Ucraina a inclus Bacardi Limited pe lista sa a sponsorilor internaționali ai războiului declanșat de Vladimir Putin, deoarece compania cu sediul în Insulele Bermude continuă să fie activă în Rusia, relatează Ukraîinska Pravda.

BacardiFoto: Sergei Petrov / TASS / Profimedia Images

Decizia a fost anunțată de către Agenția Națională de Prevenire a Corupției (ANPC) de la Kiev, aceasta amintind că Bacardi Limited este cea mai mare companie internațională de alcool din lume, produsele sale fiind vândute în peste 170 de țări.

Printre mărcile cunoscute ale companiei se numără coniacul Baron Otard, ginul Bombay, tequila Cazadores; vodca Grey Goose, Eristoff, whisky-ul Dewar's, și alte băuturi ca Martini, St-Germain, Bénédictine.

În total, Bacardi deține peste 200 de mărci, inclusiv romul care poartă numele companiei și care este cel mai bine vândut brand de rom din lume.

ANPC amintește că după începerea războiului anul trecut Bacardi a anunțat că va înceta să mai exporte în Rusia și să mai investească în publicitate în țara condusă de Vladimir Putin, dar că ulterior această parte a mesajului a dispărut din declarația sa oficială de condamnare a invaziei.

Ce spune Ucraina despre Bacardi

„Se observă că compania a continuat să furnizeze produsele sale Federației Ruse pentru milioane de dolari și să caute noi angajați prin postarea de anunțuri de angajare. Mai mult, ieșirea unui număr de mărci internaționale de pe piața rusă a alcoolului a redus concurența și a creat oportunități pentru cei care rămân”, notează agenția ucraineană într-un comunicat de presă.

ANPC mai afirmă că Bacardi a profitat de reducerea concurenței în Rusia, veniturile filialei sale ruse crescând anul trecut cu 8,5%, la 32,6 miliarde de ruble, iar profitul net până la 4,7 miliarde, cu 206,5% mai mult decât în ​​2021.

„Impozitul pe profit plătit la bugetul agresorului a fost în valoare de peste 12 milioane de dolari”, notează agenția ucraineană.

„Așadar, Bacardi Limited continuă să plătească taxe semnificative la bugetul rus, să susțină economia rusă și să sponsorizeze agresiunea împotriva Ucrainei”, conchide aceasta.

Urmărește ultimele evoluții din a 533-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.