Rachete rusești au lovit luni noapte de două ori centrul orașului ucrainean Pokrovsk, ucigând șapte persoane, dintre care cinci civili, a declarat guvernatorul regional Pavlo Kyrylenko. A doua rachetă a lovit orașul aflat în apropierea liniei de front la 40 de minute după prima, a precizat guvernatorul. Aceasta a ucis și a rănit primii respondenți, potrivit unor martori citați de Reuters. Doi salvatori și un militar se numără printre morți. Nouă polițiști și un militar au fost răniți, dar majoritatea celor 31 de răniți erau civili, inclusiv un membru al consiliului local al orașului, au declarat oficialii ucraineni.

Lansator de rachete ucrainean BM-21 Grad în acțiune pe direcția BahmutFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Ce ne spun sondajele despre o Rusie în schimbare / Cum mai este perceput Putin
  • Rusia ar fi rămas fără rezerve de tancuri cu luni mai devreme decât se credea anterior
  • Politico: Ucraina declară război transportului maritim rusesc în Marea Neagră
  • Berlinul propune extinderea desfășurării sistemelor antirachetă Patriot în Polonia. Germania a declarat marți că a propus prelungirea desfășurării sistemelor sale antirachetă Patriot în Polonia, probabil până la sfârșitul anului, potrivit AFP.
  • Ucraina susţine că a împiedicat un atac informatic rusesc împotriva armatei
  • Ucraina: Centralele nucleare sunt la capacitate deplină pentru iarnă, asigură operatorul de stat Energoatom
  • 50 de tancuri la mâna a doua vor merge în Ucraina. Zeci de tancuri mai vechi care au aparținut Belgiei vor fi trimise în Ucraina, după ce a fost încheiat un acord între un dealer de arme și o țară europeană anonimă, potrivit Sky News.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 531, LIVETEXT:

01:30Volodimir Zelenski, în mesajul său de marți seară: „Ne pregătim să ne consolidăm aviaţia cu avioane moderne / Pas cu pas facem ca eliberarea Crimeei să fie din ce în ce mai realizabilă”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit din nou despre eliberarea Crimeei, marţi seară, în alocuţiunea sa video nocturnă, în ciuda faptului că sunt tot mai multe semnale că operaţiunile contraofensive pe care Ucraina le-a iniţiat luna trecută nu dau rezultatul scontat.

01:01Berlinul propune extinderea desfășurării sistemelor antirachetă Patriot în Polonia.

Germania a declarat marți că a propus prelungirea desfășurării sistemelor sale antirachetă Patriot în Polonia, probabil până la sfârșitul anului, potrivit AFP.

Ucraina declară război transportului maritim rusesc în Marea Neagră

00:489 persoane au fost ucise și alte zeci rănite în atacul rusesc de la Pokrovsk, afirmă Zelenski

Nouă persoane au fost ucise și 82 au fost rănite după ce rachete rusești au lovit luni zone rezidențiale din orașul Pokrovsk, în estul țării, potrivit președintelui ucrainean.

„Operațiunile de salvare în Pokrovsk, în regiunea Donețk, au fost finalizate astăzi după-amiază, după atacul cu rachete de ieri al teroriștilor ruși”, a declarat Volodimir Zelenski. „Nouă persoane au murit. Condoleanțe familiei și prietenilor lor. 82 de persoane au fost rănite”.

00:23 Politico: Ucraina declară război transportului maritim rusesc în Marea Neagră

Porturile şi navele ruseşti din Marea Neagră - inclusiv petroliere care transportă milioane de barili de ţiţei către Europa - ar putea fi atacate în mod justificat de armata ucraineană ca parte a eforturilor sale de a slăbi maşina de război a Moscovei, a avertizat un oficial cu rang înalt de la Kiev, într-un interviu pentru Politico, după două atacuri recente asupra unor nave ruseşti.

23:54Cel puțin 3 morți și 11 răniți în bombardamentele ucrainene asupra orașului Donețk, potrivit unui oficial numit de Rusia

Cel puțin trei persoane au murit și alte 11, inclusiv un copil, sunt rănite în urma bombardamentelor efectuate de armata ucraineană în orașul Donețk, potrivit șefului autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD), Denis Pușilin.

Orașul a fost ținta unor bombardamente intense în weekend, atât Rusia, cât și Ucraina acuzându-se reciproc de lovirea unei clădiri universitare din această zonă, Moscova susținând că a fost bombardată cu rachete cu dispersie, iar Kievul afirmând că a fost bombardată.

