Rusia a anunțat că expulzează peste 20 de diplomați germani pentru a răspunde unei decizii similare a Germaniei. Berlinul nu a confirmat încă nicio expulzare de diplomați, dar a precizat că sosirea unui avion guvernamental rus la Berlin are legătură cu această chestiune. Potrivit RIA Novosti, Germania a decis să expulzeze peste 20 de ruși.

Razboi in UcrainaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 424, LIVE-TEXT:

00:30Volodimir Zelenski, în mesajul de duminică seară: „Victoria noastră în acest război va fi comună pentru toţi cei care au făcut-o posibilă”

Întreg mesajul transmis duminică seara către compatrioţi de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost consacrat mulţumirilor şi recunoştinţei exprimate faţă de cei care luptă pe front şi în spatele frontului, în condiţiile în care anumite mişcări de trupe observate la Herson au trezit bănuieli că aşteptata contraofensivă ucraineană ar fi foarte aproape să înceapă.

23:45 Franţa promite Ucrainei nave, autobuze şi şine pentru căile ferate

Guvernul francez a promis duminică că va furniza nave, autobuze şi şine pentru căile ferate Ucrainei, a cărei infrastructură de transport a fost grav avariată de invazia rusă.

Ministrul delegat pentru Transporturi, Clement Beaune, care a încheiat duminică o vizită de patru zile în Ucraina, a cerut companiilor franceze, „de acum înainte”, „să fie prezente, mai ales în sectorul transporturilor”.

23:07Manifestaţie la Paris pentru impunerea de sancţiuni împotriva soţiei unui oficial rus. „O familie de criminali de război”

Zeci de manifestanţi au cerut duminică la Paris ca Uniunea Europeană să-şi extindă sancţiunile împotriva Rusiei asupra soţiei viceministrului rus al Apărării Timur Ivanov, acuzat de eludarea măsurilor coercitive europene. Este vorba despre Svetlana Maniovich, de care oficialul rus a divorţat în vara anului 2022 pentru a o proteja. Înainte de divorţ, aceasta şi-a schimbat numele în cel de Ivanova, dar viceministrul Apărării rămâne singura ei sursă de sprijin financiar.

O investigaţie realizată de fundația lui Navalnîi referitoare la Svetlana Maniovich arată o viaţă de lux în Europa, cu vacanţe în Saint-Tropez, în sudul Franţei, şi maşini Rolls-Royce.

Îl va convinge Prigojin pe Putin?

22:30 Cum ar putea decide contraofensiva ucraineană lupta pentru influenţă la Kremlin. Şoigu şi Gherasimov ar fi apelat la Prigojin pentru a lupta cu încăpăţânarea lui Putin

Finanţatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, încearcă probabil să îl convingă pe preşedintele rus Vladimir Putin să treacă în defensivă înaintea unei potenţiale contraofensive ucrainene. Retorica lui, care în mod greşit a fost interpretată ca un apel la încetarea războiului, vizează de fapt să determine o îngheţare a conflictului, o pauză care să permită o refacere a forţelor puternic slăbite ale Moscovei, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), în ultima sa evaluare.

21:48Imagini cu soldații ucraineni care se antrenează pe vehicule blindate americane Bradley și care au fost deja vopsite în camuflajul armatei ucrainene:

Noi critici față de comentariile ambasadorului chinez

21:10 Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a criticat la rândul său declaraţiile făcute de ambasadorul Chinei în Franţa, Lu Shaye, care a negat suveranitatea ţărilor rezultate din Uniunea Sovietică şi a pus sub semnul întrebării apartenenţa peninsulei Crimeea la Ucraina.

Într-o postare pe Twitter, Podoliak spune că statutul țărilor post-sovietice este „consacrat în dreptul internațional”, el denunțând totodată și comentariile ambasadorului chinez cu privire la Crimeea, care a fost ocupată de Rusia în 2014.

