Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a avertizat într-un interviu publicat marți că Wagner profită de instabilitatea provocată de lovitura de stat din Niger, grupul de mercenari ruși apropiindu-se deja de țara vecină Mali, potrivit AFP.

Antony Blinken, în AfricaFoto: Andrew Harnik / AFP / Profimedia Images

Secretarul de stat american a declarat pentru BBC că nu crede că Wagner - aflat în spatele unei tentative eșuate de rebeliune împotriva Moscovei în iunie - se află în spatele loviturii de stat care l-a înlăturat pe președintele ales Mohamed Bazoum de la putere.

„Cred că ceea ce s-a întâmplat și ceea ce continuă să se întâmple în Niger nu a fost orchestrat de Rusia sau Wagner, dar (...) au încercat să profite de acest lucru”, a declarat Blinken.

„Oriunde s-a dus Wagner, a urmat moartea, distrugerea și exploatarea”, a adăugat el.

În Africa, Wagner oferă un catalog de servicii pentru regimurile aflate în dificultate. În Mali și în Republica Centrafricană, el protejează puterea, oferă pregătire militară și chiar consultanță juridică pentru a rescrie codul minier sau Constituția.

În schimb, grupul practică prădarea și se recompensează din resursele locale, în special din minele de aur și alte minerale.

„Întreaga regiune centrală a Sahelului ar putea ajunge sub influența Rusiei prin intermediul grupului Wagner, al cărui terorism brutal a fost expus în mod clar în Ucraina”, a scris președintele ales Mohamed Bazoum într-un editorial publicat joi în Washington Post.

Din capitala Niamey, adjunctul lui Antony Blinken a declarat ieri că „oamenii care au luat această decizie (a loviturii de stat) înțeleg foarte bine riscurile pe care le implică pentru suveranitatea lor o invitație a Wagner”.