​Trupele ucrainene duc bătălii grele pentru controlul orașului Vuhledar, aflat la sud-vest de Donețk, în estul Ucrainei. Ambele tabere beligerante revendică victoria, potrivit AFP. Volodimir Zelenski a descris situația din prima linie ca fiind „extrem de încordată”, în special în regiunea Donețk, unde Rusia își intensifică ofensiva.

Război în Ucraina - Forțele ucrainene trag cu un tun autopropulsat 2S3 AkatsiyaFoto: Justin Yau / ddp USA / Profimedia Images

Cele mai importante informații despre războiul din Ucraina - ziua 339

23:40 În mesajul său de sâmbătă seară, Volodimir Zelenski a catalogat drept „vitală” aprovizionarea armatei ucrainene cu rachete cu rază lungă de acțiune, precum ATACMS, în urma atacurilor recente rusești.

„Vom face tot ce vom putea pentru a ne asigura că partenerii deschid această aprovizionare vitală, în special de ATACMS și alte arme similare”, a spus Zelenski. „Pentru că sunt necesare pentru a proteja viața; protejarea unor orașe precum Kostiantynivka sau, de exemplu, Harkov”.

22:30Un înalt oficial ucrainean, Oleksii Danilov, secretarul Consiliului pentru Apărare și Securitatea Naţională de la Kiev, spune că Rusia pregătește un nou val de ofensive pentru a marca împlinirea unui an de la declanşarea invaziei sale în Ucraina, pe 24 februarie.

Potrivit lui Danilov, trupele rusești ar fi „primit sarcina” de a trece „dincolo de granițele” regiunilor estice Donețk și Lugansk.

21:55 Armata Poloniei înregistrează un nivel record de recrutări de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina

Armata poloneză a recrutat anul trecut 13.742 de noi soldaţi profesionişti, a anunţat ministrul polonez al apărării Mariusz Blaszczak. „Acesta este un record de la abolirea conscripţiei”, a adăugat ministrul.

21:06UE vrea judecarea rapidă a crimelor comise în războiul din Ucraina

Miniştrii de justiţie din cele 27 de ţări membre UE, reuniţi la Stockholm, au afirmat că Uniunea Europeană doreşte tragerea la răspundere cât mai rapid a celor vinovaţi de crimele „oribile” comise în războiul din Ucraina. Oficialii europeni nu sunt însă de acord şi în privinţa metodelor de urmărire penală şi de căutare a dovezilor, nici în legătură cu despăgubirile pentru distrugerile provocate de război.

19:45Trei morţi şi 14 răniţi în urma atacului cu rachetă din Kostiantynivka. „Tocmai ieşisem din casă”

Trei persoane au murit şi 14 au fost rănite sâmbătă în urma atacului rusesc cu rachetă din oraşul Kostiantynivka din regiunea Doneţk, potrivit autorităţilor locale. Victimele sunt doi bărbaţi, de 33 şi respectiv 36 de ani, precum şi o femeie de 70 de ani care fugise din Herson după ocuparea oraşului, relatează Agerpres într-un reportaj de la fața locului.

„Noi tocmai ieşisem din casă. (...) Am decis să părăsim oraşul şi am mers să cumpărăm o cuşcă pentru pisică şi atunci s-a întâmplat. Eram aproape de casă. Scara noastră şi a doua scară au avut de suferit cel mai mult. Racheta a căzut în faţă, între primul şi al doilea garaj”, a povestit o femeie.

19:18Etnicii maghiari din Ucraina au răspuns declarației șefului Ministerului de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, cu privire la presupusa mobilizare forțată a maghiarilor în regiunea Transcarpatia.

Discuții pentru rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de luptă

18:57 Kievul și aliații săi occidentali sunt angajați în discuții „rapide” cu privire la posibilitatea de a echipa țara cu rachete cu rază lungă de acțiune și avioane militare, a declarat pentru Associated Press, Mihailo Podolyak, consilierul lui Volodimir Zelenski.

