Rusia a lansat vineri rachete asupra orașelor din Ucraina în timp ce oamenii dormeau, ucigând cel puțin 25 de civili în primele atacuri aeriene de amploare din ultimele aproape două luni, în timp ce Kievul a declarat că este aproape gata să lanseze un asalt uriaș pentru a recuceri teritoriul ocupat. Sâmbătă dimineață, un atac cu drone a avut loc în Sevastopol, un rezervor de combustibil care alimentează navele rusești din Marea Neagră fiind distrus.

Soldați ucraineni din brigada 80 își camuflează poziția de artilerie în direcția Bahmut, în timp ce războiul dintre Rusia și Ucraina continuă în regiunea DonețkFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Sinteza zile:

  • Un incendiu uriaș în orașul Sevastopol, din Crimeea, a fost stins sâmbătă după rușii au raportat un atac ucrainean cu drona asupra rezervoarelor de combustibil dintr-un depozit al marinei ruse.
  • Numărul morților după atacurile aeriene ale Rusiei asupra orașelor din Ucraina, de vineri dimineața, a crescut la cel puțin 25, inclusiv cinci copii. Echipele de salvare au oprit operațiunile de căutare ale supraviețuitorilor.
  • Postul de televiziune rus de stat Russia-1 a transmis imagini cu efectele atacurilor cu rachetă ale forțelor Moscovei asupra orașului Uman, unde au murit 23 de oameni, dar a susținut că arată imagini cu bombardamentele ucrainenilor asupra Donbasului, relatează jurnalista Julia Davis.
  • Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat vineri că este necesar să se asigure că invazia Rusiei în Ucraina nu reușește și că Seulul își analizează opțiunile în ceea ce privește ajutorul tehnic militar letal acordat Kievului, potrivit Reuters.
  • Ucrainenii spun că au fost distruse 10 rezervoare, rușii spun că au fost mult mai puține în incendiul din Sevastopol.
  • Ministerul de externe de la Kiev a anunţat sâmbătă că a înaintat note de protest Poloniei şi Uniunii Europene, apreciind că limitarea importurilor de grâu ucrainean este „categoric inacceptabilă"
  • Rusia a pierdut 190.040 de militari de la începutul invaziei, susține Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 430, LIVE-TEXT:

23:41O pictură murală a artistului stradal francez Christian Guemy, cunoscut sub pseudonimul C215, a apărut în centrul Kievului pe o clădire administrativă a Radei Supreme, a anunțat sâmbătă parlamentul ucrainean pe Facebook.

21:26 Rusia a avut la dispoziție aproape șase luni pentru a pregăti terenul pentru contraofensiva anticipată a Ucrainei din această primăvară, construind apărarea în teritoriul ocupat, lângă linia frontului, relatează CNN. Cu toate acestea, „dinții de dragon” par să nu reziste vehiculelor Marder ale soldaților ucraineni, care se pregătesc de contraofensivă, potrivit imaginilor video.

20:44 Ministrul ucrainean de finanţe, Sergii Marcenko, le-a transmis sâmbătă omologilor săi din statele Uniunii Europene că Ucraina va avea nevoie anul viitor de cel puţin 18 miliarde de euro ca ajutor macrofinanciar, sumă echivalentă celei oferite Kievului anul acesta de blocul comunitar, şi a cerut în plus începerea reconstrucţiei Ucrainei înainte să se termine războiul cu Rusia, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

20:18Un tribunal din Rusia a condamnat o femeie care critica războiul din Ucraina la plata unei amenzi de un milion de ruble, în ciuda faptului că ea a cerut o pedeapsă cu închisoarea, relatează The Guardian.

19:54Serviciul de informații militare al ministerului ucrainean al Apărării i-a îndemnat pe locuitorii Crimeei să stea departe de instalațiile militare în urma unui incendiu masiv la depozitul de combustibil declanșat sâmbătă de un presupus atac cu dronă la Sevastopol, relatează CNN.

19:07Din seria cum „minte Rusia poporul cu televizorul”, postul de televiziune rus de stat Russia-1 a transmis imagini cu efectele atacurilor cu rachetă ale forțelor Moscovei asupra orașului Uman, unde au murit 23 de oameni, dar a susținut că arată imagini cu bombardamentele ucrainenilor asupra Donbasului, relatează jurnalista Julia Davis.

18:43Cinci sate rusești de la granița cu Ucraina ar fi rămas fără curent după ce, spun autoritățile regionale, au fost bombardate de ucraineni

Ucrainenii au oprit operațiunile de căutare a supraviețuitorilor atacului rusesc din Uman

18:11Operațiunea de căutare și salvare din orașul ucrainean Uman s-a încheiat, după atacul mortal cu rachetă de vineri care a lovit un bloc de apartamente, potrivit serviciilor regionale de urgență și ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, Igor Klimenko.

Atacul a provocat moartea a cel puțin 23 de persoane – inclusiv șase copii – și toți au fost identificați, a spus Klimenko.

Trei băieți – inclusiv un copil de un an și jumătate și doi adolescenți de 16 și 17 ani – și trei fete – de 8, 11 și 14 ani – au fost uciși, a spus el.

Două persoane au fost ucise în Donețk, ceea ce face ca atacul de vineri al rușilor să să soldeze în total cu 25 de morți.

17:04De la invazia pe scară largă, unele țări au promis ajutor Ucrainei, dar nu au reușit să furnizeze în timp util, drept pentru care au „dezamăgit” statul aflat în război, a declarat președintele Volodimir Zelenski presei nordice, relatează Kyiv Independent.

Ucrainenii spun că nu au nicio informația că depozitul de Sevastopol a fost ținta unui atac ucrainean

16:50Un incendiu la un depozit de combustibil din orașul Sevastopol din Crimeea, cauzat de o lovitură cu drone, a fost stins complet, a declarat sâmbătă guvernatorul instalat de Moscova în Sevastopol, Mihail Razvozhaev. În timp ce ucrainenii spun că au fost distruse 10 rezervoare, rușii spun că au fost mult mai puține.Totodată, ucrainenii au dat vina pe judecata lui Dumnezeu pentru incendiu, fără a revendica atacul

16:20Aflat într-o vizită de trei zile în Ungaria, Papa Francisc a pledat sâmbătă pentru „eradicarea răului indiferenţei", în timpul unei întâlniri cu refugiaţi, majoritatea ucraineni, relatează AFP.

16:05Ocupația rusă susține că oraşul Nova Kahovka, situat în regiunea ucraineană Herson (sud), a rămas fără electricitate sâmbătă, din cauza unor tiruri ucrainene ”intensive” de artilerie,crelatează AFP, potrivit News.ro.

15:56Autoritățile din regiunea Herson se pregătesc pntru evacuarea populației în cazul în care forțele rusești vor intensifica bombardamentele, potrivit The Kyiv Independent.

Guvernatorul regional Oleksandr Prokudin a declarat sâmbptp că, din cauza creșterii atacurilor în regiunea Herson și în întreaga țară, a ordonat ca mijloacele de evacuare să fie pregătite pentru un număr mai mare de persoane.

El a declarat că au fost deja identificate rute sigure de ieșire din regiune.

Orașul Herson și așezările din jur se află deja sub tirul constant al artileriei rusești de când au fost eliberate în noiembrie, forțele rusești retrăgându-se pe malul estic al râului Nipru.

Kremlinul încearcă să îi convingă pe bărbați să se înroleze în armată

15:40Basmul rusesc despre „nepotul unui mareșal legendar” spus de Kremlin ca să aducă elitele pe picior de egalitate cu oamenii obișnuiți.

