Etnicii maghiari din Ucraina au răspuns declarației șefului Ministerului de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, cu privire la presupusa mobilizare forțată a maghiarilor în regiunea Transcarpatiei.

Péter Szijjártó, ministrul maghiarFoto: Virginia Mayo / AP / Profimedia

Răspunsul( în ucraineană și maghiară) a fost publicat pe Facebook de deputatul Consiliului Regional Transcarpatic, Fedir Sandor, cunoscut în Ucraina drept „profesorul din tranșee”.

"În ceea ce privește încercările de a-i întărâta pe ucrainenii și maghiarii care locuiesc în Transcarpatia, agenții ruși răspândesc informații false despre maghiarii din Transcarpatia. Informații similare sunt răspândite în Ucraina. Scopul este clar - să-i întoarcă pe maghiarii și ucrainenii de aici unul împotriva celuilalt", scrie Sandor.

„Maghiarii din Transcarpatia sunt cetățeni cumsecade ai Ucrainei. Mii de transcarpațieni de toate naționalitățile (inclusiv maghiari) au luat armele și au plecat la luptă - pentru că nu vrem ca invadatorii ruși să vină în Transcarpatia și să ne omoare rudele. Cu toții ne amintim cum a fost în secolul trecut, ne amintim de lagărele de concentrare pentru maghiari organizate de ruși”.

Potrivit acestuia, maghiarii transcarpatini se află în prezent pe front apărându-și pământul și familiile de invadatorii ruși. Sandor le-a mulțumit și prietenilor săi din Ungaria, care îi ajută pe ucraineni în această perioadă dificilă.

"Dar celor care și-au trădat poporul și s-au alăturat slujirii Rusiei , vrem să le spunem un lucru - nu vă amestecați cu noi. Bunătatea și adevărul vor învinge în continuare - iar răul rusesc va pierde", a subliniat Sandor.