„Susținătorii Ucrainei din vest „înțeleg necesitatea de a furniza avioane capabile să sprijine vehiculele blindate de luptă pe care SUA și Germania le-au promis la începutul lunii”. Cu toate acestea, Podolyak a spus că unii dintre partenerii occidentali ai Ucrainei mențin o atitudine „conservatoare” față de livrările de arme.

18:32SUA au creat un institut care să monitorizeze și să investigheze eventuale fraude și acte de corupție care ar putea deturna sprijinul poporului american în Ucraina, scrie presa ucraineană.

Pe 18 ianuarie, pe site-ul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a apărut documentul „Planul strategic de supraveghere pentru asistența pentru Ucraina”. Documentul amintește că Congresul SUA a alocat ajutoare în valoare de peste 113 miliarde de dolari pentru a sprijini Ucraina, sprijin care se realizează prin intermediul a 11 organisme și instituții de stat .

17:54Rusia a acuzat sâmbătă armata ucraineană că a ucis 14 oameni şi a rănit alţi 24, bombardând un spital din regiunea Lugansk, în estul separatist al Ucrainei, informează AFP şi EFE.

17:05 Șefa Comisiei Europene asigură Kievul de sprijin necondiţionat

Ursula von der Leyen a declarat sâmbătă, înainte de summitul UE-Ucraina de săptămâna viitoare, că Ucraina beneficiază de sprijin necondiţionat din partea blocului comunitar şi că această ţară trebuie să reziste în faţa atacurilor ruseşti pentru a apăra valorile europene.

16:40Japonia adoptă noi sancțiuni împotriva Rusiei

Guvernul de la Tokyo a aprobat sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei, într-o ședință de cabinet vineri, potrivit televiziunii publice NHK, citată de CNN.

Potrivit sursei citate, noile sancțiuni includ:

- interzicerea exporturilor către alte 49 de entități

- înghețarea activelor a trei entități și a 36 de persoane ce au legături cu guvernul de la Moscova și cu grupurile pro-ruse din Ucraina

- adăugarea unor noi produse pe lista de exporturi interzise către Rusia

Un reprezentant al guvernului nipon a vorbit după ședința de guvern cu jurnaliștii și le-a declarat că Japonia va continua să colaboreze cu comunitatea internațională și să sprijine Ucraina.

Kievul îl convoacă pe ambasadorul Ungariei după declarații ale lui Orban

16:00Viktor Orban, declarații „complet inacceptabile” despre Ucraina. Kievul îl convoacă pe ambasadorul Ungariei

Ministerul ucrainean de Externe îl va convoca pe ambasadorul Ungariei pentru a-și exprima nemulțumirea față de comentariile „complet inacceptabile” făcute de premierul ungar Viktor Orban cu privire la Ucraina, a informat Kievul.

Potrivit purtătorului de cuvânt al MAE ucrainean, Orban le-a declarat jurnaliștilor că Ucraina este un „no man’s land” și a comparat-o cu Afganistanul.

15:10 Premierul Poloniei îndeamnă naţiunile aflate în „închisoare” în Rusia „să se elibereze”

„Cecenia şi-ar putea obţine independenţa”, consideră premierul polonez Mateusz Morawiecki, care îndeamnă, într-un interviu acordat publicaţiei franceze LCI, şi „alte naţiuni din Federaţia Rusă” - care sunt, în opinia sa, „în închisoare” - „să se elibereze”.

14:25 Olaf Scholz către germani, despre decizia de a trimite tancuri grele Ucrainei: „Aveţi încredere în guvern!”

Cancelarul Olaf Scholz i-a îndemnat sâmbătă pe cetăţenii germani să aibă încredere în decizia guvernului său de a furniza tancuri Leopard 2 Ucrainei, promiţând să aibă mereu în atenţie „securitatea” Germaniei.