20:13Ceasiv Iar, poarta de intrare în „iadul” de la Bahmut. Oraşul e transformat într-o mare unitate militară

Se află la doar 15 kilometri de Bahmut şi joacă un rol logistic extrem de important în războiul de pe frontiera de est. Orăşelul Ceasiv Iar este „poarta” de intrare şi ieşire din „iad” pentru soldaţii ucraineni angrenaţi în apărarea Bahmutului. Militarii care intră în luptă trec mai întâi pe aici, pentru a cunoaşte de la camarazii lor situaţia din teren. Tot pe aici trec şi cei care au norocul să se întoarcă de pe front, relatează Agerpres, într-un reportaj la fața locului.

19:55După Franța, și țările baltice - Estonia, Letonia și Lituania - și-au exprimat consternarea după ce ambasadorul Chinei la Paris a pus sub semnul întrebării suveranitatea nu numai a Ucrainei, ci și a tuturor fostelor republici sovietice, inclusiv a statelor baltice.

Comentariile ambasadorului chinez Lu Shaye, făcute într-un interviu televizat vineri seară, ridică noi întrebări cu privire la încrederea pe care președintele francez Emmanuel Macron a acordat-o Chinei pentru a acționa ca mediator între Rusia și Ucraina, scrie The Guardian.

Lavrov, furios că jurnaliştii ruşi nu au primit vize în SUA

19:17Lavrov spune că Moscova „nu va ierta” SUA pentru faptul că au refuzat să elibereze vize jurnaliştilor ruşi

Moscova „nu va ierta” Statele Unite pentru faptul că au refuzat să elibereze vize jurnaliştilor ruşi care îl însoţesc pe şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, luni şi marţi la ONU, a declarat duminică ministrul rus înainte de plecarea sa la New York. „Nu vom uita, nu vom ierta”, a avertizat Lavrov în faţa presei, denunţând o decizie „laşă” a Washingtonului.

18:38 Atacul asupra Harkov: O familie a scăpat cu viaţă după ce o rachetă rusească a căzut în curtea casei - FOTO

O rachetă a explodat în curtea unei case din satul Kotliary din nord-estul Ucrainei, distrugând două locuinţe şi avariind alte zece. Potrivit localnicilor, nicio persoană nu a fost ucisă sau rănită, însă pagubele materiale sunt foarte mari, transmite corespondentul Agerpres.

Amintim că armata rusă a lansat sâmbătă seară cinci rachete asupra regiunii Harkov. Una dintre ele a explodat în aer deasupra unei fabrici de conserve, serele şi mai multe clădiri fiind avariate.

17:25 Două persoane rănite după bombardamente ale rușilor în regiunea Herson, relatează The Kyiv Independent.

Forțele ruse au bombardat duminică satul Kizomys din așezarea Bilozerka, regiunea Herson. Doi civili au fost răniți, a anunțat guvernatorul regiunii, Oleksandr Prokudin.

Potrivit lui, este vorba de două femei, una în vârstă de 85 de ani, iar cealaltă de 57 de ani. Ambele au fost transportate la spital în orașul Herson.

O școală din localitate și alte 25 de case au fost avariate în urma bombardamentului.

Dmitri Medvedev face noi amenințări

16:23 Băncile centrale acumulează aur, ca răspuns la tensiunile geopolitice

Băncile centrale care gestionează rezerve valutare în valoare de mii de miliarde de dolari au început să acumuleze aur, pe măsură ce tensiunile geopolitice, inclusiv războiul din Ucraina, le-au forţat să îşi revizuiască strategiile de investiţii, informează cotidianul Financial Times.

15:57 Papa Francisc a cerut duminică „să nu-i uităm pe ucrainenii afectați de război”, înainte de plecarea sa de vineri spre Ungaria, o țară central-europeană condusă de premierul naționalist și rusofil Viktor Orban.

