Luptătorii Wagner s-au retras sâmbătă din orașul Rostov pe Don după ce liderul lor, Evgheni Prigojin, le-a ordonat să se întoarcă la bazele lor pentru „a evita vărsarea de sânge". Evgheni Prigojin a declarat că oamenii săi au ajuns sâmbătă la 200 km de capitală. Luptătorii Wagner au cucerit orașul Rostov, aflat la sute de kilometri spre sud, înainte de a merge spre nord în convoi, transportând tancuri și camioane blindate și spărgând baricadele instalate pentru a-i opri.

Soldat ucrainean pe frontul din regiunea ZaporojieFoto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

07:31Noul articol LIVE, cu evenimentele de luni, este aici

Sinteza zilei:

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 487, LIVETEXT:

22:05Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a cerut duminică NATO să "consolideze" flancul estic al Alianţei dacă liderul grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, se stabileşte în Belarus, transmite AFP, potrivit Agerpres.

21:20 Duma de Stat lucrează la o lege care să reglementeze Grupul Wagner, potrivit lui Andrei Kartapolov, șeful Comitetului de Apărare, relatează CNN.

20:51În seara zilei de 24 iunie, Evgheni Prigojin a anunțat că mercenarii Wagner, care s-au oprit la câteva sute de kilometri de Moscova, se întorc la taberele lor „conform planului”, după ce cu o seară înainte a pornit o rebeliune armată împotriva conducerii armatei regulate a Rusiei. Surse Meduza spun că autoritățile au negociat cu Prigojin într-o formă sau alta încă din seara zilei de 23 iunie, când acesta a anunțat începerea „marșului justiției”, dar negocierile au continuat și sâmbătă, iar Prigojin a încercat să ia legătura cu Vladimir Putin, dar acesta „nu a vrut să vorbească cu el”. Care este filmul negocierilor

19:51Șeful grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, ”transmite salutări tuturor”, spune serviciul de presă al companiei acestuia, Concord, într-un e-mail adresat CNN, relatează postul american.

SUA consideră că rebeliunea lui Prigojin relevă „fisuri” la cel mai înalt nivel al statului

18:27Președintele rus Vladimir Putin și omologul său din Belarus, Aleksandr Lukașenko, au vorbit la telefon duminică dimineață, a informat agenția de presă Belta din Belarus, după ce sâmbătă au vorbit de două ori, relatează Reuters.

Lukașenko a negociat un acord cu liderul mercenar revoltat rus Evgheni Prigojin, care acceptase să detensioneze situația și să se mute în Belarus.

18:20Ministerul britanic al Apărării a estimat duminică, în raportul său zilnic despre evoluţia războiului din Ucraina, că armata ucraineană face "progrese tactice graduale, dar solide" în operaţiunile sale ofensive contra trupelor ruse în sudul şi estul Ucrainei, relatează agenţiile DPA şi EFE, potrivit Agerpres.

17:50Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat duminică că criza cauzată de provocarea fără precedent la adresa autorității președintelui Vladimir Putin de către luptătorii Wagner s-ar putea să nu se încheie încă și că ar putea dura săptămâni sau luni, relatează Reuters.

17:15Un consilier al ministrului ucrainean al apărării a descris rebeliunea Wagner din Rusia drept „cea mai ridicolă încercare de revoltă” din toate timpurile, relatează The Guardian.

16:49Odată cu retragerea mercenarilor dinspre Moscova după doar 24 de ore de la apelul la rebeliune al șefului Wagner, Evgheni Prigojin, acesta pare la o primă vedere perdantul conflictului deschis, mai ales că Rusia îl trimite acum în Belarus pentru a renunța la dosarul deschis împotriva sa. Imaginea președintele Vladimir Putin de om atotputernic s-a zguduit și ea un pic, dar deocamdată a supraviețuit. Ministrul apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu, al cărui cap îl cerea de fapt Prigojin, a rămas și el la conducerea ministerului. Așadar, care este marele perdant al acestei revolte armate? O analiză AFP încearcă să răspundă la această întrebare.