13:35Unităţi ale forţelor de apărare ucrainene au respins în ultimele 24 de ore atacurile invadatorilor ruşi în perimetrul a 12 aşezări din regiunile Lugansk şi Doneţk, în estul Ucrainei, a informat sâmbătă Statul Major General al armatei ucrainene, citat de agenţia de presă oficială Ukrinform.

13:15În regiunea Harkov, peste 400 de morți descoperiți în teritoriile eliberate de ruși rămân neidentificați, a anunțat Poliția Națională a Ucrainei pe Facebook .

12:35Președintele Volodimir Zelenski a spus sâmbătă că numai după ce teroarea și agresiunea Federației Ruse vor fi oprite se va putea vorbi despre participarea acesteia la mișcarea olimpică. „Principiile olimpice și războiul sunt fundamental opuse unul altuia. „Rusia trebuie să oprească agresiunea și teroarea și numai după aceea se va putea vorbi despre participarea Rusiei la mișcarea olimpică”, a scris el pe Telegram.

12:17 ​Transferurile de bani din Rusia către Kazahstan, Uzbekistan, Kârgâzstan, Armenia și Georgia au urcat la niveluri record, de 3-5 ori mai mari decât cifrele pentru 2021, conform cifrelor băncilor centrale din 2022 analizate de site-ul de știri rus RBC.RU, citat de Kyiv Independent.

Atac rusesc cu rachetă în orașul Kostiantynivka din regiunea Doneţk

11:36Reuters relatează că trei persoane au fost ucise și cel puțin două au fost rănite după ce forțele ruse au lovit un cartier rezidențial din orașul Kostiantynivka din estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional.

11:32Serviciul de Securitate al Ucrainei a reținut doi locuitori din Lugansk care încercau să obțină un loc de muncă în instituțiile Ucrainei pentru a se infiltra și a obține informații, relatează Ukrinform. Unul încerca să se angajeze în divizia regională a Fondului de pensii, al doilea plănuia să se alăture departamentului de finanțe al uneia dintre administrațiile militare raionale de lângă granița cu Federația Rusă.

11:00O explozie puternică s-a auzit în Mariupol sâmbătă dimineață, iar cea mai mare parte a orașului a rămas fără energie electrică.

10:17Numărul morților din atacul de la Makiivka ar putea fi mult mai mare decât a recunoscut Moscova, spune în analiza sa Institutul pentru Studiul Războiului din Marea Britanie. O lovitură asupra forțelor ruse la Makiivka, despre care Moscova a susținut că a ucis 89 de persoane, e „foarte probabil” să fi avut de fapt peste 300 de victime, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie.

09:51Japonia a înăsprit sancțiunile împotriva Rusiei în urma ultimelor sale atacuri cu rachete în Ucraina, adăugând noi mărfuri pe o listă cu interdicția exporturilor și înghețând activele oficialilor ș alei entităților ruse. În replică, Moscova a spus că sancțiunile impuse de Tokyo nu îi îngrijorează și că „se vor adapta” acestora.

08:45 Dacă tancurile ruseşti ar ajunge la Kiev, ar începe al "Treilea Război Mondial", a declarat vineri ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, în cadrul unei conferinţe la Roma pe tema "Perspective europene pentru o apărare comună", relatează EFE.

08:40 În Marea Britanie, instructorii canadieni antrenează recruți ai Forțelor Armate ale Ucrainei, scrie Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Marea Britanie a oferit tuturor recruților ucraineni un set complet de uniforme și seturi de echipamente de protecție individuală și truse de prim ajutor, după care au fost începute antrenamentele. Potrrivit Ukrinform, peste 20.000 de militari ai Forțelor Armate ale Ucrainei au urmat cursuri în străinătate anul trecut.

07:53Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Oleg Nikolenko, a scris pe Facebook că declarațiile lui Viktor Orban în fața reporterilor cum că Ucraina este un pământ al nimănui și a comparat-o cu Afganistan sunt „complet inacceptabile. Budapesta caută în mod deliberat să distrugă relațiile maghiaro-ucrainene”. „Ambasadorul Ungariei va fi chemat la ministerul de externe ucrainean pentru o discuţie sinceră. Ne rezervăm dreptul de a lua alte măsuri ca răspuns”.

