansk, Alexander Bogomaz, a declarat că orașul Bila Berezka a fost bombardat în noaptea de marți spre miercuri de forțele ucrainene, mai multe clădiri fiind avariate. Nu au fost raportate victime.

Soldat ucrainean în ZaporojieFoto: Ukrinform / ddp USA / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Preşedintele Volodimir Zelenski le-a vorbit compatrioţilor, miercuri seara, despre contraofensiva în curs şi despre cum ar putea fi ea îmbunătăţită, spunându-le că sarcina tuturor în Ucraina este de a creşte potenţialul capacităţilor de pe front şi de a-i slăbi pe ocupanţi. El a anunţat în context că Germania livrează sisteme Patriot suplimentare, dar a arătat că întregul teritoriu are nevoie de mult mai multe mijloace de apărare aeriană şi a promis că depune eforturi diplomatice în acest sens.
  • "Un mic cartel". Crima organizată de la Constanţa şi corupţia din România sunt arătate cu degetul ca factori ce împiedică facilitarea exporturilor ucrainene - The Guardian
  • Un oficial ucrainean de rang înalt apără viteza contraofensivei: „Rusia va înceta să mai existe ca amenințare militară după războiul din Ucraina”
  • Ministerul ucrainean al Apărării susține că forțele sale armate au distrus 5.000 de unități de artilerie rusească de la începutul războiului, în februarie anul trecut.
  • Peste 11.000 de persoane din 53 de orașe și sate vor fi evacuate dintr-un oraș din regiunea Harkov, , pe fondul intensificării luptelor, a anunțat guvernatorul ucrainean al zonei.
  • Germania a anunțat că a transmis Ucrainei încă două sisteme de apărare antiaeriană Patriot, foarte apreciate, în cadrul celui mai recent ajutor acordat țării
  • ​Un oficial al agenției germane de achiziții militare a fost arestat în Germania, fiind acuzat că ar fi transmis informații secrete serviciilor secrete rusești, a anunțat miercuri Procuratura federală, scrie The Guardian, citând Reuters.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 532, LIVETEXT:

00:53 Preşedintele Volodimir Zelenski le-a vorbit compatrioţilor, miercuri seara, despre contraofensiva în curs şi despre cum ar putea fi ea îmbunătăţită, spunându-le că sarcina tuturor în Ucraina este de a creşte potenţialul capacităţilor de pe front şi de a-i slăbi pe ocupanţi.

El a anunţat în context că Germania livrează sisteme Patriot suplimentare, dar a arătat că întregul teritoriu are nevoie de mult mai multe mijloace de apărare aeriană şi a promis că depune eforturi diplomatice în acest sens.

Crima organizată de la Constanţa şi corupţia din România sunt arătate cu degetul de The Guardian

00:20 Încă o alertă de raid aerian la nivel național în toată Ucraina

O altă alertă de raid aerian la nivel național este în vigoare în întreaga Ucraină, autoritățile locale recomandând civililor să se îndrepte către adăposturile antiaeriene sau să se adăpostească.

Aceasta este cel puțin a doua oară astăzi când se declanșează o astfel de alarmă pe scară largă, unele relatări din presa de stat rusă sugerând că acest lucru a avut loc de până la patru ori pe zi, deși datele de pe site-urile de urmărire nu susțin acest lucru.

00:12Ucraina susține că a distrus 5.000 de sisteme de artilerie rusești

Ministerul ucrainean al Apărării susține că forțele sale armate au distrus 5.000 de unități de artilerie rusească de la începutul războiului, în februarie anul trecut.

23:45Peste 11.000 de persoane din 53 de orașe și sate vor fi evacuate dintr-un oraș din regiunea Harkov, , pe fondul intensificării luptelor, a anunțat guvernatorul ucrainean al zonei.

În districtul Kupiansk, care se află în apropierea liniilor de front din Harkov, este de așteptat să se introducă evacuarea obligatorie a tuturor civililor. Luptele și atacurile de artilerie s-au intensificat în regiune în ultimele săptămâni.

23:28 "Un mic cartel". Crima organizată de la Constanţa şi corupţia din România sunt arătate cu degetul ca factori ce împiedică facilitarea exporturilor ucrainene - The Guardian

Planul de a exporta cereale din Ucraina prin porturile dunărene şi prin portul Constanţa, după ce Rusia a ieşit din acordul de la Marea Neagră, este singura cale ce ar avea sens din punct de vedere economic, însă nu este o soluţie uşoară. Dincolo de mine şi loviturile cu drone pe care le riscă transporturile, crima organizată şi corupţia din România sunt piedici în calea eliminării unor dificultăţi logistice, scrie corespondentul de la Washington al publicaţiei The Guardian.