16:19Unde este Prigojin? Liderul mercenarilor Wagner este cunoscut pentru ieșirile furtunoase în care atacă șefii din armata rusă, iar revolta militară pornită vineri seară și înăbușită a doua zi a stârnit un adevărat haos în Rusia, sfindându-l pe președintele rus Vladimir Putin.De sâmbătă seară, cel care și-a câștigat porecla „bucătarul lui Putin” nu a mai fost văzut și nici serviciul de presă nu a mai transmis niciun mesaj de-al său.

15:36​Un interviu înregistrat pe 21 iunie cu Vladimir Putin a fost difuzat duminică de televiziunea de stat din Rusia, la o zi de la rebeliunea lui Prigojin. Liderul de la Kremlin spune că păstrează non-stop controlul asupra „operațiunii speciale” din Ucraina.

Armata rusă susține că a respins ofensivele ucrainene

14:33Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că a respins tentativele de atac ale forțelor ucrainene în regiunile ucrainene Donețk și Zaporojie, au relatat agențiile de presă rusești, citate de Reuters.

Departamentul rus al apărării a precizat că a respins 10 atacuri în zona Bahmut. Reuters preciează că nu a putut verifica imediat informațiile de pe câmpul de luptă.

14:19VIDEO „Au sărit ca popcornul în microunde”. Coloană militară rusească, distrusă în Zaporojie

13:45În timp ce toți ochii au fost ațintiți asupra tulburărilor interne din Rusia, luptele continuă pe linia frontului din Ucraina.

Imagini realizate agențiile de presă în regiunea Zaporojie arată soldați ucraineni care trag cu mortiere, pregătesc drone și sunt cu ochii în patru după vehiculele aeriene rusești fără pilot.

13:39Combatanţii grupării paramilitare ruse Wagner se retrag din regiunea rusă Voronej, situată la frontiera cu Ucraina, o etapă în marşul eşuat către Moscova lansat de către şeful lor, Evgheni Prigojin, anunţă duminică autorităţile locale, relatează AFP și news.ro.

„Unităţile grupării paramilitare Wagner îşi încheie retragerea din regiunea Voronej”, anunţă într-o postare pe Telegram guvernatorul regiunii Voronej Aleksandr Gusev.

Guserv dă asigurări că retragerea se desfăşoară „normal, fără incidente”.

h2: Forțele speciale cecene s-au întors pe front, potrivit presei ruse

13:33Producătorul danez de bere Carlsberg a informat că a semnat un acord privind vânzarea afacerii sale din Rusia, dar nu a dat publicităţii numele cumpărătorului sau valoarea tranzacţiei, care face obiectul unei analize extinse a autorităţilor de reglementare de la Moscova, transmit Reuters și Agerpres.

13:25Viceministrul de externe al Coreei de Nord, Im Chon Il, a declarat duminică, în cadrul unei întâlniri cu ambasadorul rus, că susține orice decizie a conducerii ruse pentru a face față recentei revolte, a relatat presa de stat nord-coreeană.

Viceministrul de externe, „și-a exprimat convingerea fermă că recenta rebeliune armată din Rusia va fi reprimată cu succes, în conformitate cu aspirația și voința poporului rus", a relatat agenția de știri de stat KCNA, potrivit Reuters.

Im a mai spus că el crede că armata rusă va „depăși încercările și chinurile și va ieși victorioasă în operațiunea militară specială împotriva Ucrainei", potrivit KCNA.

13:04Cum modelează câmpul de luptă insurgența lui Prigojin și ce consecințe vor fi pentru Putin

12:17Forțele speciale cecene desfășurate în regiunea rusă Rostov pentru a înăbuși rebeliunea mercenarilor Wagner s-au retras duminică, a anunțat agenția de presă TASS, citând un comandant, transmite Reuters.

Forțele speciale Akhmat se întorc acolo unde au luptat anterior, în zona „operațiunii militare speciale” pentru „eliberarea” localității ucrainene Mariinka, a declarat comandantul Apti Alaudinov, citat de agenția de presă.

