Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat vineri că este necesar să se asigure că invazia Rusiei în Ucraina nu reușește și că Seulul își analizează opțiunile în ceea ce privește ajutorul tehnic militar letal acordat Kievului, potrivit Reuters.

Yoon Suk-yeolFoto: South Korea Presidential Office / Associated Press / Profimedia Images

Într-un discurs susținut la Universitatea Harvard, în a cincea zi a unei vizite de stat pentru a marca cea de-a 70-a aniversare a alianței dintre SUA și Coreea de Sud, Yoon a declarat că invazia rusă reprezintă o încălcare a dreptului internațional și a drepturilor ucrainenilor.

"Ar trebui să dovedim că astfel de încercări nu vor ajunge niciodată la succes, pentru a bloca alte încercări care vor fi făcute în viitor", a spus el.

Yoon a fost întrebat despre posibilitatea ca Seulul să ofere ajutor letal Ucrainei, și a răspuns: "Nu este posibil”.

"Urmărim îndeaproape situația care se întâmplă pe câmpul de luptă din Ucraina și vom lua măsuri adecvate pentru a respecta normele internaționale și dreptul internațional. În acest moment, monitorizăm îndeaproape situația și luăm în considerare diverse opțiuni", a pus el.

Yoon a declarat pentru Reuters, într-un interviu acordat săptămâna trecută înainte de a pleca în Statele Unite, că Seulul și-ar putea extinde sprijinul pentru Ucraina dincolo de ajutorul umanitar și economic dacă aceasta va fi supusă unui atac civil pe scară largă, semnalând pentru prima dată o schimbare a poziției sale împotriva înarmării Ucrainei.