07:05„În cursul zilei trecute, ocupanții ruși au lansat 10 lovituri cu rachete, una dintre ele împotriva infrastructurii din Zaporojie, 26 de atacuri aeriene și 81 de atacuri cu rachete, în special asupra obiectelor civile din orașul Ochakiv. În rândul populaţiei civile sunt răniţi şi morţi”.- Statul Major al armatei ucrainene, citat de Ukrinform.

07:00 Influenta soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un a condamnat decizia Statelor Unite de a furniza Ucrainei tancuri de luptă avansate pentru a ajuta la lupta împotriva forțelor ruse, acuzând Washingtonul că a trecut „linia roșie” și că a escaladat un război menit să distrugă Moscova.

Un total de 321 de tancuri grele au fost promise Ucrainei

06:27Un tribunal din Odesa a amendat cu 500.000 de grivne (13.600 de dolari SUA) și a confiscat mașina unui ofițer al Serviciului Securității de Stat al Ucrainei, care a organizat trecerea ilegală a frontierei de stat pentru doi bărbați.

Ofițerul și-a condus „clienții” cu propria mașină până la punctul de trecere a frontierei „Palanka - Mayaki - Udobne” și i-a instruit și ce să spună în cazul unei eventuale întâlniri cu grănicerii din Republica Moldova. Pentru serviciile sale, a perceput câte 2.500 de dolari de fiecare persoană. (Sursa: Ukrinform)

06:00Primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, spune că rușii au adus 800 de polițiști ruși din regiunea Rostov și Krasnodar în regiunea Zaporojie, potrivit Ukrinform.

05:31 Țările occidentale vor livra Ucrainei 321 de tancuri, a declarat ambasadorul Ucrainei în Franţa, citat de CNN. „Încă de astăzi, numeroase ţări şi-au confirmat oficial acordul de a livra 321 de tancuri grele Ucrainei”, a declarat vineri Vadim Omelcenko, într-un interviu acordat postului de televiziune francez BFM.

05:20Belgia a anunțat un pachet suplimentar de 93,6 milioane de euro (104,7 milioane de dolari/84,5 milioane de lire sterline)- ajutor militar pentru Ucraina.

01:50Volodimir Zelenski îl invită pe şeful Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) la Bahmut, pentru a vedea situaţia din zonă şi a înţelege faptul că „nu există neutralitate”.

„Nu pot fi decât dezamăgit de declaraţiile actualului preşedinte CIO, Thomas Bach. Am vorbit cu el de câteva ori. Şi nu am auzit cum va proteja el sporturile de propaganda de război dacă va readuce sportivii ruşi în competiţiile internaţionale”, a reacţionat Zelenski, în mesajul său de vineri seară, după ce CIO a anunţat că analizează opţiunile pentru ca sportivii din Rusia şi Belarus să revină la evenimentele internaţionale.

01:10 Preşedintele rus Vladimir Putin „construieşte noi lagăre de concentrare în estul Europei”, a acuzat premierul polonez Mateusz Morawiecki cu ocazia celei de-a 78-a aniversări de la eliberarea lagărului de concentrare nazist Auschwitz-Birkenau, dată la care este onorată memoria victimelor Holocaustului.

01:00Ministrul german al Apărării exclude furnizarea de avioane de luptă Ucrainei

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat că trimiterea de avioane de luptă Ucrainei „iese din discuție”. „Avioanele de vânătoare sunt sisteme mult mai complexe decât tancurile de luptă principale și au o rază de acțiune și o putere de foc complet diferite. Ne-am aventura...”, a declarat Pistorius pentru Süddeutsche Zeitung.