„Vă cer tuturor să mă însoțiți cu rugăciunile voastre în această călătorie” spre „centrul Europei, asupra căreia continuă să sufle vântul înghețat al războiului, în timp ce strămutarea atâtor oameni pune pe ordinea de zi probleme umanitare urgente”, a spus el după tradiționala rugăciune duminicală în public în Piața Sfântul Petru.

„Să nu-i uităm pe frații și surorile noastre din Ucraina, încă afectați de acest război”, a spus el.

15:37Dmitri Medvedev, furios din cauza „unei idei a idioților din G7”. Noile amenințări ale fostului președinte rus

Rușii spun că au mai avansat în Bahmut

15:21 Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podolyak a avut pe Twitter o reacție dură la declarația ambasadorului chinez din Franța privind Crimeea:

„Toate țările din Uniunea post-sovietică au un statut suveran clar, consacrat în dreptul internațional. Cu excepția Rusiei, care a ocupat în mod fraudulos un loc în Consiliul de Securitate al ONU. Este ciudat să auzi o versiune absurdă a `istoriei Crimeii` de la un reprezentant al unei țări care este foarte scrupuloasă privind istoria sa milenară. Dacă vrei să fii un actor politic important, nu repeți ca papagalul propaganda outsiderilor ruși...”

14:37 Ministerul rus al Apărării a afirmat că forțele sale au capturat și mai mult teritoriu în orașul Bahmut, în timp ce își continuă încercarea de a prelua controlul total al orașului.

Moscova că trupele au cucerit încă două cvartale în districtele vestice ale Bahmutului și că unitățile aeropurtate asigură întăriri dinspre nord și sud. (Reuters)

14:18 Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat duminică că, în cazul în care G7 va interzice exporturile către Rusia, Moscova va răspunde prin rezilierea acordului privind cerealele din Marea Neagră, care permite exporturi vitale de grâne din Ucraina. (Reuters)

Ucraina pregătește ceva pe malul estic al Niprului

13:39 Rusia: Tribunalele au dat amenzi de 21 miliarde de ruble pentru refuzul de a şterge informaţii interzise pe internet

13:36 Klaus Iohannis a afirmat, într-un mesaj transmis, duminică, de Ziua Forţelor Terestre, că această componentă a Armatei României are un rol determinant în garantarea suveranităţii, a independenţei şi a unităţii statului, a integrităţii teritoriale a ţării şi a democraţiei constituţionale.

„Actuala criză de securitate din Europa, generată de agresiunea militară neprovocată şi brutală a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, a scos în evidenţă încă o dată importanţa Forţelor Terestre române în asigurarea securităţii ţării noastre şi a Flancului Estic al NATO”, a spus șeful statului.

13:05 Noua estimare ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 690 de soldați, 3 tancuri, 1 alt blindat, 12 diferite vehicule, 5 piese de artilerie, 1 elicopter, 2 echipamente speciale și 4 drone:

12:36VIDEO Ce pregătesc ucrainenii în Herson? Rușii admit că inamicul și-a creat poziții pe malul estic al Niprului

Deținuții lui Prigojin își terorizează concetățenii

12:15VIDEO Soldații ucrainenii, filmați când reușesc să arunce în aer un buncăr improvizat al rușilor cu o mină antitanc

11:25 VIDEO Soldat rus din tranșee, lichidat de un ucrainean de la câțiva metri. Colegul ucraineanului a vrut însă să se asigure că e mort

10:36 Deținuții grațiați după ce au luptat pentru Wagner s-au întors să-și ucidă și terorizeze concetățenii / Prigojin e de partea lor: „Poliţia ar trebui să vă trateze cu respect”

10:07 Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât un elicopter rusesc Mi-24 și patru drone, inclusiv drone de recunoaștere de fabricație rusă Orlan-10 și Zala, precum și două drone kamikaze, a anunțat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei în actualizarea sa de dimineață. (Kyiv Independent)

Rusia se zbate să facă rost de noi voluntari

09:18 Evaluarea britanică de duminică dimineață pune lupa pe încercările Moscovei de a genera noi forțe de luptă:

  • Ministerul rus al Apărării a lansat o nouă campanie majoră de recrutare de voluntari. În cadrul unei campanii de amploare, au apărut reclame pe site-urile rusești de socializare, pe panouri publicitare și la televizor.
  • Noile reclame fac apel la mândria masculină a potențialilor recruți, solicitând „bărbați adevărați", subliniind totodată beneficiile financiare ale înrolării.
  • De când accesul său la recrutarea prizonierilor a fost oprit, compania militară privată Wagner concurează, de asemenea, pentru rezerva limitată de bărbați ruși în vârstă de luptă.
  • Rămâne foarte puțin probabil ca această campanie să atragă obiectivul anunțat de Ministerul Apărării - 400.000 de voluntari.
  • Autoritățile încearcă, aproape sigur, să amâne cât mai mult timp posibil declararea unei mobilizări obligatorii, pentru a minimiza disensiunile interne.

09:10Țările G7 condamnă Rusia pentru folosirea alimentelor ca „ca instrument destabilizator şi de coerciţie geopolitică"

07:56 Franța spune că e „consternată” de declarația ambasadorului chinez privind Crimeea

00:30 VIDEO Zelenski: Rusia foloseşte centrala nucleară de la Zaporojie pentru a şantaja lumea cu un dezastru

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Cel puțin cinci rachete rusești au lovit orașul Harkov din estul Ucrainei și districtele din jur sâmbătă seara târziu, provocând unele pagube clădirilor civile, au spus autoritățile locale.
  • Ministerul rus al Apărării a afirmat că forțele sale au capturat alte trei cvartale în partea de vest a orașului ucrainean Bahhmut.
  • Unități din Belarus s-au întors acasă din Rusia sâmbătă, după ce s-au antrenat pentru a învăța cum să folosească sistemul de rachete tactice Iskander pentru a lansa arme nucleare, a anunțat Ministerul belarus al Apărării.
  • Rusia își sfătuiește cetățenii să evite călătoriile în Canada, invocând ceea ce numește numeroase cazuri de discriminare împotriva rușilor, inclusiv violență fizică, a anunțat sâmbătă ministerul său de externe.
  • Ucraina intenționează să implementeze un software de la furnizorul american de analiză a datelor Palantir Technologies pentru a o ajuta să urmărească în justiție crimele de război comise de Rusia.
  • Grupul celor șapte puteri economice (G7) a cerut „prelungirea, implementarea completă și extinderea" unui acord esențial pentru exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Rusia a semnalat clar că nu va permite ca acordul să continue după 18 mai.
  • O cincime dintre luptătorii Wagner recrutaţi din închisori sunt purtători HIV. Se estimează că 20% dintre mercenarii recrutaţi dintre deţinuţii din Rusia sunt seropozitivi.
  • Lula da Silva revine cu propunerea privind o soluţie negociată între Ucraina şi Rusia. „Brazilia nu vrea să participe la război, dar vrea să construiască pacea”.
  • Invadarea Ucrainei a dus la dublarea comerțului româno-ucrainean. În 2022, în top export figurează elicoptere, avioane și combustibili.
  • Mii de persoane au fost evacuate în orașul rus Belgorod, aflat aproape de granița cu Ucraina, după ce a fost găsit o bombă, la două zile după ce un avion de război rusesc a aruncat accidental o bombă asupra orașului
  • Rusia pledează pentru relaţii reciproc avantajoase şi de bună vecinătate cu Republica Moldova, dar Chişinăul nu a dat deocamdată semne că ar fi dispus să revină la dialogul cu Moscova, a declarat ministrul rus adjunct de externe Mihail Galuzin.
  • Bahmutul este „iadul pe pământ”, „orașul în care nu există loc viu", spun soldații ucraineni care au trăit teroarea confruntărilor din orașul unde se duc cele mai crâncene lupte contra invadatorilor ruși.

---------------------