Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă, într-un video publicat marți, că Ucraina va riposta împotriva Rusiei în Marea Neagră, pentru a se asigura că apele sale nu sunt blocate și că poate importa și exporta cereale și alte bunuri.

Volodimir ZelenskiFoto: Pool for Yomiuri / AP / Profimedia

Comentariile lui Zelenski, publicate pe site-ul președinției ucrainene, vin la câteva zile după ce drone maritime ucrainene, pline cu explozibili, au avariat o navă de război rusă în apropierea unui important port rusesc, Novorossiysk, și au lovit și un petrolier rusesc în strâmtoarea Kerci.

În înregistrarea video, Volodimir Zelenski afirmă:

  • „Dacă Rusia continuă să domine Marea Neagră, în afara teritoriului său, impunând blocadă sau deschizând din nou focul asupra noastră, lansând rachete asupra porturilor noastre, Ucraina va face același lucru. Aceasta este o apărare justă a oportunităților noastre, a oricărui coridor”.
  • „Nu avem prea multe nave. Dar ei ar trebui să înțeleagă clar că, până la sfârșitul războiului, vor avea zero nave, zero”.

Zelenski a cerut Rusiei să înceteze să mai tragă cu rachete și drone asupra porturilor ucrainene și să permită desfășurarea comerțului, într-o serie de declarații făcute în cadrul unui briefing cu reporteri din țări din America Latină, relatează Reuters.

Citește și:

____