Restricțiile din Rostov au fost ridicate, anunță oficialii ruși

12:12Toate restricțiile de transport din regiunea rusă Rostov au fost ridicate, inclusiv cele de pe autostrăzi, au anunțat duminică agențiile de presă ruse, citând oficiali locali, transmite Reuters.

„Autobuzele și gările funcționează în regim normal. Biletele sunt puse în vânzare, toate destinațiile sunt în grafic", a declarat Serghei Tizurin, ministrul adjunct al politicii regionale și comunicațiilor în masă pentru regiunea Rostov.

11:52Agenţiile de spionaj americane au cules informaţii care sugereau că liderul Wagner, Evgheni Prigojin, plănuia să acţioneze împotriva conducerii militare a Rusiei încă de la jumătatea lunii iunie, a relatat presa americană, conform The Guardian. Cu toate acestea, oficialii americani au păstrat tăcerea pentru a nu fi acuzați că orchestrează o lovitură de stat.

11:01Situația în jurul sediului central al Districtului militar de Sud al Rusiei din Rostov pe Don este calmă și traficul a fost reluat, a anunțat duminică agenția de presă de stat RIA, după ce Evgheni Prigojin și mercenarii săi au părăsit orașul, scrie Reuters.

Într-o înregistrare video de pe aplicația de mesagerie Telegram a agenției, despre care aceasta a spus că a fost făcută în orașul Rostov pe Don, un bărbat mătura o stradă, iar mașinile se deplasau pe o altă arteră.

Reuters preciează că nu a putut verifica în mod independent informațiile.

Sâmbătă târziu, Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner din Rusia, a fost văzut părăsind sediul militar districtual din Rostov pe Don după ce a pus capăt unei rebeliuni împotriva instituției militare ruse.

Televiziunea rusă de stat l-a discreditat pe Prigojin

10:57 Televiziunile din Rusia nu difuzează, de regulă, știrile negative care au legătură cu războiul. Mesajul președintelui rus Vladimir Putin despre revolta armată din Rostov, despre care a zis că este un act de trădare, a fost o surpriză, ținând cont că în timpul tentativei de lovitură de stat din 1991 a fost difuzată o casetă cu Lacul Lebedelor, scrie The Guardian.

10:00Ce s-a ascuns în spatele rebeliunii lui Evgheni Prigojin și semnele de întrebare rămase

Mercenarii Wagner au fost opriți din drum de Evgheni Prigojin chiar înainte să ajungă la Moscova, unde liderul formațiunii paramilitare anunțase o răfuială cu conducerea militară a Rusiei. La scurt timp, Kremlinul a anunțat că renunță la acuzațiile de trădare, iar Prigojin se va muta în Belarus.

09:45Festival de ironii după rebeliunea de o zi a lui Prigojin. Imaginile în care apare comandantul ucrainean al unei unități de drone „Ptakhi Madyar” (Păsările lui Magyar) din Bahmut au devenit virale. Robert Brovdi se uită pe o tabletă pentru a urmări cum evoluează luptele interne din Rusia în timp ce mănâncă popcorn.

09:10 Agenția Federală a Drumurilor din Rusia a îndemnat duminică locuitorii din regiunea Moscovei să se evite deplasarea pe marea autostradă M-4 „Don" până la ora locală 10.00, transmite Reuters.

08:41Profitând de luptele interne din Rusia, forțele ucrainene au lansat sâmbătă contraofensive simultane în mai multe direcții, potrivit ministrului adjunct al apărării ucrainene, Hanna Maliar, relatează CNN.

08:14 Mai multe publicații din Rusia care susțin războiul declanșat de președintele rus Vladimir Putin în urmă cu 16 luni au relatat, fără a oferi dovezi, că mai mulți soldați ruși au murit sâmbătă, în timpul rebeliunii lui Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

----------------

Evenimentele de sâmbătă privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro