Din seria cum „minte Rusia poporul cu televizorul”, postul de televiziune rus de stat Russia-1 a transmis imagini cu efectele atacurilor cu rachetă ale forțelor Moscovei asupra orașului Uman, în care au murit 23 de oameni, dar a susținut că arată imagini cu bombardamentele ucrainenilor asupra Donbasului, relatează jurnalista Julia Davis.

Un bloc din orașul Uman a fost lovit de o rachetă ruseascăFoto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

„Noaptea trecută, soldații ucraineni au bombardat din nou Donbas, Nikolske, Yakovlivka, Iasînuvata au fost lovite. Au fost bombardate de peste 20 de ori. În ultimele 24 de ore, forțele Kievului au lovit Republica Donețk cu aproape 260 de proiectile”, spune prezentatorul Russia-1.

La primele ore ale dimineții de vineri Rusia a lansat primul val major de lovituri cu rachete de croazieră împotriva Ucrainei de la începutul lunii martie 2023.

Deși Ucraina a doborât majoritatea rachetelor, cel puțin 25 de civili au fost uciși, 23 în Uman, iar doi în Donețk.

Operațiunea de căutare și salvare din orașul ucrainean Uman s-a încheiat sâmbătă, după atacul mortal cu rachetă de vineri care a lovit un bloc de apartamente, potrivit serviciilor regionale de urgență și ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, Igor Klimenko.

Ucrainenii din centrul orașului Uman au înființat un memorial improvizat pentru victimele atacului rusesc cu rachete care a lovit vineri un bloc de apartamente, potrivit CNN.

O echipă CNN de la fața locului i-a văzut sâmbătă pe membrii unei familiei așteptând știri despre cei dragi, inclusiv o femeie care ținea un ursuleț de pluș. Locuitorii au lăsat flori și animale de pluș la memorial; alții au adus fotografii.