15:08Guvernul francez a dat undă verde pentru Framatome, o companie de energie nucleară susținută de stat, să participe la construirea a două reactoare nucleare în Ungaria, construcție condusă de corporația rusă Rosatom, relatează Le Monde, potrivit Kyiv Independent.

14:38Rusia va depune un protest diplomatic oficial față de ceea ce spune că este confiscarea ilegală de către autoritățile poloneze a școlii ambasadei sale din Varșovia, a declarat sâmbătă ambasadorul Moscovei în Polonia agențiilor de presă de stat ruse, relatează Reuters.

Serghei Andreev, ambasadorul, a spus că această mișcare a fost o încălcare a Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice, dar Polonia a spus că are dreptul să recupereze clădirea.

„Astăzi, autoritățile poloneze au decis să ia măsuri în forță, în ciuda faptului că aceasta este o clădire diplomatică, o clădire de școală”, a declarat Andreev pentru agenția de presă TASS.

"Aceasta este o acţiune ilegală şi o încălcare a Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice. Desigur că vom depune un protest", a spus agenţia de presă RIA, adăugând că se aşteaptă ca Moscova să cântărească eventualele represalii.

Canalul de știri de stat polonez TVP Info a raportat că poliția a fost prezentă în fața școlii de pe strada Kieleckiej din Varșovia sâmbătă dimineața.

13:30Autoritățile ucrainene au descoperit că un alt copil a fost ucis în atacul rusesc de vineri asupra orașului Uman, ridicând la cinci numărul copiilor morți, a anunțat sâmbătă ministrul de interne Ihor Klymenko, transmite The Kyiv Independent.

Potrivit ministrului, este vorba de doi băieți, de un an și 16 ani, și trei fete, în vârstă de opt, 11 și 14 ani.

Vineri dimineață, Rusia a declanșat primul său atac în masă din ultimele aproape două luni, vizând mai multe regiuni îndepărtate de câmpul de luptă și ucigând cel puțin 25 de persoane.

Atacul de la Uman a fost cel mai sângeros.

12:31Ministerul de externe de la Kiev a anunţat sâmbătă că a înaintat note de protest Poloniei şi Uniunii Europene, apreciind că limitarea importurilor de grâu ucrainean este „categoric inacceptabilă", transmite Reuters.

Coreea de Sud analizează dacă va ajuta Ucraina cu echipament militar letal

11:24 Raidul masiv cu rachete de croazieră de vineri sugerează că Rusia și-a schimbat tactica în ceea ce privește utilizarea loviturilor cu rază lungă de acțiune, însă Moscova are o problemă, susține ministerul britanic al Apărării în evaluarea de sâmbătă.

11:00Joe Biden ia în considerare posibilitatea de a vizita Finlanda, noul membru NATO, pentru a coincide cu summitul alianței militare din iulie din Lituania, a anunțat NBC News, citând trei oficiali americani familiarizați cu discuțiile, scrie The Guardian.

Rețeaua americană a precizat că discuțiile de la Casa Albă privind o potențială vizită a președintelui american au loc de mai multe luni și, potrivit oficialilor, nu a fost luată nicio decizie finală.

Orice vizită în Finlanda ar fi pentru un summit al mai multor țări nordice, nu pentru o vizită bilaterală, a declarat un oficial al administrației.

10:22Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat vineri că este necesar să se asigure că invazia Rusiei în Ucraina nu reușește și că Seulul își analizează opțiunile în ceea ce privește ajutorul tehnic militar letal acordat Kievului, potrivit Reuters.

10:09În satul Bokovo-Khrustalnoe, regiunea Lugansk, militarii rușii jefuiesc casele ucrainenilor, susține Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, scrie Ukrainska Pravda.

Rusia a pierdut peste 190.000 de militari ruși

09:16Rusia a pierdut 190.040 de militari de la începutul invaziei, susține Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

În ultimele 24 de ore, 580 de soldați au fost uciși pe front.

