Guvernul francez a promis duminică că va furniza nave, autobuze şi şine pentru căile ferate Ucrainei, a cărei infrastructură de transport a fost grav avariată de invazia rusă.

Cale ferată distrusă în UcrainaFoto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia Images

Ministrul delegat pentru Transporturi, Clement Beaune, care a încheiat duminică o vizită de patru zile în Ucraina, a cerut companiilor franceze, „de acum înainte”, „să fie prezente, mai ales în sectorul transporturilor”, relatează Agerpres, citând agenția franceză de presă France-Presse.

Potrivit Ministerului francez pentru Tranziţie Ecologică, „cele mai recente evaluări estimează costul reconstrucţiei Ucrainei la 383 de miliarde de euro”, dintre care 83 de miliarde doar pentru infrastructura de transport.

Beaune „a luat iniţiativa de a reuni la întoarcerea sa în Franţa liderii principalelor companii franceze din sectorul transporturilor pentru a-şi accelera mobilizarea pentru Ucraina”, a adăugat ministerul într-un comunicat de presă.

Între timp, Franţa a promis că va „dona ambarcaţiuni-pilot” şi că va mobiliza „expertiza tehnică a Porturilor HAROPA (care gestionează porturile de pe Sena) pentru a creşte exporturile de cereale”. De asemenea, va trimite „autobuze suplimentare în Ucraina pentru a asigura transportul şcolar, pe lângă cele 30 de vehicule deja livrate”, potrivit comunicatului.

Franţa s-a angajat „să furnizeze Ucrainei 20.000 de tone de şine, să reconstruiască câteva sute de kilometri de căi ferate” avariate de lupte şi bombardamente şi „zece generatoare suplimentare de 1,5 tone, în plus faţă de cele 20 ce urmează să fie livrate în săptămânile următoare căilor ferate ucrainene”.

Totodată, „Franţa primeşte zece controlori de trafic aerian ucraineni la ENAC (Şcoala Naţională de Aviaţie Civilă) pentru a pregăti pentru redeschiderea cerului ucrainean”, a spus ministerul.

„De la începutul conflictului, Franţa oferă sprijin militar, care este foarte important, dar există şi sprijin civil, inclusiv în efortul de război, care este vital”, a explicat Clement Beaune, citat în comunicatul de presă.

___