Ce ne spun sondajele despre o Rusie în schimbare

23:22Ucraina: Centralele nucleare sunt la capacitate deplină pentru iarnă, asigură operatorul de stat Energoatom

Centralele nucleare ucrainene din teritoriile controlate de Kiev vor fi în capacitate deplină de furnizare a electricităţii înaintea iernii, a asigurat Energoatom, operatorul nuclear ucrainean.

23:0550 de tancuri la mâna a doua vor merge în Ucraina

Zeci de tancuri mai vechi care au aparținut Belgiei vor fi trimise în Ucraina, după ce a fost încheiat un acord între un dealer de arme și o țară europeană anonimă, potrivit Sky News.

Tancurile de fabricație germană au fost vândute de Belgia companiei de apărare OIP Land Systems în urmă cu peste cinci ani.

Acum, OIP a fost de acord să vândă 50 de tancuri unui alt guvern, al cărui nume nu poate fi dezvăluit din cauza unei clauze de confidențialitate din contract. La rândul său, guvernul anonim va transmite vehiculele blindate de luptă Ucrainei.

22:19Ce ne spun sondajele despre o Rusie în schimbare / Cum mai este perceput Putin

Într-un stat ca Rusia, unde mass-media este controlată strict, poate fi dificil să afli ce cred oamenii obișnuiți. Însă, ocazional, se realizează sondaje de opinie independente. Atunci când sunt urmărite de-a lungul anilor, acestea pot da o idee despre modul în care Rusia se schimbă într-un război care se prelungește mult mai mult decât a promis Kremlinul.

Tatiana Stanovaia, senior fellow la Carnegie Russia Eurasia Centre, a analizat ce arată sondajele într-un eseu pentru Foreign Affairs.

Ucraina va reacționa similar la atacurile Rusiei în Marea Neagră

21:30Rusia a tras în mod deliberat asupra lucrătorilor din serviciile de salvare, spune Ucraina

Rusia trage în mod deliberat asupra lucrătorilor din cadrul serviciilor de salvare și a ucis 78 de persoane de la începutul războiului, a declarat un purtător de cuvânt al Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina.

Noaptea trecută, un lucrător de urgență a fost ucis în Pokrovsk și alte zece persoane au fost rănite după ce un atac cu rachete a fost urmat de un altul câteva minute mai târziu, existând unele sugestii că exploziile eșalonate au fost deliberate din partea Rusiei - cu scopul de a lovi persoanele care se adunaseră pentru a ajuta la locul exploziei inițiale.

21:15 Ucraina susţine că a împiedicat un atac informatic rusesc împotriva armatei

Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat marţi că a respins o încercare a hackerilor ruşi de a accesa sistemul informatic de luptă al forţelor armate ucrainene.

20:00Wagner profită de situația din Niger, alertează Blinken

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a avertizat într-un interviu publicat marți că Wagner profită de instabilitatea provocată de lovitura de stat din Niger, grupul de mercenari ruși apropiindu-se deja de țara vecină Mali, potrivit AFP.

19:40Mai multe explozii s-au auzit în centrul orașului Donețk - presa locală

Presa locală anunță mai multe explozii în centrul orașului Donețk, controlat de Rusia.

Orașul a fost ținta unor bombardamente intense în weekend, atât Rusia, cât și Ucraina acuzându-se reciproc de lovirea unei clădiri universitare din această zonă, Moscova susținând că a fost bombardată cu rachete cu dispersie, iar Kievul afirmând că a fost bombardată.

Rusia ar fi rămas fără rezerve de tancuri cu luni mai devreme decât se credea anterior

19:10 Zelenski spune că Ucraina va reacționa similar la atacurile Rusiei în Marea Neagră

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă, într-un video publicat marți, că Ucraina va riposta împotriva Rusiei în Marea Neagră, pentru a se asigura că apele sale nu sunt blocate și că poate importa și exporta cereale și alte bunuri.

18:54 Kremlinul anunță că președintele rus Vladimir Putin a avut marți o convorbire telefonică cu omologul său sud-african Cyril Ramaphosa. Potrivit sursei citate, cei doi lideri au discutat despre pregătirile pentru viitorul summit BRICS, precum și despre cooperarea bilaterală, scrie Reuters.

18:13 Rusia ar fi rămas fără rezerve de tancuri cu luni mai devreme decât se credea anterior

18:00 O alertă aeriană a fost activată în toată Ucraina.

„Începând cu ora 17:55, există o amenințare de atacuri cu rachete pe întreg teritoriul Ucrainei” - conform mesajului de alertă primit de ucraineni.