Președintele Zelenski a publicat imagini de la locul atacului cu rachete din Zaporojie

22:47Canada s-a alăturat SUA în extinderea sancțiunilor împotriva entităților și persoanelor fizice din Belarus care au legătură cu regimul Lukașenko.

În prezent, a impus sancțiuni împotriva a nouă persoane și șapte entități, inclusiv oficiali guvernamentali, judecători, șeful televiziunii de stat din Belarus, ministrul apărării din această țară, precum și firme de producție și tehnologie militară, a declarat guvernul canadian.

22:05 Un oficial ucrainean de rang înalt apără viteza contraofensivei: „Rusia va înceta să mai existe ca amenințare militară după războiul din Ucraina”

Mihailo Podoliak, consilier al șefului biroului președintelui Ucrainei, a apărat progresele înregistrate de Ucraina în contraofensiva sa.

El a susținut că, înainte de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, armata rusă era „isteric temută și nici măcar nu se imagina că poate fi combătută eficient”.

21:35Imagini de la locul atacului cu rachete din Zaporojie

Cel puțin trei persoane au murit în urma unui atac cu rachete în Zaporojie, au anunțat oficialii ucraineni.

Președintele Zelenski a împărtășit această înregistrare video de la fața locului - care arată devastarea lăsată de explozia care, potrivit guvernatorului regional, a lovit mai multe clădiri. „Operațiunea de salvare este în curs de desfășurare. Toate victimele vor primi asistența necesară”, a declarat Zelenski.

21:23Rusia deschide o reprezentanță consulară în Ciprul de Nord

Rusia a decis să deschidă o reprezentanță consulară în Ciprul de Nord, o republică autoproclamată independentă, recunoscută doar de Turcia, a anunțat miercuri președintele entității, Ersin Tatar, potrivit AFP.

Ucraina primește alte două sisteme Patriot

20:54Noile manuale de istorie care laudă conflictul din Ucraina sunt cea mai recentă încercare a Rusiei de a influența mințile tinerilor

Ministerul rus al Educației a dezvăluit săptămâna aceasta noi manuale de istorie cu secțiuni despre "operațiunea militară specială", - un termen pe care președintele Vladimir Putin îl folosește pentru a se referi la războiul său din Ucraina -, anexarea Crimeei și sancțiunile occidentale, potrivit CNN

Criticii spun că această mișcare face parte dintr-un efort susținut de îndoctrinare a elevilor și de înăbușire a oricărei gândiri independente.

20:42Germania predă încă două sisteme de apărare antiaeriană Patriot Ucrainei

Germania a anunțat că a transmis Ucrainei încă două sisteme de apărare antiaeriană Patriot, foarte apreciate, în cadrul celui mai recent ajutor acordat țării, potrivit Sky News.

20:25Casa Albă minimalizează un sondaj CNN care arată că majoritatea americanilor se opun acordării de către Congres a unor fonduri suplimentare pentru sprijinirea Ucrainei în războiul cu Rusia, înainte de o cerere a administrației pentru un ajutor suplimentar.

"Am văzut de-a lungul acestui război un sprijin solid din partea poporului american, un sprijin solid din partea Congresului, în mod bipartizan și bicameral, pentru continuarea susținerii Ucrainei și vom rămâne concentrați pe acest lucru", a declarat miercuri reporterilor John Kirby, coordonatorul Consiliului de Securitate Națională pentru comunicare strategică.

20:21Ultimul bilanț al autorităților locale arată că o persoană a murit, iar alte peste 50 au fost rănite în explozia produsă miercuri la o uzină care produce în special binocluri și lunete optice pentru armată din orașul Sergiev Posad, aflat la aproximativ 50 de kilometri nord-est de Moscova, scrie The Guardian.

Oficial al agenției germane de achiziții militare, arestat după ce ar fi spionat pentru Moscova

19:57Ucraina are nevoie de o finanțare de 42 de miliarde de dolari de la aliați în 2024, spune ministrul de finanțe

Ministrul de finanțe, Serhii Marcenko, a declarat la un Europa Liberă că finanțarea va trebui să fie la fel ca în 2023, deoarece costurile de apărare și securitate nu vor scădea în următoarele luni.

19:33Un oficial al agenției germane de achiziții militare a fost arestat în Germania, fiind acuzat că ar fi transmis informații secrete serviciilor secrete rusești, a anunțat miercuri Procuratura federală, scrie The Guardian, citând Reuters.

