Discuția de a furniza Ucrainei avioane de luptă F-16 s-a reaprins după ce SUA și țările europene au decis să furnizeze Ucrainei tancuri de luptă principale, potrivit Kyiv Independent.

Avioane F-16 ale forțelor NATOFoto: DreamsTime

Cu toate acestea, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că trimiterea de avioane de vânătoare Ucrainei „iese din discuție”.

„Avioanele de vânătoare sunt sisteme mult mai complexe decât tancurile de luptă principale și au o rază de acțiune și o putere de foc complet diferite. Ne-am aventura pe un teritoriu periculos”, a declarat Pistorius pentru Süddeutsche Zeitung.

Avioanele de vânătoare F-16, fabricate în SUA, ar putea fi cea mai bună opțiune pentru Forțele Aeriene ucrainene, a declarat purtătorul de cuvânt Iurii Ihnat în timpul unei conferințe de presă.

Până în prezent, SUA au refuzat să furnizeze avioane de vânătoare F-16 Ucrainei sau să autorizeze transferul acestora de către țări terțe.

La 19 ianuarie, ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra, a declarat că guvernul țării sale va analiza posibilitatea de a furniza Ucrainei avioane de vânătoare F-16 „dacă Kievul o va cere”.

Președintele Volodimir Zelenski a cerut partenerilor să ofere Ucrainei rachete cu rază de acțiune mai lungă și avioane de vânătoare F-16 în timpul discursului său de la reuniunea Ramstein-8 din Germania, la 20 ianuarie.

Germania nu operează avioane F-16, dar cancelarul Olaf Scholz a declarat că avioanele de luptă, în general, nu sunt prinse în discuții.

„Nu vor exista livrări de avioane de vânătoare către Ucraina. Acest lucru a fost spus foarte clar de timpuriu, inclusiv de către președintele SUA”, a declarat Scholz în parlamentul german la 25 ianuarie, citat de CNN.

Săptămâna trecută, guvernul german a anunțat livrarea a 14 tancuri Leopard 2 cu muniție, două vehicule blindate de recuperare Bergepanzer 3, două radare de supraveghere aeriană, 78 de autotrenuri și 86 de semiremorci, potrivit guvernului.

Piloții ucraineni vor avea nevoie de 6 luni pentru a stăpâni avioanele de luptă F-16

Piloților ucraineni le va lua „aproximativ șase luni” pentru a stăpâni avionul de luptă multirol F-16, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iurii Ihnat, potrivit CNN.

„Piloții noștri pot învăța cum să piloteze aceste avioane în câteva săptămâni. Va fi nevoie de timp pentru a stăpâni cum să lupte cu aceste avioane, aproximativ șase luni”, a declarat Ihnat.

După ce națiunile occidentale au acceptat să furnizeze Ucrainei tancuri, unii analiști au sugerat rapid că aliații europeni și NATO vor furniza în cele din urmă Ucrainei avioane mai vechi, precum F-16.

Ihnat a adăugat că, pe lângă piloți, ar fi necesară o „pregătire intensivă” pentru echipajele de la sol care asigură mentenanța F-16.

foto: Dreamstime