Printre pierderile suferite de Moscova se numără și: 3.697 de tancuri, 7.184 de vehicule blindate de luptă, 2.908 de sisteme de artilerie, 543 de lansatoare multiple de rachete, 294 de sisteme de apărare antiaeriană, 308 aeronave, 294 de elicoptere, 2.471 de drone, 932 de rachete de croazieră, 18 ambarcațiuni, 5.836 de echipamente auto și autocisterne, 355 de echipamente speciale.

09:08 Grupul de mercenari Wagner, care conduce asaltul asupra Bahmut din Ucraina și care a fost implicat în conflicte în Africa, ar putea înceta în curând să mai existe, a declarat fondatorul Evgheni Prigojin pentru un blogger rus, într-un clip videoo care a fost publicat vineri, transmite Reuters.

08:20Centrul de comandă al Flotei Ruse din Crimeea, atacat cu drone

​Guvernatorul instalat de Moscova în Sevastopol, Mihail Razvozhaev, a declarat că în noaptea de vineri spre sâmbătă un rezervor de combustibil a luat foc în golful Kazachya, după un atac cu dronă, relatează publicația The Kyiv Independent.

01:20Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Forţele Aeriene ale ţării sale au reuşit să doboare majoritatea rachetelor ruseşti – 21 din 23, referindu-se la atacurile cu rachete în urma cărora 25 de persoane au fost ucise, potrivit News.ro.

”Dacă nu era aşa, statul terorist ar fi reuşit să facă mai multe victime, să ia mai multe vieţi. Şi asta dovedeşte, încă o dată, că putem opri teroarea şi salva oamenii doar cu arme. Apărare aeriană, aeronave moderne”, a subliniat el.

00:30 Rusia are mulţi susţinători în SUA şi în Europa, care sprijină Ucraina în confruntarea cu armata rusă, a declarat vineri preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit EFE, potrivit Agerpres.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Rusia a atacat vineri dimineața devreme mai mullte orașe din Ucraina, inclusiv capitala Kiev și din regiunile centrale și sudice, potrivit presei și oficialilor, informează Reuters.
  • Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Forţele Aeriene ale ţării sale au reuşit să doboare majoritatea rachetelor ruseşti – 21 din 23, referindu-se la atacurile cu rachete în urma cărora 25 de persoane au fost ucise.
  • Rusia are mulţi susţinători în SUA şi în Europa, care sprijină Ucraina în confruntarea cu armata rusă, a declarat vineri preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit EFE.
  • Sistemele de artilerie autopropulsate Caesar, de fabricație franceză, furnizate de Danemarca au ajuns în Ucraina, a anunaț Oleksii Reznikov, ministrul apărării al Ucrainei.
  • Comisia Europeană a anunțat vineri că a ajuns la un acord cu cinci state UE, printre care Polonia, România și Ungaria, pentru a garanta tranzitul cerealelor ucrainene, după interdicțiile de import impuse de mai multe dintre aceste țări și considerate „inacceptabile” de Bruxelles, relatează AFP.
  • Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat vineri un decret care mărește în mod oficial pedeapsa maximă pentru trădare la închisoare pe viață, ca parte a eforturilor de a reprima disidența după începerea războiului din Ucraina de anul trecut, relatează Reuters.
  • O analiză internă comandată de Amnesty International și care a fost scursă publicației New York Times a concluzionat că au existat deficiențe semnificative într-un raport controversat realizat de grupul pentru drepturile omului care acuza Ucraina că pune în pericol în mod ilegal cetățenii prin plasarea forțelor armate în zone civile, relatează The Guardian.
  • Președintele Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia trebuie să acționeze rapid pentru a contracara ceea ce el a numit „agresiunea economică” a Occidentului, adăugând că Moscova va extinde legăturile cu țările din Eurasia, Africa și America Latină, relatează Reuters.

------------------

Evenimentele de vineri privind războiul au fost LIVE aici pe HotNews.ro