19:12Secretarul de stat american Antony Blinken spune că Washingtonul impune sancțiuni și restricții în privința vizelor în cazul celor care „permit represiunea brutală” a lui Aleksandr Lukașenko și „războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei”.

18:55 Forțele armate ucrainene au publicat noi imagini dramatice din timpul luptelor împotriva invadatorilor ruși:

18:47Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak neagă declarațiile lansate de ruși conform cărora Kievul ar fi încercat să atace cu o dronă centrala nucleară Zaporojie (ZNPP).

„Fără îndoială, Ucraina nu a efectuat niciun fel de atac cu drone asupra ZNPP, nu plănuia și nici măcar teoretic nu se pune problema”, a declarat Podoliak pentru Reuters.

Ce pierderi ar fi suferit trupele ucrainene, conform Moscovei

17:59Forțele ruse de securitate susțin că Ucraina a încercat să atace cu o dronă o instalație de depozitare a combustibilului nuclear uzat de la centrala nucleară Zaporojie, scrie Reuters, citând agenția de știri de stat RIA, care nu a atribuit această informație niciunei surse oficiale.

17:35O nouă înregistrare video distribuitî de militarii ucraineni pe rețelele de socializare arată cum aceștia au lovit un mortier de 120 de milimetri, provocând aprinderea munițiilor din jurul său și o „evacuare” rapidă a soldaților ruși care apărau poziția:

17:07 Ministerul rus al apărării a publicat miercuri un nou bilanț al pierderilor pe care susține că forțele sale le-au provocat Ucrainei de la începerea „operațiunii militare speciale” anul trecut.

16:50UNESCO estimează că de la invazia Rusiei, în februarie 2022, 274 de bunuri culturale din Ucraina au fost deteriorate din cauza bombardamentelor. Numărul tot mai mare de rapoarte sugerează că patrimoniul este vizat pe scară largă în timpul luptelor, scrie Le Figaro, conform News.ro.

La Paris, la sediul Unesco, s-a înregistrat o creştere semnificativă a distrugerii patrimoniului din Ucraina. „Putem vedea că lucrurile se accelerează”, explică ei. „În fiecare săptămână primim din ce în ce mai multe rapoarte”.

Organizaţia internaţională a numărat 274 de bunuri culturale deteriorate de la începutul războiului, la 24 februarie 2022. De la această dată, Ucraina a acuzat Rusia de deteriorarea a cel puţin 763 de situri culturale.

„Ameninţările la adresa securităţii militare a Rusiei necesită un răspuns adecvat”. Avertismentul lui Serghei Şoigu

15:25Rusia îşi va consolida forţele la graniţele sale vestice, după aderarea Finlandei la NATO, a declarat miercuri ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu. El a spus, la reuniunea consiliului de conducere al ministerului, că „ameninţările la adresa securităţii militare a Rusiei necesită un răspuns adecvat şi în timp util”, scrie Reuters.

15:15Un copil a fost ucis și două persoane au fost rănite atunci după ce trupele ucrainene au lovit o clădire cu două etaje în Donețk, a declarat șeful regiunii impus de Rusia, Denis Pușilin, transmite Reuters.

14:00Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a declarat că Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei nu confirmă informațiile privind trecerea militarilor ucraineni peste râul Nipru, relatează Interfax Ucraina.

„Forțele armate și Statul Major General nu confirmă această informație deocamdată. Cerem și facem apel la toată lumea să aibă încredere doar în sursele oficiale", a declarat Maliar.

13:36Polonia vrea ca Uniunea Europeană să ajute la creşterea capacităţilor portuare de la Marea Baltică, în ideea de a putea exporta cantităţi mai mari de cereale din Ucraina, dar în acelaşi timp insistă că va menţine un embargou privind vânzarea cerealelor din Ucraina pe piaţa internă, transmite Bloomberg.

Potrivit ministrului polonez al Agriculturii, Robert Telus, exporturile de cereale ucrainene prin porturile poloneze au urcat la 260.000 de tone în luna iunie. Este vorba de o cantitate de două ori mai mare decât cea înregistrată la începutul anului şi cel mai probabil va continua să crească, în condiţiile în care ieşirea Rusiei din acordul internaţional care permitea Ucrainei să exporte cereale via porturile sale de la Marea Neagră forţează Ucraina să caute rute alternative.

„Trebuie să ajutăm Ucraina şi înţelegem acest lucru. Ne gândim la construim porturi care vor fi folosite exclusiv pentru transportul de cereale, aşa-numitele agro-porturi”, a spus Robert Telus într-un interviu pentru Bloomberg. Telus a adăugat că Polonia poartă deja discuţii cu ţara vecină Lituania pentru a transfera controalele fitosanitare de la graniţa sa spre porturile lituaniene, în ideea de a accelera tranzitul de cerealelor ucrainene.