SINTEZA ULTIMELOR 24 DE ORE

  • Comandamentul de Nord al Ucrainei a raportat că forțele rusești au bombardat de 49 de ori regiunile Cernihiv și Șumî. Armata a precizat că trupele ruse au bombardat cu mortiere de 120 mm districtele limitrofe din două regiuni nordice și cu artilerie orașul Hai din regiunea Șumî.
  • Ministrul german al Apărării exclude furnizarea de avioane de luptă Ucrainei. Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat că trimiterea de avioane de luptă Ucrainei "iese din discuție". "Avioanele de vânătoare sunt sisteme mult mai complexe decât tancurile de luptă principale și au o rază de acțiune și o putere de foc complet diferite. Ne-am aventura...", a declarat Pistorius pentru Süddeutsche Zeitung.
  • Piloții ucraineni vor avea nevoie de 6 luni pentru a stăpâni avioanele de luptă F-16. Piloților ucraineni le va lua „aproximativ șase luni” pentru a stăpâni avionul de luptă multirol F-16, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iurii Ihnat, potrivit CNN.
  • Ambasada Ucrainei la București reacționează la acuzațiile din România privind legea minorităților: Au apărut informații și comentarii distorsionate / Subiectul a fost abordat în discuții recente Zelenski-Iohannis și Kuleba-Aurescu.
  • Viktor Orban anunță că Ungaria va bloca prin veto eventuale sancţiuni UE privind energia nucleară rusă. Ungaria se va opune şi îşi va exercita dreptul de veto în cazul oricăror sancţiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei ce ar afecta energia nucleară, a declarat vineri, la postul public de radio, premierul Viktor Orban.
  • Preşedintele Croaţiei, noi declarații controversate: „Nu noi suntem în război cu Rusia, America este, noi suntem doar pioni”. Trimiterea unor tancuri occidentale în Ucraina va prelungi războiul acestei ţări cu Rusia, iar dacă Washingtonul şi Moscova nu ajung la un acord, al treilea război mondial va începe, a afirmat preşedintele Croaţiei, Zoran Milanovic, care a ironizat totodată declaraţia şefei diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, despre un „război împotriva Rusiei” al aliaţilor occidentali.
  • Ucraina va forma „primele unități de drone de atac din lume”. Potrivit Statului Major General al forțelor armate ucrainene, „cei mai profesioniști militari” au fost selectați pentru a conduce „primele unități de drone de atac din lume” care vor fi formate în curând în Ucraina, potrivit Kyiv Independent.
  • Imagini din satelit dezvăluie extinderea rapidă a cimitirului grupului de mercenari Wagner din Rusia. Imagini din satelit dintr-o zonă din apropierea unui sat din Rusia arată un cimitir care se extinde rapid și în care sunt înmormântați mulți dintre cei uciși în lupte pentru Grupul Wagner, potrivit CNN.
  • Uniunea Europeană a decis vineri să prelungească cu șase luni sancțiunile împotriva Rusiei pentru războiul din Ucraina și pregătește noi măsuri împotriva Moscovei. Sancțiunile, impuse atunci când Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014, au fost înăsprite semnificativ după ce invazia a început în februarie 2022. Acestea au fost prelungite în mod sistematic pentru perioade de șase luni în ultimii opt ani, potrivit AFP.
  • Va fi nevoie de „multe luni” pentru ca tancurile Abrams să fie pe teren în Ucraina, spune Kirby. John Kirby, un purtător de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, a declarat vineri pentru CNN că noua tranșă de tancuri Abrams anunțată de SUA ca parte a ajutorului acordat săptămâna aceasta Ucrainei nu va pleca prea curând din SUA și că „va dura multe luni până când vor putea ajunge pe teren”.
  • Primii soldați ucraineni au sosit în Germania pentru antrenamente cu Marder. Ministerul german al Apărării a confirmat vineri că soldații ucraineni au sosit în țară pentru a se antrena pe vehiculele de luptă de infanterie Marder pe care Berlinul a fost de acord să le furnizeze națiunii sfâșiate de război, potrivit CNN.