17:02 Georgia denunţă „agresorul” rus, la 15 ani de la blitzkriegul din 2008. Premierul Irakli Garibaşvili dă însă vina pe autorităţile precedente: „N-au făcut nimic pentru a preveni acest război”

Evaluări din ce în ce mai „sumbre” cu privire la capacitatea forţelor ucrainene de a recuceri un teritoriu semnificativ

15:59 Parlamentarul ucrainean Kira Rudik a declarat că un lot de tancuri americane Abrams a fost aprobat pentru a fi trimis în Ucraina și urmează să sosească până la începutul toamnei.

„Oficial: un prim lot de tancuri americane Abrams a fost aprobat pentru a fi trimis în Ucraina. Pachetul complet urmează să ajungă în Ucraina până la începutul toamnei. Toamna se anunță a fi mai caldă decât de obicei”, a scris ea pe Twitter.

15:45 Autoritatea pentru protecția datelor din Finlanda a spus marți că a interzis grupului tehnologic rus Yandex și partenerului său din Olanda, Ridetech International, să transfere în Rusia orice date personale ale clienților aplicației de transport ango a Yandex.

„Autoritatea finlandeză de protecție a datelor a luat cunoștință de o reformă legislativă care va intra în vigoare în Rusia la începutul lunii septembrie, conform căreia Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse va avea dreptul de a primi datele prelucrate în cadrul operațiunilor de taxi", a precizat autoritatea de reglementare într-un comunicat.

Serviciul de taxi Yango, care operează în 14 țări, inclusiv în Finlanda, este unul dintre numeroasele servicii oferite de Yandex, adesea supranumit „Google-ul Rusiei".

15:38 ​La câteva săptămâni de la începerea contraofensivei extrem de aşteptate a Ucrainei, oficialii occidentali au evaluări din ce în ce mai „sumbre” cu privire la capacitatea forţelor ucrainene de a recuceri un teritoriu semnificativ în ofensiva lor, au declarat pentru CNN patru oficiali americani şi occidentali de rang înalt, care au vorbit despre „cel mai dificil moment al războiului” și îngrijorările că între Ucraina și partenerii săi occidentali ar putea începe un „joc al reproșurilor”.

15:13 Ce este o lovitură „în doi timpi”, ca atacul cu rachete lansat de ruși împotriva orașului Pokrovsk din estul Ucrainei?

15:00 Vladimir Putin a semnat un decret prin care suspendă acordurile de dublă impozitare încheiate de Rusia cu ceea ce numește "țări neprietenoase" - cele care au impus sancțiuni Moscovei - a anunțat marți agenția de presă de stat RIA. Măsura fusese propusă de Ministerul de Finanțe și de Ministerul de Externe în luna martie.

Ucraina va avea anul acesta o recoltă de 50-55 mil. tone cereale

14:28 Recolta de cereale a Ucrainei din 2023 ar putea ajunge la 50 - 55 de milioane de tone , comparativ cu 53 de milioane de tone în 2022, a declarat marți prim-adjunctul ministrului ucrainean al agriculturii, Taras Vysotskiy.

El a spus că un randament al cerealelor mai mare decât se aștepta a fost principalul motiv pentru noile estimări, transmite Reuters.

13:49 Rada Supremă, parlamentul unicameral al Ucrainei, a înregistrat un proiect de lege care propune adoptarea unei noi sărbători de stat, „Ziua Recunoștinței”, una dintre cele mai importante sărbători din Statele Unite.

13:41 Marea Britanie a anunțat marți că a luat în vizor persoane și companii din Iran, Turcia, Dubai, Slovacia și Elveția, în cadrul celei mai recente runde de sancțiuni menite să afecteze armata Rusiei prin întreruperea accesului la echipamente militare străine.

„Sancțiunile de referință de astăzi vor diminua și mai mult arsenalul Rusiei și vor bloca lanțurile de aprovizionare care susțin industria de apărare a lui Putin, care e acum în dificultate", a declarat ministrul de externe James Cleverly într-un comunicat.

Guvernul britanic a stabilit 22 de noi sancțiuni împotriva unor persoane și companii din afara Rusiei, despre care a afirmat că sprijină Moscova în conflictul din Ucraina, precum și împotriva a 3 companii rusești care importă produse electronice esențiale pentru echipamentele militare rusești folosite pe câmpul de luptă. (Reuters)

Rubla a luat-o iar la vale

13:32 Un tribunal l-a condamnat la închisoare pe un înalt prelat ucrainean pentru că a susținut public invazia Rusiei. Anatolii Yeletskykh, cunoscut și sub numele de Mitropolitul Ionafan, conduce o ramură a Bisericii Ortodoxe Ucrainene care rămâne afiliată la biserica rusă, în regiunea Viniția din centrul Ucrainei.

