Bloggerii militari ruși și alte surse au început să vorbească despre faptul că ucrainenii sunt pe cale să încercuiască trupele de invazie din Urozhaine, o redută cheie a armatei ruse din sudul regiunii Donețk care apără drumul către orașul-port Mariupol.

Soldați ucraineni pe un transportor blindat M113 de fabricație americanăFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

„Se pare că un fel de protuberanță s-a format în zona Urozhaine - au loc bombardamente din toate părțile de parcă soarta războiului depinde de acest mic sat nefericit ... Deja am obosit astăzi să ne târâm pe fundul tranșeelor, dar cum ar fi pentru aflați chiar în Urozhaine, este greu de imaginat măcar”, a scris Alexandr Hodakovski miercuri seara pe canalul său de Telegram.

Hodakovski este comandantul Batalionului Vostok, creat de separatiștii pro-ruși din Donbas în 2014, la câteva luni după anexarea ilegală a Crimeii. Hodakovski este unul dintre cei mai cunoscuți lideri militari ai separatiștilor, președintele rus Vladimir Putin numindu-l în luna martie a acestui an în funcția de şef al Gărzii Naţionale Ruse (Rosgvardia) pentru regiunea ocupată Doneţk.

„Au existat informații că inamicul a reușit să ne împingă din unele poziții și că Urozhaine a devenit încercuit parțial, însă imediat după aceea a început un asemenea haos încât este imposibil să înțelegi cine este unde în momentul de față. Rugați-vă, frați ortodocși, pentru băieții noștri. Fie ca Dumnezeu să îi apere”, a adăugat Hodakovski.

Mesajul său a fost tradus de către Dmitri, fondatorul site-ului War Translated.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Statele Unite notează că Ucraina își continuă operațiunile ofensive de-a lungul graniței dintre regiunile Donețk și Zaporojie, „avansând marginal” pe 9 august. ISW citează de asemenea mai mulți bloggeri militari ruși care afirmă că trupele ucrainene au capturat din pozițiile rusești aflate la nord de Urozhaine și că au avansat și în alte direcții din zonă.

Pe harta publicată de ISW se poate observa de asemenea „protuberanța” sau umflătura în linia frontului invocată de Hodakovski în mesajul său, existând pericolul ca trupele rusești de aici să fie încercuite.

Alte surse afirmă că trupele rusești din sat s-au retras gradual către centrul său, situația exactă de aici nefiind întru totul clară, după cum menționa și comandantul Batalionului Vostok.

O altă hartă care prezintă presupusa dispunere a trupelor din localitate:

Armata ucraineană ar fi trimis unele dintre cele mai bune unități ale sale să încercuiasă satul aflat pe axa către Mariupol

O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare cu luptele de aici sugerează de asemenea că trupele ucrainene câștigă teren:

Alte imagini apărute pe platformele social media arată asaltul ucrainenilor cu un blindat BMP-3 capturat, analistul militar Rob Lee notând că satul ar fi apărat de Brigada 30 de Infanterie Motorizată și Brigada 30 de Artilerie din armata rusă, precum și de unitatea „Kaskad” a separatiștilor pro-ruși din Donețk.

Forbes notează că în această zonă a frontului cele mai puternice fortificații rusești se află în jurul Urozhaine și a satului Heorhiivka, aflat 16 kilometri mai la Sud. Ambele redute trebuie cucerite de ucraineni dacă aceștia vor să lanseze un efort concertat către orașul-port Mariupol ca parte a planurilor lor de a tăia în două forțele ruse din sudul țării și coridorul terestru către Crimeea.

Se crede că armata ucraineană a concentrat aici unele dintre cele mai bune trupe ale sale, Forbes notând că pe această axă a ofensivei au fost alocate 4 brigăzi de pușcași marini, un regiment de trupe aeropurtate și o brigadă de infanterie motorizată.

Potrivit informațiilor care circulă pe social media, trupele ucrainene au reușit încă de marți să treacă de câmpurile de mine care înconjoară satul. Situația este una în desfășurare.

Urmărește ultimele evoluții din a 533-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.