Avertismentul lui Erdogan pentru Occident, după ce a vorbit cu Putin

12:35Polonia va trimite 2.000 de soldați la granița cu Belarus pentru a sprijini Garda de Frontieră, a declarat miercuri ministrul adjunct de interne Maciej Wasik pentru agenția de știri de stat PAP, citată de Reuters.

11:40 499 de copii au fost uciși și peste 1.594 au fost răniți în Ucraina de la începutul războiului, potrivit ultimului bilanț publicat de de biroul procurorului general al Ucrainei, transmite The Guardian.

Cele mai recente victime sunt doi copii de 13 și 15 ani care au fost răniți în urma tirurilor de rachete în districtul Ochakiv din regiunea Nikoalev și un copil de 14 ani care a fost rănit în urma bombardamentelor rusești asupra orașul Kupiansk. Ambele atacuri au avut loc marți.

10:52 VIDEOKarin Kneissl, fosta șefă a diplomației austriece care a făcut înconjorul presei internaționale în 2018 când a dansat la nunta sa cu președintele rus Vladimir Putin, s-a mutat în Rusia vara aceasta.

10:05Soluţia exportului cerealelor ucrainene la Marea Neagră „depinde de ţările din Occident care trebuie să-şi respecte promisiunile”, a susținut preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, în urma unei discuții telefonice cu Vladimir Putin, conform AFP.

09:16Rusia a declarat că a doborât miercuri două drone ucrainene în apropierea Moscovei, una în apropierea unui aeroport important din sudul orașului și una la vest de capitală.

„O tentativă a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist cu ajutorul unor vehicule aeriene fără pilot a fost împiedicată deasupra teritoriului regiunii Moscova", a declarat Ministerul rus al Apărării, citat de Reuters.

„Două vehicule aeriene fără pilot au fost distruse de apărarea aeriană".

Unul a fost doborât în apropiere de Domodedovo, unde se află unul dintre cele mai mari aeroporturi internaționale din Rusia, iar celălalt în apropierea autostrăzii Minsk, a declarat primarul Moscovei, Serghei Sobyanin.

​Trupele ucrainene au debarcat pe malul estic al râului Nipru și au spart apărarea Moscovei, susțin bloggerii militari ruși

08:26Forțele ucrainene par să fi trecut liniile de apărare din regiunea Herson după un raid peste râul Nipru, deși poziția lor rămâne incertă, se arată în analiza de miercuri a Institutului pentru Studiul Războiului.

08:00Lipsa de nave a Rusiei şi apetitul tot mai scăzut al comercianţilor de cereale din Occident pentru a face afaceri cu Moscova se adaugă la creşterea costurilor de transport al grâului rusesc, într-un moment în care războiul din Ucraina s-a extins periculos de aproape de rutele vitale de aprovizionare din Marea Neagră, relatează Reuters.

06:25Apărarea antiaeriană rusă a doborât două drone de luptă care se îndreptau spre Moscova, a anunţat primarul capitalei ruse miercuri dimineaţa, pe fondul creşterii numărului de astfel de atacuri care vizează capitala rusă, relatează AFP, citat de Agerpres.

01:30Volodimir Zelenski, în mesajul său de marți seară: „Ne pregătim să ne consolidăm aviaţia cu avioane moderne / Pas cu pas facem ca eliberarea Crimeei să fie din ce în ce mai realizabilă”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit din nou despre eliberarea Crimeei, marţi seară, în alocuţiunea sa video nocturnă, în ciuda faptului că sunt tot mai multe semnale că operaţiunile contraofensive pe care Ucraina le-a iniţiat luna trecută nu dau rezultatul scontat.

00:489 persoane au fost ucise și alte zeci rănite în atacul rusesc de la Pokrovsk, afirmă Zelenski

Nouă persoane au fost ucise și 82 au fost rănite după ce rachete rusești au lovit luni zone rezidențiale din orașul Pokrovsk, în estul țării, potrivit președintelui ucrainean.

„Operațiunile de salvare în Pokrovsk, în regiunea Donețk, au fost finalizate astăzi după-amiază, după atacul cu rachete de ieri al teroriștilor ruși”, a declarat Volodimir Zelenski. „Nouă persoane au murit. Condoleanțe familiei și prietenilor lor. 82 de persoane au fost rănite”.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

-----------------

Evenimentele de marți privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro