Rusia îşi va consolida forţele la graniţele sale vestice, după aderarea Finlandei la NATO, a declarat miercuri ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu. El a spus, la reuniunea consiliului de conducere al ministerului, că „ameninţările la adresa securităţii militare a Rusiei necesită un răspuns adecvat şi în timp util”, scrie Reuters.

Putin si SoiguFoto: Mikhail Klimentyev / AP / Profimedia

„Occidentul colectiv duce un război prin procură împotriva Rusiei”, a declarat Şoigu, subliniind „sprijinul său fără precedent” pentru Ucraina prin furnizarea de armament în valoare de zeci de miliarde de dolari pentru a ajuta Kievul să respingă forţele ruseşti.

„Astăzi, în cadrul reuniunii Consiliului, vom examina chestiuni legate de crearea districtelor militare Leningrad şi Moscova, cu consolidarea simultană a grupărilor de trupe ale Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse la frontierele noastre vestice”, a anunţat Şoigu în deschiderea reuniunii conducerii Ministerului Apărării.

El a arătat că Polonia, membră NATO, a anunţat deja planuri de consolidare a armatei sale şi se aşteaptă, de asemenea, ca forţe şi armament semnificativ al NATO să fie desfăşurate în Finlanda, a cărei includere aproape a dublat lungimea frontierei terestre a Rusiei cu alianţa militară occidentală.

„Un factor serios de destabilizare”

Şoigu a calificat intrarea Finlandei în NATO şi viitoarea intrare a Suediei drept „un factor serios de destabilizare”. Cele două state nordice au renunţat la tradiţia de decenii de neutralitate, păstrată în timpul Războiului Rece, solicitând aderarea la NATO după invazia Rusiei în Ucraina, la începutul anului trecut.

„Pe teritoriul finlandez, este probabil că vor fi desfăşurate contingente militare suplimentare şi arme de atac ale NATO, capabile să lovească ţinte critice în nord-vestul Rusiei la o adâncime considerabilă", a declarat Şoigu.

El a amintit, de asemenea, că Polonia şi-a anunţat intenţia de a construi cea mai puternică armată de pe continent şi a devenit „principalul instrument al politicii antiruseşti a Statelor Unite ale Americii".

Şoigu a spus că numărul unităţilor militare NATO venite din afara regiunii şi staţionate în Europa de Est a crescut de două ori şi jumătate din februarie anul trecut şi că acestea se ridică acum la 30.000 în total.

„Aceste ameninţări la adresa securităţii militare a Rusiei necesită un răspuns adecvat şi în timp util. Vom discuta măsurile necesare pentru a le neutraliza în cadrul reuniunii şi vom lua deciziile corespunzătoare”, a adăugat ministrul rus al Apărării. (Sursa: News.ro)