Ieletskykh a fost acuzat că a distribuit pliante de propagandă care îndemnau la o lovitură de stat la Kiev și la modificarea granițelor dintre Rusia și Ucraina. De asemenea, el a postat articole care susțin crime de război pe site-ul Bisericii Ortodoxe Ruse.

Condamnarea s-a bazat pe mai multe capete de acuzare, inclusiv acțiuni de răsturnare a guvernului, justificarea invaziei și discriminare pe bază de rasă și naționalitate. (Sky News)

13:13 Agenția de știri de stat rusă Tass relatează că, în ultimele 24 de ore, apărarea aeriană din regiunea rusă Belgorod ar fi doborât două drone și că fragmente din aceste drone au avariat trei gospodării și linii electrice.

13:02 Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat de la Moscova, afirmă că Volodimir Zelenski va avea soarta fostului președinte georgian Mihail Saakașvili, aflat în detenție.

12:54 Rubla rusă a slăbit marți dincolo de nivelul de 96 de unități pentru un dolar, revenind la minimul ultimelor peste 16 luni atins în ședința precedentă, fiind afectată de cererea locală puternică de valută.

Rubla își revenise luni puți și consemnase o apreciere pentru prima dată în luna august, dar a pierdut apoi din valoare în prima parte a zilei de marți.

Amintim că, săptămâna trecută, rubla a scăzut cu peste 4% față de dolar și euro, înregistrând una dintre cele mai proaste săptămâni din tot anul.

Ucrainenii apelează la o tactică folosită de inamic la începutul invaziei

11:37 Ministerul polonez al Apărării a fost de acord să trimită trupe suplimentare la granița cu Belarus în urma unei solicitări din partea poliției de frontieră, a anunțat marți agenția de știri de stat PAP.

11:23 Înregistrări video distribuite de militarii ucraineni pe rețelele de socializare arată că aceștia apelează tot mai des la o tactică folosită de armata rusă în primele luni ale războiului, când au încercat să își apere vehiculele de luptă de loviturile cu sisteme antitanc Javelin.

11:09 Compania RusKhimAlyans, deţinută în proporţie de 50% de gigantul rus al gazelor Gazprom, a dat în judecată grupul bancar italian UniCredit, un garant al unui proiect blocat de sancţiunile UE, arată documentele instanţei ruse. Documentele au fost depuse la Curtea de Arbitraj din Sankt Petersburg şi Regiunea Leningrad.

RusKhimAlyans, care construieşte un complex de gaze în portul baltic Ust-Luga, a intentat luna trecută procese similare împotriva Deutsche Bank şi Commerzbank, ale căror următoarele audieri au loc în septembrie şi, respectiv, octombrie.

Toate cele trei bănci s-au numărat printre garanţii unui contract de inginerie, achiziţii şi construcţii semnat în 2021 de compania germană de gaze industriale Linde şi Renaissance Heavy Industries din Turcia cu Gazprom şi partenerii săi pentru complexul Ust-Luga. (Reuters via News.ro)

Rosgvardia devine o forță-cheie pentru protejarea regimului Putin

10:33 Operatorul polonez de conducte PERN a anunțat marți că a restabilit funcționalitatea completă a conductei de petrol Drujba, după ce a fost descoperită o scurgere.

PERN oprise pomparea printr-o secțiune a acestei conducte care leagă Rusia de Europa după ce sâmbătă a detectat o scurgere în centrul Poloniei. Operatorul a precizat duminică faptul că nu există niciun indiciu că o terță parte ar fi cauzat scurgerea.

09:50 Agenția de presă rusă Interfax relatează că petrolierului lovit în strâmtoarea Kerci de drone ucrainene în weekend i s-a sudat un petic de metal pe corpul navei pentru a acoperi avariile, iar acum este gata să fie remorcat la un șantier naval.

Este vorba de petrolierul SIG, care se află sub incidenţa sancţiunilor americane pentru că a furnizat combustibil pentru avioane forţelor ruseşti din Siria care îl susţin pe preşedintele Bashar al-Assad.

09:37 Evaluarea britanică de marți dimineață:

  • „Președintele Putin a promulgat, vineri, o măsură care va permite ca Rosgvardia, Garda Națională Rusă, să fie dotată cu armament greu.
  • O organizație de amploare, care numără până la 200.000 de oameni, Rosgvardia a fost creată în forma sa modernă în 2016 și este condusă de fosta gardă de corp a lui Putin, Viktor Zolotov.
  • Decizia de a întări această forță vine în urma revoltei eșuate Wagner din iunie 2023. În ciuda afirmației lui Zolotov că trupele sale s-au comportat „excelent" în timpul revoltei, nu există nicio dovadă că Rosgvardia a desfășurat vreo acțiune eficientă împotriva Wagner: exact genul de amenințare la adresa securității interne pe care a fost concepută să o reprime.
  • În condițiile în care Zolotov a sugerat anterior că echipamentul greu ar trebui să includă artilerie și elicoptere de atac, această mișcare sugerează că Kremlinul își intensifică eforturile pentru a dota Rosgvardia cu resurse, considerând-o una dintre organizațiile-cheie pentru a asigura securitatea regimului.”

Noua estimare a pierderilor rusești

08:48 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 560 de soldați, 10 tancuri, 8 alte blindate de luptă, 19 tunuri, 1 sistem antiaerian, 1 elicopter, 9 diferite vehicule și 2 echipamente speciale.

08:41 Ucraina a spus luni că este „mulțumită" de summitul desfășurat în Arabia Saudită în weekend pe tema unui posibil acord de pace, la care au participat emisari din aproximativ patruzeci de țări, printre care China, India, Statele Unite și Ucraina.

„Suntem foarte mulțumiți de rezultatele summitului", a declarat Andriy Yermak, șeful de cabinet al lui Zelenski. El a adăugat că ideea unei noi reuniuni a fost acceptată „dar nu a fost stabilită o dată exactă", adăugând că „vor participa și mai multe țări". (AFP)

Rusia îi forțează pe copiii deportați din Ucraina să facă pregătire militară

08:09 Publicația media de opoziție rusă Verstka a sugerat că Comitetul rus de anchetă și șeful său, Alexander Bastrykin, sunt direct implicați în deportarea de copii ucraineni în Rusia și în plasarea forțată a acestora în programele de pregătire militară.

Comitetul rus de anchetă „a luat sub protecție" copiii ucraineni care trăiesc în casele de copii din Rusia și și-a trimis angajații în 10 astfel de case cu jucării, haine și rechizite școlare pentru a-i constrânge pe copii să intre în corpul de cadeți rus.

Constrângerea copiilor ucraineni, care sunt în imposibilitatea legală de a-și da consimțământul pentru deportarea lor și participarea la astfel de programe de reeducare militar-patriotică, face probabil parte dintr-o campanie rusă în curs de desfășurare pentru a eradica identitatea națională ucraineană și a militariza tinerii care au fost deportați cu forța în Rusia. (ISW)

07:54 Imagini cu efectele celor două lovituri rusești succesive asupra orașului Pokrovsk:

07:51 Administrația președintelui Joe Biden va anunța încă de marți un nou ajutor de armament de 200 de milioane de dolari pentru Ucraina, au declarat oficiali americani pentru Reuters, în contextul în care începe deblocarea unor fonduri de 6,2 miliarde de dolari descoperite după ce o eroare de contabilitate a Pentagonului a supraevaluat cu miliarde de dolari ajutorul acordat Ucrainei.

În luna mai, Pentagonul a anunțat că a atribuit din greșeală o valoare mai mare decât cea justificată armamentului american trimis la Kiev, atunci când angajații au folosit „valoarea de înlocuire" în loc de „valoarea depreciată" pentru a contabiliza muniția, rachetele și alte echipamente în valoare de miliarde de dolari trimise Ucrainei. (Reuters)

Rusia reușește să cumpere microcipuri occidentale

07:04 Planul rusesc de a transforma Turcia într-un hub regional de gaze, reînviind o versiune a vechiului plan Nabucco, după cum a încercat să facă guvernul interimar de la Sofia în primăvară, pare să fie în derivă.

06:36 Microcipurile occidentale folosite pentru fabricarea smartphone-urilor şi laptopurilor continuă să intre în Rusia şi să alimenteze arsenalul său militar, arată o nouă analiză.

01:30 VIDEO Zelenski: Când Ucraina va câştiga acest război, va salva şi alte naţiuni de ceea ce trăim noi.

00:57 Jeffrey Judd Jones, unul dintre cei 3 americani uciși recent în Ucraina.

00:38 Putin spune că e „necesar” ca Rusia să crească producţia celor mai noi tipuri de arme / „Săptămâna trecută au folosit aproape jumătate de milion de muniţii” - spun ucrainenii.

00:15 În Rusia, în manualele școlare apare o istorie complet nouă: Occidentul cel rău și Ucraina nazistă.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

-----------------